Snap
  • Baby
  • Gezond

oordeel: Talus Verticales

De diagnose van de voeten was toch iets anders dan gedacht: precies het tegenovergestelde van de verwachte klompvoeten.

vorige blog

zoals afgesproken met de kinderorthopeed zou de behandeling starten als onze zoon 3 dagen oud is. We wisten dat de voetjes gegipst zouden worden en de kraamverzorgster heeft dan ook al haar kracht en geduld en overredingskracht gebruikt om de hielprik en alle andere testjes op dag 2 te laten gebeuren. 

In die paar dagen wilde ik zelf liever niet naar de voetjes kijken. Gelukkig heeft de kraamverzorgster wel meerdere foto's gemaakt om later terug te kunnen kijken. Ik heb even getwijfeld om er 1 bij deze blog te plaatsen, maar besloten dat niet te doen. Het ziet er schokkend uit en ik wil niemand voor zijn hoofd stoten. Van de verdere vorderingen zal ik wel foto's plaatsen. Om een beeld te schetsen, de voeten van onze zoon waren 180 graden naar buitengedraaid en volledig omhooggeklapt. Van de voorkant zag je niet dat hij voetjes had. 

Aangekomen in het AMC mochten we vrij snel naar binnen. De orthopeed kwam binnen en na 5 seconden was het oordeel: oh maar dit zijn geen klompvoeten. We moesten naar de röntgenafdeling voor foto's. eigenwijs als ik was heb ik mijn zoon gedragen en ben lopend naar die afdeling toegegaan. (Voor mijn gevoel een kilometers lange afstand!) De rolstoel die  voorgesteld werd heb ik afgeslagen. Waarom? Geen idee. Achteraf was het veel handiger geweest, zo kort na de bevalling.

Foto's gemaakt en weer terug naar beneden om deze verder te bespreken. De voetjes waren gelukkig volledig compleet en qua skelet een normale voet. Ze stonden alleen op de verkeerde manier aan de enkel vast. Dit heet ideopatische congenitale verticale talus. Dit is zoveel als een 'zonder aanwijsbare oorzaak aangeboren verticale stand van de talus' (het grote botje in je voeten).  Het komt zo zelden voor dat er geen makkelijkere naam voor is. Het is het tegenovergestelde van een klompvoet. De behandling is voor een groot deel ook hetzelfde, met als enig verschil dat deze aandoening hardnekkiger en (nog) ernstiger is en er sowieso een operatie nodig is om het grote voetbotje recht te zetten en te fixeren met een ijzeren pen. Over de behandeling en de perikelen daaromheen vertel ik in de volgende blogs. 

Ik heb mezelf vaak afgevraagd hoe dit kwam en of ik het had kunnen voorkomen. Vaak zijn klompvoeten bijvoorbeeld erfelijk. Als het ook eenmaal in de familie voorkomt is de kans groot dat broertjes en zusjes (broertjes eerder) en zoons en dochters het ook krijgen. Bij ons in de familie zijn geen voetaandoeningen die hierop lijken. Bij ons is het echt zonder aanwijsbare oorzaak. Onze zoon heeft het alleen wel en ook in erg heftige mate. 

volgende blog

2 maanden geleden

Goedemiddag, ik ben op zoek naar de volgende blogs. Waar kan ik deze vinden?

2 maanden geleden

https://mamaplaats.nl/blog/baby/de-ponseti-methode-als-behandeling

7 jaar geleden

somigge (erfelijke) aandoeningen ontwikkeld je kindje zelf. mijn man is dat helaas een voorbeeld van. enige in de familie met een darmafwijking (hirschsprung) mutatie nieuw ontwikkeld noemde de klinisch geneticus dat. hebben hun je al benaderd voor een onderzoek? zijn wij nu mee bezig omdat ons zoontje met dezelfde aandoening werd geboren en er nog meer aan vast kan zitten..