{{ message.message }}
{{ button.text }}

November ontwikkelingen

Een blog over de ontwikkelingen die de kids in de afgelopen maand maakten. Vooral voor mezelf en een beetje voor jullie.

Afbeelding blog 'November ontwikkelingen '

Die kleintjes van mij ontwikkelen zich in een razendsnel tempo. Lees maar mee!

Minime
Ze wordt steeds wijzer. Alle grappige uitspraken zijn niet meer bij te houden en het aantal semi-filosofische gesprekken neemt in rap tempo toe.
Eén van de leukste dingen is toch wel om te zien dat ze zich beetje bij beetje in gaat leven in anderen. Zo werd er door manlief een eitje voor mij gebakken. Op verzoek met hele dooier want dat vind ik zo lekker. Bij het op heb bord leggen breekt de dooier alsnog. Als de jongedame dit op mijn bord ziet liggen kijkt ze en zegt ze ‘aaaah dat is niet leuk voor mama. Stil maar, maakt niet uit hoor mama. Komt goed.’ En tegen papa zegt ze ‘je moet wel sorry zeggen tegen mama.’ Zo gevraagd zo gedaan. Wij hebben elkaar uitgebreid vergeven voor deze grote zonde, en stilletjes heel hard gegrinnikt.
Ook onze opvoeding komt terug in kindertaal. Samen met broerlief zit ze aan tafel. Ik ben even uit het zicht en de jongeman roept mij door te gillen. Nog voor ik kan reageren hoor ik een klein meisje. ‘Je moet zeggen mama, als je gilt begrijpt mama niet. Zeg maar: mama.’
Na maanden van “wat is…” vragen doet ‘waarom’ langzaam zijn intrede. Toen ze weer helemaal hersteld was van de griep vroeg ze ‘mama, waarom was ik ziek?’ -ja ga dat maar eens uitleggen aan een peuter. In begrijpelijke taal…- En als we met een huilende baby in de auto zitten vraagt ze ‘waarom huilt hij?’
Een andere belangrijke ontwikkeling is dat ze steeds meer interesse toont in zindelijk worden. Ik denk dat in de afgelopen week ongeveer 50% van de plasjes en 10% van de ontlasting de wc inging in plaats van de luier. Heel veel tripjes naar de wc, maar steeds minder luiers verschonen. Heerlijk!

Minihe
Regelmatig hoor ik mama mama mama, ik denk dat het intentioneel is en hij me roept, maar ook als hij een hap wil roept hij mama. Een begin met praten is in elk geval gemaakt. Hij gebruikt woorden of klanken om iets duidelijk te maken. ‘Ham’ zegt hij aan tafel als hij toch echt iets te eten wil hebben. ‘Bam’ hoor ik wel eens voorbij komen als iets valt, maar dat lijkt nu al weer minder te worden. ‘Die’ En wijzen als hij echt iets wil hebben. Supergrappig, zo maakte hij afgelopen zondag al ‘ham’ zeggend, wijzend en ‘die’ zeggend duidelijk dat hij toch echt een oliebol voor lunch wilde en geen boterham.
Ook gebaren komen steeds meer voorbij. Het zwaaien wanneer iemand weggaat, zit er echt in. Ook het gebaar voor slapen doet hij als hij ’s avonds naar bed gaat. Aan tafel geeft hij met een gebaar aan dat hij nog meer wil. Verder denken we het gebaar voor trein, vogel en spelen te zien. Hij imiteert deze gebaren in elk geval.
Superleuk om te zien dat hij steeds meer gaat communiceren en trots op zichzelf is als hij iets duidelijk gemaakt heeft en daardoor gebeurt wat hij wil.
Ook heeft meneer de zwaartekracht ontdekt. Alles wordt op de grond gegooid, bij voorkeur zijn eten. En dan maar wachten totdat iemand ‘die die die’ oppakt. Als dat niet gebeurt, worden we gewoon heel boos en zetten we het op een driftig huilen. Want een mening geeft meneer!
De eerste, onbewuste, losse stapjes zijn ook gesignaleerd. Over het algemeen loopt hij langs meubels en stapt hij, zich vasthoudend, over naar het volgende meubelstuk, maar soms laat hij zich ineens los en doet hij een los stapje. Om over de squats nog maar niet te spreken! Van zijn billen zo omhoog, zonder zich vast te houden. Daar kan ik nog wat van leren!

Wat zal december ons brengen? Heel veel drukte in elk geval. Met sinterklaas en kerst in het vooruitzicht. Alle weekenden zijn al bijna volgepland en ook de avonden lopen vol. Ik hoop dat in deze maand de jongedame overdag zindelijk gaat zijn. En de kleine man? Zou hij nog voor zijn verjaardag los gaan lopen? Of zal hij dan toch ook papa gaan zeggen? Ik ben benieuwd!

Welke ontwikkelingen heb jij in de afgelopen maand bij jouw kind gezien? En waar hoop je op voor december?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je