Snap
  • Baby
  • baby
  • tips
  • borstvoeding
  • maanden
  • negen

(Nog steeds) borstvoedende

Wie had dat gedacht?

Mijn vriend vroeg deze week hoe lang ik nog borstvoeding zou willen geven. Uhm, don’t know ??‍♀️! Het is een vraag waar ik geen antwoord op heb op dit moment. Het is nu nog te fijn en ook gewoon gemakkelijk. Het liefst geef ik borstvoeding totdat zij zelf aangeeft niet meer te willen, let’s see how that goes ?.

Ruim 9 maanden is mijn kleine draak nu. Het geven van borstvoeding is niet zonder slag of stoot gegaan en ik heb meerdere keren op het punt gestaan om te stoppen. Ik heb bijvoorbeeld verstoppingen gehad en die uit je borst masseren is echt geen pretje (en dat is echt heel zacht uitgedrukt)! Ook kwam Ella de eerste zeven maanden gerust 4 a 5 keer per nacht voor een voeding: ik was gebroken! Daarnaast vond en vind ik die lekkende borsten en het kolven nog steeds een ellende. Toch weerhielden de fijne momenten mij om de handdoek in de ring te gooien, naast de bemoedigende woorden van een goede vriendin. Het voelt nu al een meerdere maanden heel relaxed. Ze slaapt langer (??), heeft een vaster ritme en ze heeft geen “clustervoedingsmomenten” meer. Ook zijn we echt goed op elkaar afgestemd en dat kostte meer tijd dan ik had verwacht. Het is op dit moment allemaal vrij ontspannen ?!

Wat zijn nu de borstvoedingstips waar ik echt wat aan heb gehad de afgelopen maanden?

- Bereid je enigszins voor. Door al informatie te lezen of naar een informatieavond via je verloskundige te gaan bijvoorbeeld. Zo wist ik van het weetje van een “non stop geopend buffet” zijn (voor je baby altijd beschikbaar zijn voor een voeding). Dat maakte dat ik bijvoorbeeld het goedbedoelde advies van mijn kraamhulp (om te gaan voeden op schema de derde dag na geboorte, ja echt ??) naast mij neer kon leggen. Daar was ik heeel blij mee.

- Vraag om hulp, ook als je alleen twijfelt en zoek alvast een fijne en goede lactatiekundige. Deze tip heeft er bij mij voor gezorgd dat ik snel hulp had toen het voor mij nodig was. Het kan ook gaan om de kleine dingen die je aan je verloskundige of een vriendin kan vragen. Zo heb ik bijvoorbeeld gevraagd wat helpt bij stuwing en wanneer je weet of je tegen een borstontsteking aan zit.

- Het is een rollercoaster en je moet niet aan jezelf voorbij gaan, om je kleine borstvoeding te willen geven. Een baby heeft niets aan een ongelukkige mama. Bij mij kwamen na de verstoppingen, pijnlijke massages, clustervoedingen midden in de nacht, gehuil en gevloek, altijd ook weer de momenten dat ik het het waard vond. Deze balans moet er zijn!

- Huid op huid contact, non-stop ❤️, gelijk na de bevalling en tot in de pruimentijd haha. Dit komt de borstvoeding en stuwing zo ten goede! Je stemt optimaal op elkaar af op deze manier. Je kleintje ruikt je goed, vindt je borsten snel en jij herkent de signalen van je kleine ook veel gemakkelijker.

- Schaam je nergens voor, maar wees trots ??! Schaam je niet om overal te voeden en/of te kolven. Als mensen er last van hebben, kijken ze maar niet?!

- Wees niet te streng voor jezelf ?. Het heeft mij bijvoorbeeld veel rust gegeven om ook kunstvoeding in huis te hebben sinds een paar maanden. Even geen voorraad of een extra hongerig meisje in de avond? Dan is dit zo opgelost!

- En dan last but not least: schaf een zoutlampje aan en zet deze naast jullie bed. Dit is voor de nachtvoedingen ZO FIJN?! Het licht hiervan is warm en niet storend. Ik heb het lampje vaak de gehele nacht aan gehad. Om te kijken of ze mijn borst kon vinden, maar ook gewoon om te controleren of ze er nog wel lag (en ademde? haha).

Nu Ella sinds enkele weken in de eenkennigheidsfase is belandt en begint met dromen, ben ik weer zo blij dat ik nog borstvoeding geef. Het geeft haar veel rust om nog bij mij te drinken en dat geeft mij ook een onbeschrijfelijk fijn gevoel!

Wil je mijn dagelijkse avonturen volgen als mama en pedagoog? Volg me dan via mijn Instagram ? @bonbini.baby.

Ayo!

4 jaar geleden

Wauw! 15 maanden ?? en bij je dochter nog langer?.. Ben benieuwd wanneer het bij mij zal eindigen. En dat advies van op de klok voeden kan ik me in dat geval heel goed voorstellen. Wist niet dat dat voor kwam bij 1 op de 10 kindjes, dus thanks voor je info! Haha ja en wie weet dus bij een derde. Veel liefs! ?

4 jaar geleden

Ben benieuwd hoe lang het voor jullie fijn blijft. Onze zoon is nu 15 maanden. Tot nu toe kan ik hem ook zelf voeden. Toen ik om medische redenen dreigde te moeten stoppen heb ik hem ook aan de fles en aan winkelmelk laten wennen, maar nu de dreiging weg is drinkt hij als ik bij hem in de buurt ben altijd weer live. Je tips zijn mooi en duidelijk en zullen voor de meeste kindjes gelden. Mijn manneke bleek net een uitzondering op de regel en geeft eigen grens niet aan. Dronk rond de 6-8 weken alsmaar door als hij de kans kreeg... met alle teruggeven en gedoe wat daarbij hoort. Hij is uiteindelijk op advies van lactatiekundige wel meer 'op de klok' gaan drinken, waardoor zijn maag en darmen rustiger werden. Schijnt bij 1 op de 10 kindjes voor te komen... Zowel dochter (toto 2,5 jaar bv) als zoon bleken bij flexibel 'op de klok' drinken een stuk beter in vel te komen. Benieuwd of als we nog een wonder zouden krijgen ik ook het echte voeden op verzoek ga meemaken. :-)