{{ message.message }}
{{ button.text }}

(Nog steeds) borstvoedende

Wie had dat gedacht?

Afbeelding blog '(Nog steeds) borstvoedende' Achtergrond blur afbeelding


Mijn vriend vroeg deze week hoe lang ik nog borstvoeding zou willen geven. Uhm, don’t know ??‍♀️! Het is een vraag waar ik geen antwoord op heb op dit moment. Het is nu nog te fijn en ook gewoon gemakkelijk. Het liefst geef ik borstvoeding totdat zij zelf aangeeft niet meer te willen, let’s see how that goes ?.

Ruim 9 maanden is mijn kleine draak nu. Het geven van borstvoeding is niet zonder slag of stoot gegaan en ik heb meerdere keren op het punt gestaan om te stoppen. Ik heb bijvoorbeeld verstoppingen gehad en die uit je borst masseren is echt geen pretje (en dat is echt heel zacht uitgedrukt)! Ook kwam Ella de eerste zeven maanden gerust 4 a 5 keer per nacht voor een voeding: ik was gebroken! Daarnaast vond en vind ik die lekkende borsten en het kolven nog steeds een ellende. Toch weerhielden de fijne momenten mij om de handdoek in de ring te gooien, naast de bemoedigende woorden van een goede vriendin. Het voelt nu al een meerdere maanden heel relaxed. Ze slaapt langer (??), heeft een vaster ritme en ze heeft geen “clustervoedingsmomenten” meer. Ook zijn we echt goed op elkaar afgestemd en dat kostte meer tijd dan ik had verwacht. Het is op dit moment allemaal vrij ontspannen ?!

Wat zijn nu de borstvoedingstips waar ik echt wat aan heb gehad de afgelopen maanden?

- Bereid je enigszins voor. Door al informatie te lezen of naar een informatieavond via je verloskundige te gaan bijvoorbeeld. Zo wist ik van het weetje van een “non stop geopend buffet” zijn (voor je baby altijd beschikbaar zijn voor een voeding). Dat maakte dat ik bijvoorbeeld het goedbedoelde advies van mijn kraamhulp (om te gaan voeden op schema de derde dag na geboorte, ja echt ??) naast mij neer kon leggen. Daar was ik heeel blij mee.

- Vraag om hulp, ook als je alleen twijfelt en zoek alvast een fijne en goede lactatiekundige. Deze tip heeft er bij mij voor gezorgd dat ik snel hulp had toen het voor mij nodig was. Het kan ook gaan om de kleine dingen die je aan je verloskundige of een vriendin kan vragen. Zo heb ik bijvoorbeeld gevraagd wat helpt bij stuwing en wanneer je weet of je tegen een borstontsteking aan zit.

- Het is een rollercoaster en je moet niet aan jezelf voorbij gaan, om je kleine borstvoeding te willen geven. Een baby heeft niets aan een ongelukkige mama. Bij mij kwamen na de verstoppingen, pijnlijke massages, clustervoedingen midden in de nacht, gehuil en gevloek, altijd ook weer de momenten dat ik het het waard vond. Deze balans moet er zijn!

- Huid op huid contact, non-stop ❤️, gelijk na de bevalling en tot in de pruimentijd haha. Dit komt de borstvoeding en stuwing zo ten goede! Je stemt optimaal op elkaar af op deze manier. Je kleintje ruikt je goed, vindt je borsten snel en jij herkent de signalen van je kleine ook veel gemakkelijker.

- Schaam je nergens voor, maar wees trots ??! Schaam je niet om overal te voeden en/of te kolven. Als mensen er last van hebben, kijken ze maar niet?!

- Wees niet te streng voor jezelf ?. Het heeft mij bijvoorbeeld veel rust gegeven om ook kunstvoeding in huis te hebben sinds een paar maanden. Even geen voorraad of een extra hongerig meisje in de avond? Dan is dit zo opgelost!

- En dan last but not least: schaf een zoutlampje aan en zet deze naast jullie bed. Dit is voor de nachtvoedingen ZO FIJN?! Het licht hiervan is warm en niet storend. Ik heb het lampje vaak de gehele nacht aan gehad. Om te kijken of ze mijn borst kon vinden, maar ook gewoon om te controleren of ze er nog wel lag (en ademde? haha).

Nu Ella sinds enkele weken in de eenkennigheidsfase is belandt en begint met dromen, ben ik weer zo blij dat ik nog borstvoeding geef. Het geeft haar veel rust om nog bij mij te drinken en dat geeft mij ook een onbeschrijfelijk fijn gevoel!

Wil je mijn dagelijkse avonturen volgen als mama en pedagoog? Volg me dan via mijn Instagram ? @bonbini.baby.

Ayo!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je