{{ message.message }}
{{ button.text }}

Motivatie om borstvoeding te geven

Afbeelding blog 'Motivatie om borstvoeding te geven' Achtergrond blur afbeelding
Bij de cursus borstvoeding of een lactatiekundig huisbezoek praat ik met een moeder vaak ook over de reden dat ze borstvoeding geeft. Raar eigenlijk, want wat is er logischer dan na de bevalling starten met het geven van borstvoeding. Redenen die genoemd worden zijn onder andere: natuurlijk vervolg op de zwangerschap, mijn man is allergisch, het is gezond voor mijn kindje, zo krijg ik beter een band, ik heb hooikoorts of voorkomen van voedselallergie. Of je nu borstvoeding geeft voor de gezondheid van je kind, jezelf, vanwege de gezelligheid of omdat je extra snel wilt afvallen na de bevalling, omdat het gratis is of zelfs om je schoonmoeder dwars te zitten: iedere reden om borstvoeding te geven is goed. Sterker nog: je hebt niet eens een logische reden nodig om borstvoeding te geven. Je kunt kiezen voor borstvoeding, gewoon omdat je het zelf leuk vindt. Om het even heel zwart-wit en hypothetisch te stellen, wat zou jij kiezen? Je baby de fles geven als die moedermelk zou bevatten of de borst geven als er kunstmatige zuigelingenvoeding uit je borsten zou komen? Ik zou zelf kiezen voor borstvoeding. Omdat het voeden van je baby aan je borst zoveel meer is dan alleen voeding. Een lekker kacheltje om je baby warm te houden, geborgenheid, gemak, altijd voeding bij de hand, geen gedoe en geen geknoei, troost en voeding in één. En dat allemaal in een warme, zachte en bijzonder charmante verpakking. Dit komt niet helemaal overeen met wat je als moeder te horen krijgt: je moet toch vooral aan jezelf denken. Dat is niet iets dat je zelf bepaalt, maar waarvan men vindt dat je moet doen. Want zelfs als je als moeder zegt dat je het best redt zo, wordt er meewarig naar je gekeken. Ja, misschien nu wel maar dat hou je niet vol hoor. Dat maakt nogal uit in de keus van voeding. Borstvoeding geven is iets waar je als moeder nu eenmaal meer tijd en energie in moet stoppen dan ieder ander in je omgeving. Wat heb je nodig als moeder? Steun, veel steun. Bemoediging in de keus die je maakt. Ok, je wilt borstvoeding geven. En dat is niet altijd makkelijk in het begin. Wat heb je aan: geef maar de fles, want dat is makkelijker!? Niets! Wat heb je wel nodig? Iemand die je onvoorwaardelijk steunt in jouw keuzes, die je wijst op deskundige hulp als je dat nodig hebt, die de boodschappen voor je doet en even stofzuigt. Die zegt: meid, ga lekker op de bank hangen met je baby, ik zal koffie voor je zetten. Het wordt je als moeder zo snel uit handen genomen. Geef de baby maar aan mij, dan heb jij even je handen vrij. Lees: ik geniet van je kindje en dan kun jij mooi even opruimen in die tijd. Moeders, sta achter je keus en laat je er niet vanaf brengen. Bedank beleefd voor alle (goed bedoelde) adviezen. Knik vriendelijk ja en zeg: ’Wat lief dat je met me mee denkt, ik heb gemerkt dat voor onze situatie mijn manier het beste werkt. O, ik merk dat mijn baby honger heeft. Ik ga even voeden, wil jij mijn was even ophangen?’

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je