{{ message.message }}
{{ button.text }}

Moet elk vroeggeboren kind worden geholpen?

Wie wordt er wél en wie niet behandeld?

Afbeelding blog 'Moet elk vroeggeboren kind worden geholpen? '

Alle betrokkenen bij geboortezorg in Nederland (kinderartsen, gynaecologen, neonatologen, ethici etc) spreken er anders over en over eventuele nieuwe richtlijnen. Richtlijnen over welke baby wél moet worden behandeld en welke baby niet. In Nederland ligt de babysterfte namelijk iets hoger dan in sommige andere Europese landen. 

Arie Bos is hoogleraar kindergeneeskunde en neonatoloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en zei in 2010: ''We kunnen nu de ontwikkeling van de veel te vroeg geboren kinderen uit 2010 zien, en de vraag is: hoe doen ze het en hoe gaan we nu door?”

Cijfers

Volgens de cijfers die werden gepubliceerd door Perined (zij verzamelen Nederlandse gegevens over geboortezorg) bleek dat de Nederlandse geboortezorg wel verbetert maar dat het aantal baby's dat rondom de geboorte overlijdt, hoger ligt dat in tien andere landen. 

In Nederland wordt een baby die met 24 weken geboren is, of daarvoor, wordt in principe niet behandeld. Wanneer in andere landen, jongere baby's wel geholpen worden overleven daar mogelijk meer kinderen de eerste vier weken na de geboorte. (de periode waar babysterftecijfers over gaan) Als een kindje later alsnog overlijdt is dat niet in de cijfers terug te zien. 

Of een kindje wordt geholpen, gaat in overleg met de ouders en is afhankelijk van de gezondheid van een te vroeg geboren baby. Er wordt met een behandeling gestart na 24 weken zwangerschap. 

Die afweging is op cijfers gebaseerd: tussen de 50 en 60 procent van die baby’s sterft alsnog, ook als je alles probeert. Bij een nog kortere zwangerschap groeit het aantal baby’s dat overlijdt misschien wel naar de 70 of 80 procent.

Arie Bos, hoogleraar kindergeneeskunde en neonatoloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Bos is blij met de terughoudende manier waarop de geboortezorg is ingericht in Nederland. 

Bij huidige behandelingen krijg ik soms al de vraag van ouders of we niet te ver gaan. Of doorbehandelen wel in het belang van het kind is. Uiteindelijk zijn de ouders in zo’n traject leidend. Iedereen wil de beste zorg voor een pasgeboren baby. Maar bij weinig kans op overleven wil je niet het risico op een later overlijden met heel veel pijn, strijd en ingrepen.

Arie Bos, hoogleraar kindergeneeskunde en neonatoloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Internationaal 

In bijvoorbeeld Scandinavische landen wordt een baby van 22 weken oud wel behandeld. En ook in Duitsland ligt de leeftijd later zegt Irwin Reiss, geboren Duitser en hoogleraar neonatologie en hoofd van die afdeling bij het Erasmus MC. In Duitsland heeft hij van 1992 tot 2005 als neonatoloog gewerkt. 

Ik waardeer het dat we in Nederland een keuze durven te maken, in plaats van door te behandelen omdat staken ethisch ongemakkelijk is.

Irwin Reiss, hoogleraar neonatologie en hoofd van die afdeling bij het Erasmus MC

Reiss vindt dat Nederlanders soms teveel eisen stellen aan wat kwaliteit van leven precies is: 

Het leven is niet altijd perfect en als iemand in zijn ontwikkeling wat achterstand oploopt omdat hij veel te vroeg geboren is, had de kinderarts dan een andere beslissing moeten nemen? Of moeten wij als maatschappij zo iemand opnemen en een school zich bijvoorbeeld iets aanpassen?

Irwin Reiss, hoogleraar neonatologie en hoofd van die afdeling bij het Erasmus MC

Er mag van mij meer gekeken worden naar kenmerken zoals geslacht, wetend dat een meisje het vaak beter doet. En ook het genetische of etnische profiel van een kind kan een rol spelen bij de kans op overleven. Natuurlijk moeten we die discussie ontzettend voorzichtig voeren, maar waarom zou je gegevens uitsluiten als ze mee kunnen spelen in de levensvatbaarheid van een mens?

Irwin Reiss, hoogleraar neonatologie en hoofd van die afdeling bij het Erasmus MC

Arie Bos denkt over het naar beneden stellen bijstellen van de 24-weken grens, genuanceerder: 

Medisch gezien kan heel veel, maar als we dat willen moeten we ouders ook eerlijk infomeren en zeggen dat de kans op overleven laag is.

Arie Bos, hoogleraar kindergeneeskunde en neonatoloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Volgens Bos wordt er gewacht met het nemen van beslissingen tot er een herziening van de richtlijn is. ''Je wilt het zo goed mogelijk doen, maar een toekomstperspectief en kans op ontwikkeling moet er wel zijn.”

Bron: Trouw

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je