{{ message.message }}
{{ button.text }}

'Mama is thuis'

Achter de schermen bij een gastouder

Afbeelding blog ''Mama is thuis'' Achtergrond blur afbeelding

Sinds februari 2015 werk ik als gastouder in mijn eigen huis. Door omstandigheden ben ik er eigenlijk ingerold. Zo was mijn werk failliet gegaan en moesten oud-medewerkers op zoek naar een andere baan, waaronder ik. Nu begon ik toch al te twijfelen over mijn beroep. Ik wil zo graag een thuis mama zijn. Dit lijkt voor mij een goede oplossing te zijn. Ik heb zoveel moederliefde om te delen. Ik vind het zo mooi om een kind te zien opgroeien. Als je een klein hummeltje in je armen mag hebben en op mag zien groeien tot een eigenwijze peuter, leergierige kleuter, tot puber...ja dat vind ik echt fantastisch.

Ik vond het eigenlijk wel heel erg spannend om als gastouder te gaan werken. Zo kreeg ik verschillende 'vraagouders'. Ook een leuke term. Een ouder die een gastouder zoekt wordt een vraagouder genoemd. Ik heb echt verschillende mensen over de vloer gehad. Ik vind dat wel een nadeel van dit beroep. Er komt dan iemand die je niet kent, komt dan bij jou in huis. Gaat even met een blik door je huis om te kijken of ze het wel of niet wat vinden. Nu heb ik veel geluk gehad met mijn vraagouders. Ik had met 2 gezinnen ook echt een klik. Altijd vroegen ze even hoe het ging. En de meiden die ik in huis kreeg (allebei met dezelfde naam haha), waren echt schatjes. Ik had op dat moment een groot gezin. Zo was mijn oudste 3 jaar en mijn tweede 1 jaar.

Maar ik heb weleens vraagouders over de vloer gehad die of te joviaal waren. Zo was er één stel die een jongen kregen en gelijk begon met het zien van de prinsessenverkleedkleding; 'dan wordt onze zoon maar een homo'. Ik vond het stel niet echt bij mij passen. Ik denk dat ze heel makkelijk waren geweest hoor, zolang er maar een liefdevolle opvang was. Maar ik voelde me heel erg dichtslaan. Je hebt soms mensen die gelijk Bam aanwezig zijn. Wat ik leuk vind hoor, maar op een feestje en niet steeds bij mij thuis. Daarnaast wilde mijn oudste dochter iets vertellen en ze kreeg bij hen de kans niet. Ik voelde de klik gewoon niet. Dat is ook moeilijk, om nee te zeggen.

Dan heb ik ook nog een kritisch stel gehad. Bij voorbaat keken ze al rond met een afkeurende blik. We kwamen net terug van de verloskundige dus de timing was misschien ook niet optimaal. Ze waren hongerig en ik dacht wel even snel een intake gesprek te kunnen doen en daarna eten. Ik heb het geweten. De meiden zette echt de boel op stelten. Maarja wat wil je ook met 3 drukke meiden en een zwangere vrouw die net binnen komen waaien? Ik hoop dat meer ouders dit herkennen.
Maar het stel in kwestie liet hun kind dan ook echt niet los. Ze hielden haar steeds vast, zette haar (met schoenen aan!) op mijn (nieuwe) bank. Tja ik vond het niet heel prettig maar ondertussen wilde ze wel mijn hele huis zien. Sorry maar ik vond het zo niet prettig. Ik voelde me echt een chaotische zwangere moeder.

Maar op deze dingen na geniet ik echt van mijn gastkindjes. Ik heb nu ook een meisje erbij die 1 maand jonger is dan mijn 3de meisje. Zo leuk en gezellig! Ik hoop zo dat dat de beste vriendinnetjes gaan worden. Dat ik gastouder ben geworden is wel 1 van mijn betere beslissingen geweest. Ondanks dat ik misschien een hbo diploma heb en van mijn omgeving te horen krijg dat ik beter kan, ja dat kan. Maar ik wil heel erg graag thuismoeder zijn!

Volgende keer schrijf ik meer over de dagelijkse routine van een gastouder. Wat gebeurt er bijvoorbeeld allemaal op een dag. Ik heb genoeg schrijfstof voor jullie!


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je