{{ message.message }}
{{ button.text }}

Luisteren en begeleiding bij borstvoeding

Echt luisteren. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij adviezen te geven, dan doe je niet wat ik je vraag.

Afbeelding blog 'Luisteren en begeleiding bij borstvoeding' Achtergrond blur afbeelding
Echt luisteren Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij adviezen te geven, dan doe je niet wat ik je vraag. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij te vertellen, waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel, dan neem jij mijn gevoelens niet serieus. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij denkt dat jij iets moet doen om mijn probleem op te lossen, dan laat je mij in de steek, hoe vreemd dat ook mag lijken. Dus alsjeblieft, luister alleen maar naar me en probeer me te begrijpen. En als je wilt praten, wacht dan even en ik beloof je, dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren. Leo Buscaglia Als ik bij een moeder op bezoek ben voor een probleem bij borstvoeding ben ik de ‘melk’mevrouw, lactatie’des’kundige of mevrouw van de borstvoeding. Toch omvat het werk als lactatiekundige vaak zoveel meer dan alleen hulp bij problemen met borstvoeding. Zo was ik een keer bij een moeder die me had gebeld omdat ze een borstontsteking had. Ze had net haar tweede kindje gekregen. Haar oudste kindje had ze met veel plezier lang zelf gevoed. De verloskundige had haar naar mij door verwezen. Ik ben bij deze moeder thuis op consult geweest. We hebben uitgebreid gesproken over wat voor haar de beste aanpak zou zijn voor de behandeling van haar borstontsteking. Ik maakte kennis met haar dochtertje, een engel van een meisje. Haar jongste was een jongen. Hij had een pittig karakter. Hij liet duidelijk en goed hoorbaar merken dat hij aandacht dan wel voeding nodig had. Omdat ik voor een lactatiekundig consult altijd ruim de tijd neem, voelde deze moeder zich op een gegeven moment vrij om te praten over hoe ze zich voelde. Ze vertelde hoe het tegen viel met deze baby. Haar dochter was zo mooi en rustig, vroeg niet veel en was snel tevreden. Dit jongste kind was veeleisend. Als hij huilde, wat hij vaak deed, vond ze hem lelijk en vervelend. Ze had het gevoel dat ze haar dochter te kort deed. Kortom, het viel haar zwaar. Ze stond er alleen voor, haar man had een drukke en veeleisende baan. Tot overmaat van ramp woonde haar familie in het buitenland en al haar vrienden hadden nog geen kinderen en werkten overdag. Deze moeder worstelde met het feit dat de situatie waar ze in zat niet bepaald voldeed aan het ideaalbeeld dat ze had bij het moederschap. Ze was geen blije, fitte moeder met een blozende baby heerlijk slapend in zijn bedje met haar huis keurig netjes op orde. Haar hele leven voelde aan als een grote puinhoop, precies tegenover gesteld van wat ze wilde dat het zou zijn. Deze moeder wist niet dat grote ‘life events’ zoals verhuizing, zwangerschap, een heftige bevalling, stress in haar relatie in combinatie met het gevoel er alleen voor te staan triggers zijn voor het ontstaan van een depressie. Veel vrouwen ervaren na de bevalling momenten waarin ze helemaal niet het gevoel hebben dat ze op een roze wolk zitten. Gelukkig gaan deze gevoelens vaak vanzelf weer over. Een klein deel van de vrouwen komt door de indrukwekkende en voor haar ingrijpende gebeurtenissen in een depressie terecht. Dit is een heel moeilijke situatie voor de moeder, haar kind(eren) en haar omgeving. Deze situatie kan ook voor langere tijd grote negatieve gevolgen hebben. Gelukkig is steeds makkelijker om goede hulp te vinden als een moeder last heeft van depressieve gevoelens. Als je bekend bent met psychiatrische problemen, kun je al voor je zwangerschap terecht bij POP poli’s (samenwerking tussen psychiatrie, obstetrie en pediatrie) op verschillende plaatsen in het land. Hoe liep het af met de moeder waar ik op lactatiekundig consult was? In overleg met de moeder heb ik mijn bevindingen besproken met de verloskundige. Gelukkig hielp het deze moeder dat er goed naar haar verhaal werd geluisterd en dat haar gevoelens (h)erkend werden. Hierdoor kon ze haar jongste kindje accepteren, dat zo anders was als haar oudste kindje. Twijfel je over je gevoelens rond het moederschap of valt de roze wolk toch wel erg tegen? Doe dan de zelftest http://www.poppoli.nl/smartsite.dws?ch=web&id=10957 en praat er over (met je zorgverlener). Je hoeft er niet alleen voor te staan.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je