{{ message.message }}
{{ button.text }}

Let op wat je leest

voorlezen hoe doe je dat

Afbeelding blog 'Let op wat je leest'

We weten allemaal dat voorlezen aan onze kinderen belangrijk is en dat het hun taal stimuleert. Maar let op wat je zegt. Ik heb mijn peuter vroeger voorgelezen uit het boekje van Nemo, want deze vond ze super. Ik kan je vertellen, ik vond het een vreselijk boek, dus bij de 3e keer voorlezen dacht ik, ik maak het verhaaltje ietsjes korter zodat ik er snel vanaf ben. Dat had ik dus verkeerd gedacht, mevrouw wist precies wat er ging komen en dus ook wat ik niet vertelde. Je raadt het al ik heb dat vreselijke boekje overnieuw moeten lezen en nu niets weggelaten natuurlijk en daarna nog heel vaak, te vaak naar mijn mening. Bij de laatste keer dacht ik nu is het genoeg geweest ik moet hier iets op verzinnen niet nog een avond Nemo. De oplossing was heel simpel ik heb het boekje op zolder gelegd, ja inderdaad heel gemeen maar soms moet je ook even aan jezelf denken als moeder. Voor het na bed gaan zei mijn peuter 'mama gaan we nog een boekje lezen' 'ja natuurlijk' was mijn antwoord. 'Mag ik Nemo mama, ja hoor pak hem maar, ze kon het boekje natuurlijk niet vinden aangezien ik deze vakkundig had verstopt. Samen met mijn peuter hebben we overal gezocht maar hij is nooit meer teruggevonden. Als troost had ik een nieuw boekje voor haar gekocht en dat was ” Ik zou wel een kindje lusten”, een leuk verhaal waar wij samen heel veel plezier aan hebben beleefd.

Het heeft mij wel geleerd dat ik boekjes eerst zelf moet gaan lezen voordat ik ze ga voorlezen. Deze ezel stoot zich niet nog eens aan deze steen. Als peuterjuf lezen wij ook alle verhalen eerst zelf voordat we gaan lezen, zo kunnen inspringen op gekkigheden in het boek en kunnen we ook op de kop lezen is wel zo gemakkelijk aangezien 15 peuters op schoot een beetje veel is.

Over het algemeen zijn prentenboeken fantastisch, door de mooie tekeningen geeft het je peuter de kans om zijn of haar fantasie te gaan gebruiken.

Hieronder een paar tips waar je peuter geen genoeg van kan krijgen en jij als ouder ook niet.

1. Ik zou wel een kindje lusten. auteur: Sylviane Donnio

2. Wiebelbillenboogie. auteur: Guido van Genechten

3. Ssst de tijger slaapt. auteur: Britte Teckentrup

4. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept. auteur: Werner Holzwarth Wolf Erlbruch

5. Mama kwijt. auteur: Chris Haughton

Dit is maar een kleine greep er zijn zoveel leuke boeken te vinden en de bibliotheek is hiervoor de beste plek, zo verdwijnen boekjes niet zomaar je hebt een geldig excuus want andere kindjes moeten de boekjes ook kunnen lezen met hun papa of mama.

Hoe maak je het lezen leuk en uitdagend voor je peuter. Ook hier heb ik een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet.

1. Weet wat je leest

2. Neem alle tijd

3. Laat je peuter ook vertellen wat hij of zij ziet

4. Maak expres foutjes zodat ze deze kunnen herstellen

5. Lees ook de moeilijke woorden en vervang ze niet

6. Voorspel het verhaal samen, hoe zou het verder gaan

Bij elk boek kun je ook iets knutselen of een kleurplaat zoeken op het internet of kijk je of je de dieren in het boek ook thuis hebt in de vorm van knuffels. Dit maakt het voorlezen nog leuker. Voorlezen hoeft niet altijd voor het slapen gaan het is eigenlijk nog veel leuker om het overdag te doen. Want als we eerlijk vinden wij het als ouders ook heerlijk als het grut op bed ligt en wij heerlijk languit op de bank kunnen liggen met een goed boek.

Veel lees plezier en ik ben benieuwd welk boek bij jullie thuis favoriet is maar waar jij echt gek van wordt.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je