Snap
  • Baby
  • Voeding

Leren eten met de Rapley methode

Ik ben me aan het verdiepen in het eten van Nino. Hij is nu 3 maanden en het duurt niet lang meer tot er meer komt dan alleen een flesje.

Er zijn veel verschillende theorieën op internet te vinden over eten bij baby's. Wat, hoe en wanneer zijn de drie grote vraagtekens. Elke ouder moet daar voor zichzelf keuzes in maken. Geef ik mijn kind vanaf 4 maanden eten of pas met 6 maanden. Of wacht ik af tot mijn kind zelf interesse gaat tonen in eten. (Dat doet Nino nu al). Geef ik kant en klare papjes uit potjes en pakjes, maak ik zelf pureetjes of geef ik direct vast eten.

Ik denk dat het goed is dat je als ouder na denkt wat jij zelf het beste vind aan voelen voor jouw kind. Daarnaast zijn er nog de aanbevelingen van het cb en de dingen die je vrienden en kennissen hebben gedaan waaruit je kennis kunt putten.

De nieuwe theorie op het internet is dat het goed is om je kind al vroeg (vanaf 4 maanden) kennis te laten maken met eten. Waarom precies heb ik eigenlijk nog niet precies uitgezocht. Weten jullie dat? Daarnaast is er de Rapley methode.  Ook hier hoor ik steeds meer positieve dingen over. Zo wordt er gezegd dat je kind beter leert eten (meer verschillende dingen accepteert) door hem veel verschillende texturen te laten kennen en dat doe je door hem eten te geven in vaste vorm i.p.v. alles gepureerd aan te bieden. 

Zelf heb ik geen goed gevoel bij potjes uit de supermarkt. Ik geloof dat je kind er echt wel groot en sterk en gezond van kan worden maar toch geef ik liever puur natuur en weet ik liever zeker wat er in zit. Zo heb ik ook nog steeds geen heel goed gevoel over dat ik nu helemaal over ben op flesvoeding, maar helaas trok ik de borstvoeding echt niet meer met die stuwingen. Dus voor mijn eigen gevoel geef ik hem biologische flesvoeding om het ergens toch nog goed te praten voor mijzelf.

Dus blijven de twee opties zelf puree maken van groente en fruit of groente en fruit in vaste vorm aanbieden over. Ik heb zelf wel een goed gevoel over de Rapley methode en denk er dus over na om dit te gaan doen. 

Maar nu krijg ik daar wel wat vragen bij.

1. Kan je de Rapley methode ook al starten vanaf 4 maanden. Er staat dat je kind al zelf het eten moet kunnen pakken en in zijn mond moet kunnen stoppen, als dat eerder is dan 6 maanden mag je er dan al eerder mee starten? 

2. Moet je kind dan al helemaal zelfstandig kunnen zitten? (Het lijkt mij ergens wel handig maar is het ook prima als jij je kind bijvoorbeeld nog rechtop moet houden?)

3. Mag je al papjes geven voordat je met de Rapley methode begint of werk je dan iets tegen?

4. Ik zag op een filmpje waar een kind met de Rapley methode eten aangeboden wordt dat er eten aangeboden wordt met schil. Maar dit lijkt me toch helemaal niet lekker of gezond. Waarom is dat? 

(Zoek op youtube naar 'Baby Led Weaning The First Week Of Solids' voor het filmpje.)

Dit waren mijn vragen voor nu. Er komen er vast nog wel meer maar ik heb gelukkig ook nog even om de antwoorden de vinden. Heeft iemand ervaring met deze methode en weet iemand antwoorden op mijn vragen?

Wat zijn jullie ervaringen met voedingen en welke keuzes hebben jullie gemaakt en waarom?

9 jaar geleden

Herkenbaar, ik ben zelf nu ook aan het afwegen wat ik ga doen.. nu al beginnen met gepureerd eten, of inderdaad ook wachten totdat ze een maand of zes is en dan stukjes aan gaan bieden.. Ik ben er ook nog niet uit..

9 jaar geleden

Hoi Feline, Leuke blog en Rapley is een fijne methode. Het is zeker belangrijk dat een kind goed zelfstandig en rechtop kan zitten. DIt heeft alles te maken met de manier waarop ze kunnen slikken en hun houding kunnen corrigeren. Er zijn diverse facebook groepen rondom Rapley en daar kan je je vragen kwijt. Wist je overigens dat met kindjes vanaf 6 maanden ook prima kan leren drinken uit een open beker? https://www.prettymum.nl/eerste+hap/babycup/babycup+drinkcupjes+4+stuks

9 jaar geleden

Mijn ouders hebben vroeger met mij precies hetzelfde gedaan als Rakkel beschrijft. Vanaf het baby zijn alles laten proeven, met alle smaken kennis laten maken etc. Heb nooit dingen niet op willen eten.

9 jaar geleden

Ik heb ondervonden dat onze oudste kids nu 12 en 11 jaar alles lusten . Zij zijn aan hun 4 maand begonnen met alles te proeven en eten . Zolang ze niet veel tanden hadden was alles in pure daarna pure met kleine brokjes en als ze genoeg tanden hadden om echt te malen volledige stukken. Met onze jongste zoon nu 19 maand hebben we hetzelfde gedaan. Hij eet sinds hij 1 jaar is stukjes voeding en eet ook zelfstandig wel met zijn handen en een vork of lepel . Zo leert hij zelf smaken kennen ,structuur voelen en zijn hand /oog /( mond) coördinatie word er ook beter van. Onze kinderen kregen/krijgen zowel potjes als vers gezien die smaken ook hard verschillen alsook de structuur en het zelf scheppen anders is.