{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderopvang krijgt recht om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren

Afbeelding blog 'Kinderopvang krijgt recht om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren'

Kinderopvangcentra moeten niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren. De initiatiefwet van D66 wordt gesteund door de meerderheid van de Tweede Kamer. "Zodat je als ouders kunt zien waar je veilig je kind naar toe kunt brengen," zegt Kamerlid Rens Raemakers.

Afgelopen jaren kozen ouders er steeds vaker voor hun kinderen niet te laten inenten, met als gevolg: verschillende uitbraken van mazelen op crèches. Recent is er een einde gekomen aan de daling van de vaccinatiegraad, blijkt uit de jongste cijfers van het RIVM. Maar de zorgen zijn daarmee nog niet weg.

Sommige kinderopvangorganisaties zijn in actie gekomen en weigeren sinds deze zomer niet-gevaccineerde kinderen. Het is niet duidelijk of dit juridisch wel kan. "Veel kinderopvangorganisaties durven geen kinderen te weigeren omdat ze bang zijn dat ze dan voor de rechter worden gesleept", zegt Raemakers.

Daarom moet expliciet in de wet komen te staan dat een kinderopvang niet-geënte kinderen moet kunnen weigeren, vindt D66. Veel ouders willen daarover ook duidelijkheid als ze hun kind naar de opvang brengen. "Dat je ook zien waar alleen gevaccineerde kinderen welkom zijn. En waar je als ouder veilig je kind naar toe kunt brengen."

Verdere daling 

VVD, CDA, GroenLinks en de PvdA steunen het D66-plan. "Het is een goede eerste stap om ouders die zich zorgen maken de zekerheid te geven dat hun kind veilig is op de opvang," zegt Sophie Hermans, VVD-kamerlid.

Als de vaccinatiegraad toch verder daalt, komt de volgende stap in beeld, vindt ook PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. "Dan moet de overheid de norm stellen door vaccinatie verplicht te stellen voor toegang tot de kinderopvang." Het kabinet is al bezig dit voor te bereiden.

Vaccinatiepaspoort

GroenLinks wil ouders vooral verleiden om hun kinderen te laten inenten. De partij pleit er daarom voor om alle ouders een vaccinatiepaspoort voor hun kind te geven, om zo het belang van inenting te onderstrepen. 

Bron: RTL Nieuws

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je