{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kan je een baby al 'verwennen'?

Laat haar toch even huilen! Een kind moet zichzelf leren troosten!

Afbeelding blog 'Kan je een baby al 'verwennen'?'
Waar de ene persoon zegt dat een baby 'huidhonger' heeft en je hem dus nooit teveel kan knuffelen, wiegen, de borst geven (met liefde kan je niet verwennen, toch?), beweert de andere dat je baby het snel zal 'doorhebben' dat hij gepakt wordt als hij huilt en het dus belangrijk is om hem ook te leren wachten.
Hoe zit dat nu eigenlijk?

"Heb je hem alwéér vast?" 
"Een baby moet zichzelf leren troosten!"
"Geef je hem nu alweer een voeding?"
"Leg hem toch in een bedje!"
"Die draagdoek zal hij snel gewend zijn hoor!"

Twijfels

Misschien twijfel jij ook wel eens of het wel zo goed is je baby altijd meteen op te pakken als hij huilt. Want enerzijds voel je als mama natuurlijk die ongelooflijke behoefte van je kleintje en reageert elke vezel van je lijf wanneer je baby huilt. Je baby oppakken, troosten en voeden is een natuurlijke reflex, toch?
Maar tegelijk merk je misschien dat de baby huilt als hij wordt neergelegd en het steeds beter begint te 'kennen'. Bovendien besef je ook dat dat je onthaalmoeder binnenkort - als jij terug aan het werk gaat - je baby niet kan vastpakken bij elk huiltje, laat staan in slaap wiegen! Of misschien ken je wel een gezin in je omgeving waarvan de 2-jaar oude peuter nog steeds de hele nacht wakker wordt en niet alleen wil slapen. En je denkt: "Tja, dàt wil ik niet!". Of een vriendin vertelt je dat ze haar baby die slecht sliep eens 2 nachten heeft laten huilen en nu een 'model-baby' heeft die perfecte nachtjes doorslaapt. En je begint toch wat te twijfelen...

Hoe zit dat eigenlijk?

Als je een klein beetje meer begrijpt hoe je baby's brein werkt, kan dit vaak helpen om alvast geen onnodige zorgen te maken over foute gewoonten in die eerste prille fase.
Om je hierbij te helpen, maakte ik 3 filmpjes, waarin ik uitleg:

  1. hoe onze hersenen zijn opgebouwd uit 3 lagen
  2. je baby's brein (wat kan je eigenlijk al verwachten van zo'n kleintje?) 
  3. hoe je hiermee kan omgaan

1. Ons drievoudige brein

2. Je baby's brein

3. Waar ligt de grens?

Maar hoe pas je dat nu PRAKTISCH toe?

In theorie allemaal heel mooi, maar wat kan je dan concreet doen als je baby énkel aan de borst in slaap valt of wanneer je hem in slaapt wiegt?

Of wat als je 's nachts geen oog dicht doet omdat je kindje nog heel vaak wakker wordt? Hoe kan je liefdevol je grenzen aangeven en wat zijn realistische verwachtingen naar doorslapen toe?

Omdat ik merk dat heel veel ouders met deze vragen zitten, heb ik 2 cursussen ontwikkeld waarin deze thema's uitgebreid aan bod komen. 

  • 0-4 maanden: Happy Baby Wijzer (te verkrijgen via de Academy van Mamaplaats of www.happybabywijzer.com)
  • 4m - 4 jaar: Liefdevol Zelfstandig Slapen (te verkrijgen via de Academy van Mamaplaats of via www.happybabycoach.com)

0 - 4 maanden

Heb je nog veel vragen over je newborn? Dan is 'Happy Baby Wijzer', wat voor jou! Een wegwijzer boordevol filmpjes, tekst en informatie over alle baby-basics (voedingen, slaapjes en ontwikkeling) en praktische tips bij ongemakjes als reflux, krampjes, slaapproblemen of huilgedrag. 

Afbeelding blog 'Kan je een baby al 'verwennen'?'

4 maanden - 4 jaar

Slaapt je kindje moeilijk in of door, heeft het veel hulp nodig om te slapen of slaapt het onrustig?
Hou je niet van strenge slaaptraining, cry-it-out of controlled crying-methodes, maar wel van mild/natuurlijk/responsief ouderschap? Dan biedt de video-cursus 'Liefdevol Zelfstandig Slapen' waardevolle handvatten om je kleintje liefdevol te begrenzen, te helpen ontladen/ontspannen en het vertrouwen te geven om beter en meer ontspannen te slapen.

Afbeelding blog 'Kan je een baby al 'verwennen'?'

Anja is osteopate en heeft zich gespecialiseerd in baby's en kinderen. Bekijk alle cursussen van Anja hier op de Mamaplaats Academy! 

Anja Caers, Osteopaat D.O. (baby & kind)

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je