{{ message.message }}
{{ button.text }}

Je wilt stoppen met borstvoeding, hoe pak je dat aan?

Of je baby nu pasgeboren is of al wat ouder is, je wilt nu stoppen met borstvoeding geven. Lees hier meer over stoppen met borstvoeding.

Afbeelding blog 'Je wilt stoppen met borstvoeding, hoe pak je dat aan?'

Je wilt stoppen met het geven van borstvoeding, of je wilt helemaal geen borstvoeding geven? Hoe pak je dat aan? In dit artikel lees je meer over het stoppen met borstvoeding en over het niet op gang brengen van borstvoeding na de geboorte van je baby.

Borstvoeding niet op gang brengen

Als je ervoor hebt gekozen je pasgeboren baby geen borstvoeding te geven, moet je ervoor zorgen dat de borstvoeding in de kraamtijd niet op gang komt.Dit doe je door je kindje vooral niet aan te leggen. Als je dit wel doet, geef je je lichaam het signaal dat er moedermelk aangemaakt moet worden en dat wil je juist niet.
Het kan ook helpen om salie te gebruiken. Hier kun je bijvoorbeeld thee van maken. Salie remt de productie van moedermelk.
Witte koolbladeren in je BH stoppen kan er ook voor zorgen om de melkproductie niet op gang te brengen. Gekneusde witte koolbladeren hebben namelijk een vochtafdrijvende werking en ze remmen de aanmaak van borstvoeding.
Er bestaan ook speciale lactatieremmers, deze zijn verkrijgbaar via de huisarts. Deze lactatieremmers zorgen er door middel van hormonen voor dat de borstvoeding niet op gang komt of afneemt.
Mocht je toch last krijgen van stuwing, dan kun je zo nodig kolven.

Borstvoeding afbouwen in de eerste maand na de geboorte

Na de allereerste weekjes wil je nu stoppen met borstvoeding geven. Omdat je melkproductie wel op gang is gekomen, moet je het geven van borstvoeding rustig afbouwen. Wil je je kindje helemaal niet meer aan de borst? Dan zul je moeten kolven. Wanneer je steeds een beetje minder melk kolft en steeds wat korter kolft, zal je lichaam steeds minder borstvoeding aan gaan maken. Na een tijdje zal de productie van moedermelk helemaal stoppen.
Wil je rustig aan overstappen op flesvoeding? Dan kun je per week één keer borstvoeding vervangen voor flesvoeding. Begin de eerste week bijvoorbeeld met de avondvoeding, de week erna doe je de ochtendvoeding erbij, en zo bouw je per week rustig af totdat je helemaal overgestapt bent op flesvoeding.

Borstvoeding afbouwen tussen de 6 en 12 maanden na de geboorte

Wanneer je kindje vast voedsel krijgt, zal hij steeds minder moedermelk nodig hebben.Toch heeft hij nog wel moedermelk of kunstvoeding nodig. Wil je de borstvoeding op deze leeftijd afbouwen, dan ga je hetzelfde te werk als beschreven bij afbouwen in de eerste maand na de geboorte: door één keer borstvoeding te vervangen voor één keer kunstvoeding. En dit bouw je ook wekelijks af. Vanaf 9 maanden mag je ook één keer borstvoeding vervangen voor een schaaltje volle yoghurt. Maar de overige keren dat je kindje borstvoeding kreeg, heeft hij nog wel kunstvoeding nodig.

Borstvoeding afbouwen bij kindjes van 1 jaar of ouder

Als je na een jaar of langer wilt stoppen met borstvoeding geven kun je dit doen door je kindje steeds meer vast voedsel te geven. Op de momenten dat hij borstvoeding kreeg, geef je hem iets anders te drinken. Je stelt de borstvoeding steeds wat meer uit of je biedt helemaal geen borstvoeding meer aan. Vraagt je kindje er naar, dan geef je hem gewoon, maar waarschijnlijk zal hij er steeds minder om vragen (zo lang hij genoeg ander voedsel en drinken krijgt).
Een rigoureuze aanpak is om een paar dagen weg te gaan bij je kindje, zo kan hij geen moedermelk meer drinken en als je terugkomt geef je geen borstvoeding meer. Doordat je kindje de laatste tijd al veel minder dronk, is je lichaam al gewend aan minder vraag naar moedermelk en zal de productie van moedermelk dus ook stoppen.

Hoe lang heb jij borstvoeding gegeven? En hoe ben jij gestopt? Wilde je dit zelf of had je kindje genoeg?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Voeding

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je