{{ message.message }}
{{ button.text }}

Je baby warm houden in de winter: 3 handige tips

Afbeelding blog 'Je baby warm houden in de winter: 3 handige tips' Achtergrond blur afbeelding

Nu de winter er weer aan komt, is het van groot belang om te weten hoe je je baby goed warm kunt houden. Welke kleding moet zo’n jong kindje eigenlijk aan om lekker warm te blijven? En hoe weet je of je baby het te koud of misschien zelfs te warm heeft? Er is een aantal fijne tips dat je op kunt volgen om je kindje in het koude seizoen gewoon lekker warm te houden. In dit artikel heb ik een paar tips voor je verzameld.

Wanneer weet ik of mijn baby het koud heeft?

Voordat ik je meer vertel over het warm houden van je baby moet je weten hoe je kunt controleren of je kindje het koud of warm heeft. Je baby kan jou immers niet vertellen dat hij liever nog een extra vestje aan wilt of dat hij het juist net iets te warm heeft. Gelukkig kun je dit zelf heel gemakkelijk controleren: voel het nekje van je baby aan en je weet precies of hij het koud of warm heeft.

Een lauwwarme nek is perfect; voelt de huid echter zweterig of juist heel koud aan? Dan weet je dat je actie moet ondernemen. Wanneer je buiten aan het wandelen bent met je kindje in de kinderwagen is het ook aan te raden om de rest van zijn of haar lichaam regelmatig te controleren. De armen, benen en de borst zijn de beste plekken om de temperatuur te checken.

Kies de juiste kleding: werk met laagjes

Het is heel belangrijk om de juiste kleding voor je baby uit te kiezen. Kwalitatieve en zachte kleding is de basis voor je kindje. Hierbij wordt vaak de fout gemaakt door een baby alleen maar hele warme of dikke kleding aan te trekken. Wil je dat je kindje het niet koud krijgt dan kun je beter werken met laagjes. Combineer daarom meerdere laagjes met elkaar voor een warm geheel. En weet je wat: laagjes bij baby’s zien er ook nog eens hartstikke cute uit!

Maar hoe weet je hoeveel laagjes je je baby aan moet trekken? Heel simpel: de regel is een beetje dat je kindje altijd net iets meer kleding dan jezelf aan moet hebben. Dit is zo omdat de doorbloeding bij een baby nog niet goed ontwikkeld is. Draag jij drie laagjes? Dan moet je baby vier laagjes aan om het warm te hebben. Een mutsje helpt overigens ook altijd goed om het hoofdje van je baby op temperatuur te houden.

Lekkere warme ruimtes in de winter

Waar je ook op moet letten, is de temperatuur van de ruimte waar je baby zich bevindt. Je kindje moet het thuis immers ook lekker warm blijven houden. Zet de verwarming altijd op 23 of 24 graden. Voor jezelf voelt dat misschien wat te warm, maar voor je baby is het van groot belang om in een ruimte te zijn met deze temperaturen. Een te koude kamer kan van invloed zijn op de gezondheid van je baby.

Let er altijd op of zo’n warme ruimte goede ventilatie heeft. Frisse lucht is heel belangrijk voor zowel je kindje als voor jou. Zet daarom eens per dag de ramen even open voor minstens 20 of 30 minuten. Op die manier komt er nieuwe, frisse lucht in de ruimte en komt de luchtkwaliteit weer op peil. Dit zorgt ervoor dat je baby niet verkouden wordt door een raam die anders continu open staat.

Stop je baby in bad voor extra warmte

Merk je dat je kindje het toch een beetje koud heeft? Maak dan een warm badje klaar. Hoe heerlijk is het om in de winter lekker in bad te worden gestopt? Er is een aantal punten waar je op moet letten wanneer je je kindje in bad doet. Het wordt aangeraden om het water op 36 graden te hebben en te houden. De baarmoeder van de vrouw, waar je baby dus in heeft gezeten, is namelijk ook 36 graden. Dat voelt extra prettig aan voor je baby.

Controleer ook de temperatuur van de badkamer, zodat de overgang van het bad naar kleertjes aantrekken niet te groot is. Het liefst heb je hier de temperatuur iets hoger dan in andere ruimtes, zodat je kindje het niet koud krijgt tijdens het aankleden. Kleed je baby na een bad van ongeveer 5 minuten snel aan zodat hij of zij dat lekkere warme gevoel goed vast kan houden.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je