{{ message.message }}
{{ button.text }}

Je baby en spugen

Veel baby’s spugen. Een oorzaak van spugen bij baby’s is het maagklepje dat nog niet volledig afsluit. Voeding komt hierdoor gemakkelijk omhoog vanuit de maag en loopt terug in de slokdarm.

Afbeelding blog 'Je baby en spugen'

Een mondje voeding teruggeven na een voeding gebeurt regelmatig bij baby’s. Dat is helemaal niet erg. Ook niet als je baby pas later na het voeden nog wat voeding teruggeeft. De melk is dan meestal wat dikker en ruikt zuur. Je baby heeft er meestal zelf geen last van. Als je kindje goed groeit en voldoende plast, hoef je je geen zorgen te maken. Blijft je baby veel spugen, neem dan contact op met je huisarts of consultatiebureau.

Oorzaken van spugen bij baby’s

Doordat bij baby’s het maagklepje nog niet volledig sluit, is de kans groot dat er voeding terug loopt in de slokdarm. Bij baby’s die gulzig drinken is de kans groter dat ze spugen. Als je borstvoeding geeft en je hebt erg veel melk, kan dat ook de oorzaak zijn dat je baby na een voeding spuugt. Tijdens het drinken krijgt je baby ook lucht binnen. Die lucht komt er via een boertje weer uit. Vaak komt dan ook de voeding mee omhoog. Andere oorzaken van spugen zijn het geven van te veel voeding en verstopping. Als het maag-darmkanaal van je kindje te vol raakt, zal hij eerder zijn voeding teruggeven.

Tips als je baby veel spuugt

Spuugt jouw baby veel? Hopelijk heb je wat aan deze tips.

  • Neem de tijd voor elke voeding: 15-20 minuten is normaal. Dit is exclusief de pauzes die je inlast tijdens het voeden.
  • Zorg voor een rustige omgeving tijdens het voeden, zodat je kindje niet gestoord wordt (en lucht meehapt). Een onrustige baby zal meer lucht binnenkrijgen tijdens het drinken.
  • Laat je baby na iedere voeding boeren.
  • Houd je baby na een voeding minimaal een half uur rechtop zodat de voeding kan zakken.
  • Zet het hoofdeinde van het wiegje of ledikantje van je baby wat omhoog (doe bijvoorbeeld een paar boeken onder de poten).
  • Geef je borstvoeding en spuugt je baby veel? Maak dan eens een papje van johannesbroodpitmeel (Nutrilon Nutriton). Geef je baby voor iedere borstvoeding twee theelepeltjes met dit papje en indien nodig ook na de voeding.
  • Johannesbroodpitmeel is een verdikkingsmiddel dat ervoor zorgt dat de borstvoeding indikt in de maag. De voeding kan nu minder gemakkelijk naar boven komen. Je kunt ook moedermelk afkolven en aan de afgekolfde moedermelk Nutrilon Nutriton toevoegen.
  • Als je je baby flesvoeding geeft, dan kun je een speen met een kleiner gaatje kiezen. Zo krijgt je baby minder voeding tegelijk binnen.

Als bovenstaande tips niet helpen en je baby blijft veel spugen, dan kun je overstappen op Nutrilon A.R. 2. Geef je borstvoeding of speciale flesvoeding, dan kun je Nutrilon Nutriton hieraan toevoegen. Overleg altijd met je huisarts of consultatiebureau als je andere voeding wilt gaan geven aan je baby.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Voeding

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je