{{ message.message }}
{{ button.text }}

Je baby en darmkrampjes

Bijna alle baby’s hebben er in de eerste maanden in meer of minder mate last van: darmkrampjes. De oorzaak van darmkrampjes bij je baby is dat zijn maag-darmkanaal nog niet helemaal is volgroeid. Vaak komen de krampjes een half tot anderhalf uur na de voeding.

Afbeelding blog 'Je baby en darmkrampjes'

Oorzaken van darmkrampjes

Tijdens de voeding (borst en fles) krijgt je baby lucht binnen. Als je baby geen boertjes laat, komt er teveel lucht in de buik en dat kan darmkramp veroorzaken. Ook kan het zijn dat de darmen van je baby te hard moeten werken om de voeding te verwerken. Ook dat kan pijn geven. Een andere oorzaak van de darmkrampjes kan het maag-darmkanaal zijn. Dat is namelijk nog volop in ontwikkeling, waardoor je baby moeite kan hebben met het verteren van de (borst)voeding.

Symptomen van darmkrampjes

Als je je baby beter leert kennen, kun je merken dat hij verschillende huiltjes heeft. Zo herken je een hongerhuiltje, een huiltje als hij moe is en een huiltje als hij pijn heeft. Als je baby honger heeft en daardoor huilt, is hij stil op het moment dat hij zijn voeding krijgt. Als je baby huilt omdat hij darmkrampjes heeft, dan is hij vaak ontroostbaar doordat hij pijn heeft. Je baby huilt krachtig en het huilen houdt lang aan. Je baby kan zijn vuistjes ballen en zijn beentjes optrekken of zich juist helemaal (over)strekken.

Darmkrampjes: pijn verzachten

Ook al horen darmkrampjes er de eerste maanden een beetje bij en hebben veel baby’s er last van: het is als vader of moeder niet leuk om je baby zo overstuur te zien omdat hij pijn heeft. Gelukkig kun je wat doen om darmkrampjes te proberen te voorkomen of om de pijn te verzachten. Probeer de volgende tips om de pijn te verzachten:

  • Masseer het buikje van je baby door rondjes te wrijven met de klok mee.
  • Geef je baby een lekker warm bad.
  • Door te ‘fietsen’ met de beentjes kan de lucht uit de darmpjes ontsnappen.
  • Draag je baby in een draagzak of draagdoek. Het luisteren naar jouw hartslag werkt kalmerend. Bovendien ligt je baby in een draagdoek in een ronde houding. Dat vinden veel baby’s heel prettig.
  • Leg je baby in een ‘hangmatje’ in de box. Door de ronde houding voelt je baby zich beter.
  • Geef je flesvoeding? Neem dan voldoende tijd voor een voeding. Vijftien tot twintig minuten is normaal voor het leegdrinken van een fles. Te snel of te gulzig drinken vergroot de kans op krampjes bij baby’s. Je baby krijgt dan gemakkelijk veel lucht mee tijdens het drinken. Gebruik daarom een speen met een kleiner gaatje om je baby rustiger te laten drinken.

Geef je flesvoeding en heb je al diverse tips geprobeerd, maar zonder resultaat? Dan kun je overstappen op Nutrilon Omneo Comfort 2. Dit is een dieetvoeding bij krampjes of moeizame ontlasting. Bespreek dit wel altijd eerst met je consultatiebureau of huisarts.

Vragen over darmkrampjes? Bel Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over darmkrampjes of over de beste voeding voor je baby? Bel Nutricia Kindervoedingservice: 0800 022 26 26. Onze voedingskundigen – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je