Snap
  • Baby
  • Gezond

Inenten....goeie vraag!

Regelmatig kom ik op verschillende sites de vraag tegen of je je baby wel of niet moet enten tegen allerlei ziektes.

Tja,.......wel, niet, wel, niet....hier werd het een wel! En waarom??

Veel ouders twijfelen of ze hu kersverse wondertje wel of niet zullen laten inenten. Bij de twijfelde ouder gaat het vooral om wat er fout kan gaan door de vaccinatie. De meest enge verhalen doen zich te ronde van kindje die in het ziekenhuis beland zijn door of vlak na de vaccinatie met verschillende klachten van hoge koorts tot hart stilstand. Natuurlijk erg begrijpelijk dat wanneer je deze verhalen leest of hort je gaat twijfelen of je dit je wondertje aan wil doen. Allereerst wil ik even samen met u doornemen waarvoor uw kind ingeënt word in het eerste levensjaar. 

  • DKTP = difterie, kinkhoest, tetanus, polio
  • HIB = Haemophilus influenza type B
  • HepB = Hepatites B
  • Pneu = pneomokokken

DKTP

Difterie = Ook wel bekend als kroep, een infectie ziekte die overgebracht word van mens tot mens via hoesten. tot 1990 was dit de grootste doodsoorzaak bij kinderen. 

Kinkhoest = een zeer besmettelijke infectie die overgebracht word van mens op mens door de druppels ie ontstaan bij hoesten. Kinkhoest kan voor baby's dodelijk zijn en allerlei schade aanrichten in de hersenen, maar ook zal het kind tot 9 jaar later nog last houden van zijn of haar longen en zal dit altijd een zwakke plek blijven. Gemiddeld sterven er twee kinderen per jaar aan de kinkhoest en is zo'n 4% van de bevolking ermee besmet geweest, maar dor goede enting is dit niet tot uiting gekomen. 

Tetanus = word veroorzaakt door een bacterie die zich vooral voordoet in straatvuil, maar kan ook veroorzaakt worden door een beet van een dier. De bacterie veroorzaakt ernstige spierkrampen, spierverlamming en tast het ademhalingsorgaan aan. het lichaam zal langzaam krom trekken van de verkramping. Als tetanus word behandeld is de kans op genezing 50%, de andere 50% is met dodelijke afloop. In 1957 is de vaccinatie hiervoor in het programma gekomen en is het een niet veel voorkomende ziekte meer, daarvoor stierven er 50 mensen per jaar aan tetanus. 

Polio = Is een virusziekte die via de ontlasting van mens op mens overgebracht word. Het zorgt voor een ontsteking in de ruggenmerg. Veel mensen die tegenwoordig besmet zijn hebben dit niet door, omdat de symptomen niet meer optreden, maar deze mensen zijn wel besmettelijk. Het leidt tot spierzwakte en ook tot vergroeiing en soms tot de dood als de ademhalingsspieren verlamd raken. De laatste polio epidemi in Nederland was in 1956 het virus heeft toen bij 1784 mensen verlamming veroorzaakt. In 1992 is er in Nederland een polio uitbraak geweest. Deze trof vooral de gereformeerde gemeentes waar men tegen inenting is. Dit word ook wel de bijbelbelt genoemd en hier is nog steeds een verhoogd risico op een uitbraak. 

Hib = Haemophilus influenza type B. Is een bacterie die door hoesten en niezen van mens op mens gaat. Deze bacterie kan bij baby's zorgen voor hersenvlies ontsteking. Van de 190 besmette kinderen overlijden er 2 en houden er 10 ernstige aandoeningen aan over. De bacterie kan ook ernstige zwelling aan het strottenklepje veroorzaken, middenoorontsteking en ontsteking aan de gewrichten. 

Hepb = is een virus die zorgt voor leverontsteking. Hepatites b word overgebracht door lichaamsvocht. Hepatites b is bijvoorbeeld de aanstichter van geelzucht. 

Pneu = is een bacterie die eigenlijk ieder mens bij zich draagt. Deze bacterie kan ernstige aandoeningen veroorzaken bij zwakke mensen en baby's. Denk aan hersenvliesontsteking, ooronsteking, longontsteking, bijholteontsteking, artritis en buikholteontsteking. In Nederland sterven er jaarlijks meer dan 1000 mensen aan pneumokokken. 

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die noemen dat vaccins veilig, dan wel niet onveilig zijn. Maar iedereen weet dat wetenschap gebaseerd is op studies door de mens gedaan met een waarschijnlijk eigen idee hierachter. Echt objectieve onderzoeken kan ik nergens vinden, voor beide standpunten niet. Veel mensen benoemen het kwik in de entingen als boosdoener. Gelukkig zit er geen kwik meer in de nieuwe vaccins en hoeven we daar geen angst meer voor te hebben. Tuurlijk zijn er meldingen gemaakt bij het RIVM van kinderen die ziek geworden zijn, alleen die meldingen zullen wij nooit te zien krijgen. 

Wat is mijn mening? 

Ik denk dat de vaccins er niet voor niets gekomen zijn. Als je gaat kijken naar de getallen dan ben ik zeker voor inenten. Niet alleen om de sterf gevallen in de bijbelbelt waar de meeste kinderen niet ingeënt worden, maar ik zou het mezelf ook nooit vergeven als mijn kind een van de ziektes zou krijgen. Die kans is toch groter dan de kans iets te krijgen van de vaccins. Ook zou mijn kind andere kinderen kunnen besmetten met het vors of de bacterie met alle gevolgen van dien. Tegenwoordig zijn de vaccins ook zo aangepast dat kinderen geen harde schijven meer krijgen, bij goede gezondheid niet ziek worden en er dus eigenlijk weinig last van hebben. Mij zoon heeft ook totaal geen last gehad van de vaccins. Hij huilde niet, hij had geen verhoging en we hebben geen ander gedrag geobserveerd. Wel denk ik dat ouders voorzichtig moeten zijn. Voor dat de enting gegeven word goed tempen, en een aantal dagen ervoor al observeren of het kind ergens last van heeft. is dit het geval, niet inenten. 

Wat vinden jullie? Was jou mening voor het lezen van dit stuk anders dan na het lezen? 

9 jaar geleden

Ik ben ook voor inenten. Mijn zoon (2008) heeft met 14 maanden (sep 2009) de BMR prik gehad. Hij was hier heel ziek van en we hebben contact gehad met het rivm hierover. Hij reageerde overigens op alle vaccinaties wel, koorts, niet lekker in zijn en heel moe. Mijn dochter (feb 2012) regeert bijna niet op de inenting. Wat heb ik on mijn broek gescheten voor die BMR, maar helemaal niets. Ik heb zelfs de kinderarts gebeld of dit wel goed was haha. Maar ze kreeg op de 14de dag toch wat vlekjes haha, en dat was het ook. Zou het komen doordat ze het syndroom van down heeft dat ze minder reageert, zijn de vaccinaties veranderd of..... Zoveel redenen te bedenken 1 ding is zeker, als ze de ziektes, waar ze tegen ingeënt worden, hadden gekregen had ik het mezelf nooit vergeven.

9 jaar geleden

Yay! Helemaal mee eens! Inenten! Eh ja en ik kan wel gaan onderbouwen waarom. Naast de door jou uitgelegde ziektebeelden en de 'biblebelt' heb je helaas ook mensen die niet ingeënt zijn (hele kleine babies waar het nog niet bij 'af' is) of kunnen worden. Die mensen breng je met niet inenten ook in gevaar. Zoek maar eens op wat herd immunity inhoudt. Dus bij normale gezonde kinderen is mijn keus ook simpel; inenten. En tot mijn kinderen goed beschermt zijn (dus ook mijn kleine baby) zou ik het liefst willen weten wie bewust koest niet in te enten want dan blijf ik het liefst uit die persoons buurt.