Snap
  • Baby
  • Voeding

Ik produceer te veel melk

Na het eerste bezoek bij het consultatiebureau voor Zosja loop ik naar buiten met de folder 'te veel melk' in mijn handen.

Tot nu toe had ik wel gehoord dat sommige vrouwen te weinig melk produceren om goed borstvoeding te kunnen geven maar nooit van te veel melk. Ik kan mij dan ook voorstellen dat het eerder als luxe gezien wordt dan als probleem.

Echter ondervinden Zosja en ik hier wel degelijk last van en noem ik het dus maar ons luxe probleem. Toen ik de kwaaltjes van Zosja bij het consultatiebureau aangaf kwam zij met deze optie, toen ze doorvroeg naar mijn kwaaltjes rondom het borstvoeden viel het allemaal op zijn plaats. Wat ben ik blij dat ik nu weet waar het aan ligt en hiermee dus ook handvatten heb hoe we dit zo goed mogelijk kunnen verhelpen.

Het foldertje is verouderd en mag eigenlijk niet meer mee gegeven worden, de nieuwe informatie staat allemaal op de website maar komt redelijk overeen. In een geel vak staat een lijstje met hoe je kunt herkennen of je te veel melk hebt.

Bij moeder:

  • Je borsten voelen na de voeding nog vol en onplezierig [Check]
  • Je borsten lekken voortdurend; de huid van je tepels blijft vochtig en gaat gemakkelijk stuk. [Check, al heb ik het geluk dat mijn huid nog niet kapot gegaan is.]
  • De toeschietreflex is door de grote hoeveelheid melk soms pijnlijk. [Check]
  • Je hebt vaak last van harde schijven en rode, warme en/of pijnlijke plekken in de borst (wat duidt op verstopte melkkanaaltjes), die kunnen leiden tot een (dreigende) borstontsteking. [Check, al heb ik gelukkig nog geen borstontsteking gehad.]

Bij de baby:

  • Je baby drinkt onrustig; hij verslikt zich, laat los, hikt en boert en hij weigert soms de borst. [Check]
  • Je baby heeft moeite een grote hap van de borst in zijn mond te nemen omdat de borsten zo gespannen zijn. [Gelukkig is dit niet het geval, ze zijn wel gespannen maar Zosja kan altijd goed aan happen.]
  • Je baby spuugt na de voeding en lijkt veel melk terug te geven. [Check]
  • Je baby huilt na de voeding; hij heeft last van zijn buikje of zijn zuigbehoefte is niet bevredigd. [Check, en dan vooral de last van krampjes zorgt voor onrust]
  • Je baby heeft vaak en veel groenige ontlasting met soms witte stukjes onverteerde melkresten. [De ontlasting is gelukkig niet groenig maar gewoon kerrie geel zoals het hoort, wel zitten er regelmatig witte stukjes in. Een halve check dus.]
  • Je baby groeit gemideld meer dan 300 gram per week. [Check, mevrouw is geboren met 4164 gram, afgevallen naar 3970 en weegt nu met 5 weken al 5290 gram (ja het is een grote dame). Ze is dan dus in 4 weken tijd 1320 gram aan gekomen wat 330 gram per week is.]

Na dit lijstje gelezen te hebben weet ik het dan ook zeker. Dit is mijn probleem. De oplossingen zijn zo makkelijk nog niet maar we gaan het gewoon proberen. Het eerste waarmee ik ga beginnen is het zorgen dat er echt 3 uur tussen de voedingen zit, zodat Zosja's darmen ook rust momenten krijgen, ze vraagt waarschijnlijk vaker om eten omdat ze de signalen van pijn in haar darmen verkeerd interpreteerd. De tweede tip die ik kreeg is haar op een andere manier aanleggen. Meer alsof ze op mijn schoot zit en daarbij moet ik zorgen dat ik wat achterover lig zodat de melk omhoog moet in plaats van omlaag. Hierdoor spuit het minder hard eruit. Een ding deden we al en dat is Zosja recht ophouden en kloppen na elke voeding maar dat is ook een erg vanzelfsprekende natuurlijk, net als het bedje een klein beetje verhogen bij het hoofdeinde.

In het boekje staan nog veel meer tips zoals blok voeden (1 borst per keer geven), pauzes tijdens de voedingen en de eerste melk even aftappen voordat ik Zosja aanleg zodat Zosja niet in één keer een hele hoop naar binnen gespoten krijgt maar deze ga ik pas proberen als de eerste dingen niet werken. Genoeg om mee te werken dus.

Als mensen vragen hoe de borstvoeding gaat zeg ik altijd goed, tja ik moet immers niet klagen over de melkproductie en ook het aan happen is geen probleem maar echt goed is het dus toch niet en dat dit ook een echt probleem is en niet gewoon aanstelleritis daar ben ik ergens toch blij om.

7 jaar geleden

Ik had ook veel teveel melk. Volgens de lactatiekundige kon ik er een drieling mee voeden. Maar ik vond het vreselijk en pijnlijk, en mijn zoontje ook. Na 2 maanden ben ik overgestapt op flesvoeding. Wat een opluchting! Bij mijn tweede ben ik gelijk met de fles gestart, bij een eventuele derde zou ik dat weer doen. Niet uit gemakzucht, maar de strijd en de voordelen wogen bij ons niet op tegen de vele nadelen. Sterkte ermee!

7 jaar geleden

Hier ook een ervaringsdeskundige. Pas op met kolven want dan blijven je borsten te veel produceren omdat ze gestimuleerd worden. Voor mij was de gouden tip om de dames in een bak goed warm water te hangen zodat ze natuurlijk leeg lopen en niet gestimuleerd worden om meer te blijven produceren. Wat een verademing was dat! Plus je hebt heel lollige foto's. ;-)

7 jaar geleden

Een naar luxeprobleem. :( Wat bij mij hielp was eenmaal per dag helemaal leegkolven na een voeding. Dan zorgde ervoor dat de voedingen tot de avond wel aardig goed gingen. Toen de nachtvoedingen eraf gingen, werd de productie eindelijk minder. Succes!

7 jaar geleden

Ik herken het probleem had in de eerste week van de borstvoeding al een overproductie van meer dan het dubbelen wat nodig is. We lagen toen nog in het ziekenhuis. Daar kreeg ik de tip om inderdaad na de avondvoeding helemaal leeg te kolven dit werkte voor mij niet. Wat wel goed werkte was om na het voeden de borst een beetje te kolven zo dat die schijven weg zijn. Dit met massage van de borst. Dan iedere keer proberen om minder te moeten kolven. Dan neemt de productie wat of. Na ongeveer 3 maanden zat ik helemaal goed afgesteld op de behoefte van mijn zoontje (met een beetje extra). Het belangrijkste is dat je in ieder geval de schijven los maakt en soepel houd. Want als je een ontsteking er in krijgt ben je echt niet blij. Wat bij mij dan wel weer nadelig was dat toen ik na mijn verlof weer ging kolven ik bijna niets er uit kreeg omdat de contractie heel anders is dan die van je kind, als hij dronk had ik altijd meer dan genoeg en ging het wel gewoon maar met colven was het altijd een dingetje. Wat mischien ook prettige houdingen zijn is de rugby houding. Je kind ligt dan op een Voedingskussens met de voeten bij je rug en dan onder je arm door aan de borst zo moeten ze meer moeite doen met drinken maar zo halen ze de melk van uit de diepere delen van de borst (heb ik van de verplegster). Is even wennen maar werkt goed. Wat ook heerlijk is om liggend te voeden vooral snachts kun je nog lekker wat slapen. Heel veel succes. Uiteindelijk komt het allemaal wel goed. :-)