{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ik produceer te veel melk

Na het eerste bezoek bij het consultatiebureau voor Zosja loop ik naar buiten met de folder 'te veel melk' in mijn handen.

Afbeelding blog 'Ik produceer te veel melk' Achtergrond blur afbeelding

Tot nu toe had ik wel gehoord dat sommige vrouwen te weinig melk produceren om goed borstvoeding te kunnen geven maar nooit van te veel melk. Ik kan mij dan ook voorstellen dat het eerder als luxe gezien wordt dan als probleem.

Echter ondervinden Zosja en ik hier wel degelijk last van en noem ik het dus maar ons luxe probleem. Toen ik de kwaaltjes van Zosja bij het consultatiebureau aangaf kwam zij met deze optie, toen ze doorvroeg naar mijn kwaaltjes rondom het borstvoeden viel het allemaal op zijn plaats. Wat ben ik blij dat ik nu weet waar het aan ligt en hiermee dus ook handvatten heb hoe we dit zo goed mogelijk kunnen verhelpen.

Het foldertje is verouderd en mag eigenlijk niet meer mee gegeven worden, de nieuwe informatie staat allemaal op de website maar komt redelijk overeen. In een geel vak staat een lijstje met hoe je kunt herkennen of je te veel melk hebt.

Bij moeder:

  • Je borsten voelen na de voeding nog vol en onplezierig [Check]
  • Je borsten lekken voortdurend; de huid van je tepels blijft vochtig en gaat gemakkelijk stuk. [Check, al heb ik het geluk dat mijn huid nog niet kapot gegaan is.]
  • De toeschietreflex is door de grote hoeveelheid melk soms pijnlijk. [Check]
  • Je hebt vaak last van harde schijven en rode, warme en/of pijnlijke plekken in de borst (wat duidt op verstopte melkkanaaltjes), die kunnen leiden tot een (dreigende) borstontsteking. [Check, al heb ik gelukkig nog geen borstontsteking gehad.]

Bij de baby:

  • Je baby drinkt onrustig; hij verslikt zich, laat los, hikt en boert en hij weigert soms de borst. [Check]
  • Je baby heeft moeite een grote hap van de borst in zijn mond te nemen omdat de borsten zo gespannen zijn. [Gelukkig is dit niet het geval, ze zijn wel gespannen maar Zosja kan altijd goed aan happen.]
  • Je baby spuugt na de voeding en lijkt veel melk terug te geven. [Check]
  • Je baby huilt na de voeding; hij heeft last van zijn buikje of zijn zuigbehoefte is niet bevredigd. [Check, en dan vooral de last van krampjes zorgt voor onrust]
  • Je baby heeft vaak en veel groenige ontlasting met soms witte stukjes onverteerde melkresten. [De ontlasting is gelukkig niet groenig maar gewoon kerrie geel zoals het hoort, wel zitten er regelmatig witte stukjes in. Een halve check dus.]
  • Je baby groeit gemideld meer dan 300 gram per week. [Check, mevrouw is geboren met 4164 gram, afgevallen naar 3970 en weegt nu met 5 weken al 5290 gram (ja het is een grote dame). Ze is dan dus in 4 weken tijd 1320 gram aan gekomen wat 330 gram per week is.]

Na dit lijstje gelezen te hebben weet ik het dan ook zeker. Dit is mijn probleem. De oplossingen zijn zo makkelijk nog niet maar we gaan het gewoon proberen. Het eerste waarmee ik ga beginnen is het zorgen dat er echt 3 uur tussen de voedingen zit, zodat Zosja's darmen ook rust momenten krijgen, ze vraagt waarschijnlijk vaker om eten omdat ze de signalen van pijn in haar darmen verkeerd interpreteerd. De tweede tip die ik kreeg is haar op een andere manier aanleggen. Meer alsof ze op mijn schoot zit en daarbij moet ik zorgen dat ik wat achterover lig zodat de melk omhoog moet in plaats van omlaag. Hierdoor spuit het minder hard eruit. Een ding deden we al en dat is Zosja recht ophouden en kloppen na elke voeding maar dat is ook een erg vanzelfsprekende natuurlijk, net als het bedje een klein beetje verhogen bij het hoofdeinde.

In het boekje staan nog veel meer tips zoals blok voeden (1 borst per keer geven), pauzes tijdens de voedingen en de eerste melk even aftappen voordat ik Zosja aanleg zodat Zosja niet in één keer een hele hoop naar binnen gespoten krijgt maar deze ga ik pas proberen als de eerste dingen niet werken. Genoeg om mee te werken dus.

Als mensen vragen hoe de borstvoeding gaat zeg ik altijd goed, tja ik moet immers niet klagen over de melkproductie en ook het aan happen is geen probleem maar echt goed is het dus toch niet en dat dit ook een echt probleem is en niet gewoon aanstelleritis daar ben ik ergens toch blij om.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Voeding

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je