Snap
  • Baby
  • huilen
  • draagdoek
  • huidhonger

Huidhonger

Baby's hebben huidhonger, mischien komt dit je bekend voor en het klopt, baby's hebben echt huidhonger.

Wanneer een babytje geboren wordt, komt hij van de hele beschermde baarmoeder zo in de lichte, grote wereld. Je kunt je voorstellen dat dit voor een kersverse baby een hele grote overgang is. Was alles eerst lekker warm en vertrouwd, hoorde je je moeders stem en hartgeruis dag en nacht en lig je van het ene op het andere moment in een koud en groot bed, het beschermende gevoel is weg.

Veel baby's huilen dan ook regelmatig de eerste periode van zijn of haar leven, als ouder kun je hier erg onzeker van worden, je kindje kan je nl. nog niet vertellen waarom het huilt.

Jonge ouders hebben soms het gevoel dat ze door hun kind in de maling genomen worden (iets wat absoluut nooit kan). Als ik mijn kindje oppak is het stil en leg ik hem weer terug huilt hij weer, wordt er vaak gezegd. Dat klopt, maar een jonge baby doet dit niet met opzet, een baby voelt zich bij zijn ouders veilig en geborgen en stopt daardoor met huilen.  Accepteer je dit, dan leer je je kindje dat het veilig is buiten de grote baarmoeder, je kindje kan dan van een veilige positie de wereld leren kennen.

Maar vaak hoor ik jonge ouders zeggen: "maar ik ga mijn baby toch niet de hele dag dragen?" en daar biedt de draagdoek de juiste oplossing. Door met een draagdoek te dragen geef je toe aan de behoefte van het kind, dit is heel natuurlijk. Een pasgeboren baby in een draagdoek is nog maar een heel klein pakketje op je buik (of zelfs je rug), met  dit kleine, lieve pakketje kun je gewoon je dagelijkse dingetjes doen zoals het huishouden, boodschappen, andere kinderen verzorgen, maar tegelijkertijd voelt dit kleine mensje op je buik, zich wel heel vertrouwd en veilig, hij hoort je hartslag (zoals in de baarmoeder), hij voelt je warmte (zoals in de baarmoeder), hij hoort je stem en ruikt je geur, daarnaast zit hij strak in een doek net zoals hij ook in je baarmoeder zat. Dit alles geeft hem het vertrouwde van je baarmoeder terug en door dit voor hem zo bekende, slaapt hij dieper en heeft hij minder behoefte om te huilen.

Daarnaast kun jij veel sneller inspelen op zijn behoeftes, heeft hij honger, dan begint je kleintje te sabbelen of smakken, hij hoeft niet eerst te schreeuwen om dit aan je te laten merken. Heeft hij een vieze luier? Neem van mij aan, dat ruik je direct. Wil hij slapen, dan zie je hem gapen en draait je kindje zijn hoofd om.

Waarom zou je het jezelf dus zo moeilijk maken en geef je niet toe aan wat je kindje het meest prettig vindt? Er wordt soms verteld dat een kindje door veel te dragen, nooit meer in zijn eigen bedje wil slapen.... onzin, doordat hij zich vertrouwd voelt, wordt de overstap naar zijn bedje juist makkelijker.

Daarnaast is dragen ontzettend knus en fijn, je leert je kindje heel snel en goed kennen.

Mijn advies is dan ook: begin lekker met dragen, want laten huilen hoeft echt niet!

www.indedoek.nl

 

9 jaar geleden

Hoi Christel, Fijn om je stuk te lezen! Ik ben het er helemaal mee eens. Zelf draag ik mijn 8 weken oude dochter veel in een tricot slen thuis en tijdens de hond uitlaten. En ik vind het zo jammer dat ik me moet verdedigen dat ze "altijd" bij mij of mijn man is. Terwijl wij het heel logisch vinden dat ze ons wil zien, horen, voelen en ruiken. Dan is ze het meest rustig en slaapt het beste. Dus ik hoop samen met jou dat dragen heel gewoon wordt.

11 jaar geleden

Wanneer je niet vertrouwd bent met een draagdoek, zou je altijd een draagconsult kunnen overwegen. Op de site van de vereniging van draagdoekconsulenten kun je een consulente bij jou in de buurt vinden. Daarnaast zou je ook kunnen denken aan en ergonomisch voorgevormde drager. Deze zijn snel te bevestigen en je kindje zit wel in de ergonomische houden net als in een draagdoek. Kies wel voor een ergonomische, deze zit prettiger voor jou en je kind, dus kies niet voor de reguliere dragers, deze hebben het stuk tussen de benen bij je kindje te smal, waardoor je kind niet in de juiste houding zit. Groetjes Christel www.indedoek.nl

11 jaar geleden

Er zijn zoveel ouders die hun kind laten huilen, maar ik kan dat niet. Ik kan echt niet tegen gehuil, met het gevolg dat mijn kind nogal vaak bij mij ligt. Soms best lastig, want ben niet vertrouwd met een draagdoek en heb ook nog de zorg voor een 2-jarige..