Snap
  • Baby
  • Gezond
  • zwangerschap
  • baby
  • geboorte

Huid op huid contact

Al  jaren is bekend dat na de bevalling huid op huid contact tussen moeder en kind goed is voor de hechting. Ook het huid op huid contact met vader helpt om de band tussen ouder en kind te versterken. Deze specifieke aandacht direct na het bevallen speelt een belangrijke rol wanneer de bevalling te vroeg begint en de baby prematuur wordt geboren.

De zorg voor het kangoeroeën is al jaren ingebed in de standaarden bij ernstige vroeggeboorte en kunnen de  ouders uitgebreid huid op huid contact ervaren als hun kindje op de couveuse afdeling ligt. Bij kinderen die op tijd worden geboren en de moeder gaat bevallen vanaf zevenendertig weken zwangerschap, wordt weinig aandacht besteed om het ‘huid op huid contact moment’ te realiseren.

Maar ook voor deze groep gelden de positieve effecten wanneer direct na de bevalling de baby op moeders blote huid wordt gelegd. Het contact meteen na het bevallen bevordert niet alleen de hechting, maar ook de goede lichaamtemperatuur, hartslag en bloeddruk van de baby en de borstvoeding wordt gestimuleerd.

Vooral in het ziekenhuis lopen ouders de kans dat na de bevalling veel aandacht is voor het medische probleem. Ouders zien dan vaak alleen nog de problemen van hun kindje. Het is dan belangrijk dat ze ook het niet zieke deel ervaren en vanaf de bevalling meteen kunnen genieten van de gewone zorg voor hun baby.

Ouders kunnen al snel na de bevalling betrokken worden bij het verzorgen, zoals verschonen, in bad doen, voeden en huid op huid contact. Dit genieten kan ouders helpen dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en goed reageren op hun kindje meteen vanaf de geboorte en het moment van bevallen.

12 jaar geleden

Ik denk dat je bij een 'gezond' kindje automatisch veel knuffelt en huidcontact hebt. Met flesjes geven, luier verschonen, aankleden, eten enz. Onze zoon lag na zijn geboorte in de couveuse en de eerste dagen mocht hij er niet uit en had hij dus alleen contact met de verpleegsters. Wij verschoonden hem wel, maar dan wel in de couveuse, dus onze handen gingen dan door de twee ronde gaten. Na een paar dagen, toen hij stabiel genoeg was, mochten we gaan kangaroeën. We begonnen met 1 keer per dag een half uurtje en dat werd langzaam uitgebreid. Omdat hij erg achterliep, en nu nog, hebben we met hem heel veel huid op huid contact gehad, tot zijn tweede jaar kon hij niet lopen. Nu heeft hij nog veel hulp nodig, hij is nu drie, en heeft vaak de kracht niet om lang te lopen of trap te lopen. Dus dan moeten we hem dragen. Hij knuffelt heel veel, maar dat doen onze andere kinderen ook.

12 jaar geleden

Huid op Huid contact is inderdaad erg belangrijk en prettig, je krijgt er zo'n sterke band van met je kindje.