Snap
  • Baby
  • Gezond
  • gezond
  • Cordaid
  • watertekort
  • levensbehoeften

Hoeveel water verbruiken we per dag?

Jij en ik zijn in 15 stappen bij de kraan en verbruiken per dag zo’n 120 liter water. Voor ons is water dus de normaalste zaak van de wereld. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen! Kun jij je voorstellen dat je je kleintje niet van de meest primaire levensbehoefte kunt voorzien?

Foto: Cordaid/Petterik Wiggers

Weet jij de antwoorden op de volgende vragen?

1) Hoeveel liter heb je nodig om een bad vol te laten lopen?

2) Hoeveel water verbruik je per douchebeurt?

3) Hoeveel water gebruik je per dag bij handen wassen en tandenpoetsen?

4) Hoeveel liter verbruik je als je een wc doortrekt?

5) Hoeveel water gebruik je bij het koken?

6) En hoeveel verbruikt de afwasmachine?

Lees onder aan dit artikel de antwoorden!

Snap

Wat moeten we zonder water?Een mens kan ongeveer een maand zonder voedsel leven, maar slechts drie dagen tot hooguit een week zonder water. Per dag moet een persoon minstens 1,5 tot 2 liter water drinken om gezond te kunnen leven.

In Nederland is dat geen probleem: we zijn gemiddeld in vijftien stappen bij een kraan. In Ethiopië is dat wel anders! Dit jaar is daar een extreme droogte, waardoor er te weinig water is voor mensen en hun dieren. Het water dat wél beschikbaar is, is vaak vervuild. Helaas hebben mensen geen andere keuze dan dit water drinken waardoor ziektes om zich heen grijpen. Het vee sterft waardoor de mensen ook honger lijden. Je begrijpt: miljoenen mensen hebben dringend schoon drinkwater en voedsel nodig om te kunnen overleven.Het probleem in cijfers:• 844 miljoen mensen hebben geen toegang tot veilig drinkwater• Elke 90 seconden sterft er (ergens ter wereld) een kind door vervuild water• 263 miljoen mensen moeten langer dan een uur lopen om aan water te komen• Door vervuild water kun je diarree, cholera, dysenterie, tyfus en polio krijgen• Bijna 1 miljoen mensen sterven elk jaar aan diarree

Snap

Het antwoord van CordaidCordaid werkt in de meest moeilijke, gevaarlijke en vaak afgelegen gebieden van de wereld en verbindt acute noodhulp aan structurele ontwikkeling. Zij werken onder andere aan verbetering van de gezondheidszorg, het onderwijs en werkgelegenheid. Ook in Nederland zet Cordaid zich in voor mensen die het moeilijk hebben.

In Ethiopië verstrekt Cordaid noodhulp als dat nodig is (zoals nu), maar neemt tegelijkertijd maatregelen voor de toekomst en zorgt voor verbetering van de gezondheidszorg. 

Heeft hulp wel zin? En wat is er al bereikt?In minder dan 30 jaar tijd is er flinke vooruitgang geboekt: in 1990 hadden ongeveer 4 miljard mensen toegang tot schoon water, circa 80% van de wereldbevolking. Nu zijn dat er al ruim 6,6 miljard, rond 91% van de wereldbevolking. Dus hulp heeft echt wel zin!

En in Ethiopië bijvoorbeeld had in 2000 17% van de bevolking toegang tot schoon drinkwater. Dat was in 2015 gestegen tot 39%. Dat betekent dus nog steeds dat ruim 60% van de bevolking dat nog niet heeft…

Cordaid vindt dat er voor iedereen schoon drinkwater moet zijn. Jij toch ook?! 

Teken hier de petitie van Cordaid, zoals 17.000 anderen ook hebben gedaan!

Water is een mensenrecht. Iedereen heeft recht op voldoende, veilig en betaalbaar water.

Snap

Antwoorden op de QUIZ

In Nederland gebruiken we 120 liter water per persoon, per dag. In andere delen van de wereld, zoals Ethiopië, hebben ze vaak maar 3 liter per dag tot hun beschikking. En dan zijn de volgende handelingen dus totaal niet vanzelfsprekend:

1) Je bad lekker laten vollopen kost 120 liter

2) Per douchebeurt gebruik je ongeveer 62 liter water

3) Je gezicht en handen wassen en tandenpoetsen kost 6 liter water

4) De wc doortrekken kost per keer zo’n 6 liter water

5) Bij het koken gebruik je gemiddeld 1,4 liter water

6) De afwasmachine verbruikt per keer 18 liter water

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Cordaid, maar de inhoud ervan is van onszelf.

6 jaar geleden

Ik douche altijd samen met mijn kinderen om water te besparen. Ook zorg ik dat de kraan niet onnodig open staat en dat we water hergebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven.

6 jaar geleden

Interessante quiz. Ik zat er volledig naast... (ik dacht minder)

6 jaar geleden

Zet je toch aan het denken. Ik zag pas de actie van RTL Boulevard, waarbij BN'ers de challenge aangingen om per dag 3 liter te gebruiken. Niet te doen!