{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe troost ik mijn baby? 1/4

Is je baby troostbaar of niet?

Afbeelding blog 'Hoe troost ik mijn baby? 1/4'

Als je baby huilt dan wil je haar troosten. Als ouder geef je over het algemeen geheel instinctief je baby die liefde en veiligheid die ze nodig heeft. 

Willen troosten is namelijk een instinct. 

Het is voor je baby heel fijn dat je je instinct opvolgt en hem lekker bij je pakt. Een warme huid, koesterende armen en een hart vol liefde is alles wat je baby wil. Als je baby lange tijd ontroostbaar is kan dat enorme onzekerheid bij je oproepen. Dat is heel normaal, maar helemaal niet nodig! Als je baby lange tijd excessief huilt, kan liefde en geborgenheid geven op den duur een hele zware taak worden. 

You’re just human!

Geïrriteerd, paniekerig, verdrietig of extreem bezorgd zijn is niets om je voor je schamen. Realiseer je dat deze gevoelens heel normaal zijn en dat ze er mogen zijn. Het huilen van je baby houdt niet in dat je het niet goed doet als ouder. Jij doet het fantastisch, want jij geeft elke dag weer jouw beste versie van jezelf op dat moment.

Sta wel eens stil bij de vraag: Is je baby troostbaar of niet?

Als je gaat troosten is het fijn om te weten waarom je baby huilt. Is je baby troostbaar of moet je baby het één en ander ontladen? Je kunt je vast wel voorstellen dat je baby bij een ongelukje met speelgoed makkelijker te troosten is dan wanneer zij de hele dag naar het kinderdagverblijf is geweest, papa en mama maar eventjes heeft gezien, gevoeld en geroken en dan alweer naar bed ‘moet’. 

Kijk eens goed naar de twee vormen van huilen: behoefte - huilen (deze ga ik nog behandelen, maar hier kun je vast wel iets bij voorstellen) en herinnering – huilen. Wat zouden jouw behoeften zijn in de situatie van jouw baby? Wat is haar reden om te huilen en wat heeft zij van jou nodig? 

Als jouw baby huilt omdat ze nog iets moet verwerken betekent dit niet dat ze dit dan maar helemaal alleen moet doen. Ze heeft jou immers nodig voor de invulling van haar behoeften. Huilen omdat je nog iets moet verwerken is uiteindelijk ook een behoefte. Net als dat jij wel eens de behoefte hebt om eens te huilen. 

Wat als het probleem ook meteen de oplossing is? 

Echter is het heel belangrijk dat je baby dit mag uiten in jouw koesterende armen of tegen jouw warme huid aan. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je