Snap
  • Baby

De beste nachtrust voor je baby dankzij HiPP

Goede nachtrust en een rustige slaap is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby en natuurlijk fijn voor papa en mama! Lees meer

Hoe zorg je voor de beste nachtrust voor je baby? Goede nachtrust en een rustige slaap is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby, en natuurlijk fijn voor papa en mama!

Erg belangrijk is dat een baby in een bepaald slaapritme komt. Zo komt het voor je baby niet zo onverwachts als je hem of haar in bed wil leggen. Maar voordat je je baby in bed legt zijn er nog een aantal andere punten waar je op kunt letten voordat je baby gaat slapen.

Zo is de voeding belangrijk! Geef hongerstillende en licht verteerbare avondmaaltijden, die niet zwaar op de maag liggen. Zo kun je ’s avonds nog fruitpapjes toedienen. Dit wordt vooral aangeraden na minimaal de vierde maand. Je kunt de melkvoeding beetje bij beetje aanvullen met fruitpap.

Maar wat is gemakkelijk verteerbaar, stilt de honger, en valt niet te zwaar op de maag? ’s Avonds is een fruitpap een gerecht dat hiervoor geschikt is. Hier zitten onder andere vitamines en energie in. Deze energie zorgt ervoor dat het lichaam tijdens het slapen geen last krijgt van een lege maag. Zo kan de baby ongestoord doorslapen. Zo sluit je de dag goed af, en gaat je baby een rustige nacht tegemoet. En welke ouders willen dat nu niet!

Let wel op een aantal signalen van je baby. Voor en tijdens de avondmaaltijd mag je baby niet zo moe zijn dat hij of zij bijna in slaap valt. Om de nacht rustig door te komen moet je baby rustig zijn of haar buikje hebben vol gegeten, en nog even wat ontspanning hebben met jou en de rest van het gezin.

Moet ik mijn baby ’s nachts eten geven? Per baby is dat verschillend. Wanneer een baby net geboren is, is hij of zij nog niet gewend aan het dag- en nachtritme. Ook het langdurig geen eten krijgen is anders dan de baby’s gewend zijn. Daarom moet je baby de eerste paar weken wennen aan dit ritme. Elke baby bepaalt weer zijn eigen tempo.

Na drie maanden is een baby meestal gewend aan dit ritme en zal vaker en langer ’s nachts doorslapen. Zolang je de baby overdag voldoende eet, heeft je baby ’s nachts minder nodig.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig? In de eerste levensweken slaapt een baby zeker 18 uur per dag. Tussendoor wordt de baby wakker om even verschoond, gevoed, en geknuffeld te worden. Vanaf vier weken beginnen ze stukje bij stukje in juiste ritme komen. De slaapperiodes zullen langer duren, en de wakkere periodes ook!

Vanaf ongeveer zes tot 10 maanden slapen ze ’s nachts zo’n 11 uur per dag, en doen één of twee middagdutjes van ongeveer een uur overdag.

Vanaf het tweede levensjaar slaapt een kind de hele nacht door. ’s Nachts heeft je kind ongeveer 13 uur slaap nodig. Hoe ouder je kind wordt, hoe minder slaap hij of zij nodig heeft!

Waarom slapen baby's zoveel? Baby's vangen een hele reeks aan indrukken op. Goed slapen is niet alleen belangrijk voor de fysieke groei, maar ook voor de groei van de hersenen. Soms gebeurt het dat je baby lekker ligt te slapen, maar wordt plotseling onrustig terwijl je baby nog in slaap is. De baby gaat onregelmatig ademen, maakt geluidjes of trekt gekke gezichten. Er is dan niks aan de hand! Dat heeft er mee te maken dat de hersens van baby’s nog flink moeten groeien, en dat gebeurt tijdens de REM-fase. Daarnaast worden tijdens de fase alle indrukken van de dag verwerkt. De REM-slaap is dus heel belangrijk! Maak je baby daarom zo min mogelijk wakker tijdens de REM-slaap. Dat is goed voor de ontwikkeling van je baby, maar ook prettig voor jou. Als de slaap in deze fase wordt onderbroken, wordt je namelijk vervelend wakker. Dat geldt niet alleen voor je baby, maar ook voor ons als volwassenen. Je wordt gedesoriënteerd en humeurig wakker. Gelukkig hebben baby’s een korte slaapcyclus, waardoor de REM-fase niet lang duurt. Een slaapcyclus duurt zo’n 45 a 50 minuten, dus de REM-slaap beslaat zo’n 20 minuten.

Wil je meer weten over hoe je je baby een goede nachtrust kan bezorgen? Kijk op www.hipp.nl, ook voor leuke acties en nieuwtjes. En like de Facebook-pagina van HiPP!

11 jaar geleden

Die aardbei framboos lijkt me veels te zoet

11 jaar geleden

Ik heb op der site gekeken van hipp en ze geven best veel informatie over de slaap van het kind dus het is best interessant om te lezen ik lees de laatste tijd ook boeken over de ontwikkeling van het kind omdat ik alles wil bijhouden

11 jaar geleden

Ik wist dit niet

11 jaar geleden

Mijn tweeling slaapt altijd zo onrustig als de een wakker is snachts maakt zij de ander weer wakker, maar kijken of dit werkt