{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het zal je maar gebeuren.. wiegendood...

Gisteren is hier een dorp verderop een kindje in haar slaap overleden op de kinderopvang. Dubbele rillingen als mama én als PM'er...

Afbeelding blog 'Het zal je maar gebeuren.. wiegendood...' Achtergrond blur afbeelding

Gisteravond zag ik op facebook ineens een berichtje verschijnen. Hier niet zo heel ver vandaan is op een kinderdagverblijf een kindje (6 maanden) overleden in haar slaap. Een pedagogisch medewerkster (PM'er) vond haar levenloos in haar bedje, heeft haar nog proberen te reanimeren, maar het heeft niet mogen baten. Dat is toch ieders grootste nachtmerrie. Mijne in ieder geval wel, als moeder van een meisje van bijna vier maanden, maar zeker ook als pedagogisch medewerkster. 

Als pedagogisch medewerkster doe je er alles aan om wiegendood te voorkomen. Slaapkamer niet te warm, bedje kort op maken, geen losse dekbedjes/lakentjes, op de rug laten slapen en minimaal om de 15 minuten in de slaapkamer kijken hoe het gaat. Dat laatste betekend dus de slaapkamer in gaan en kijken of je het kindje ziet of hoort ademen en als dat niet het geval is, dan leg je je hand op het kindje om het te voelen. Het is me al een aantal keer overkomen dat je een kindje niet ziet of hoort ademen. Je schrikt je een ongeluk! Gelukkig voel ik dan meestal al snel de ademhaling, wanneer ik mijn hand op de borst van het kindje leg. Voel ik het niet snel genoeg, dan geef ik een porretje, waarna ze (gelukkig) altijd weer bewegen. Je moet er niet aan denken dat je zo'n kindje levenloos aantreft.. Je vergeeft het jezelf nooit, ook al weet je dat het in principe niet voorkomen kan worden...

Als moeder gaat het nieuws je al helemaal niet in de koude kleren zitten. Het idee dat je ineens gebeld kunt worden, dat je kindje niet meer ademt.. Vreselijk! Thuis heb ik ook alle maatregelen getroffen om het te voorkomen (borstvoeding geven, bedje kort opmaken, niet op de buik laten slapen, airosafe eronder, fiepje in etc.), maar ja.. wiegendood betekend in principe dat men geen idee heeft waarom het (gezonde) kindje overleden is, dus echt voorkomen kan gewoon niet..

Vandaag op het werk was iedereen ontdaan van het nieuws, want het had net zo goed in ons kinderdagverblijf kunnen gebeuren. Iedereen is weer extra alert en er wordt nog net even wat vaker gechecked dan normaal. Ook thuis merk ik dat ik weer wat alerter ben, ik luister telkens gespannen of ik mijn meisje hoor ademen. Op dit soort momenten ben ik toch wel blij met mijn kleine knorretje... 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je