{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het taboe rondom Gender Disappointment

Het concept Gender Disappointment houdt in dat een vader of moeder in grote mate teleurgesteld is over het geslacht van de baby. Het is een veelvoorkomende situatie waar een groot taboe op rust.

Afbeelding blog 'Het taboe rondom Gender Disappointment'

Gender Disappointment leidt vaak tot schaamte- en schuldgevoelens. Ouders voelen zich veroordeeld door hun omgeving en zijn bang dat men vindt dat ze overdrijven. De stelling is immers vaak dat het geslacht niet uit moet maken, als het kindje maar gezond is.

Nadat iemand heeft gehoord dat het kind niet het geslacht heeft waarop gehoopt werd zijn de meest voorkomende emoties verdriet, schuldgevoel, schaamte en boosheid. Mensen voelen zich vaak ontzettend alleen met hun gevoel van teleurstelling. De gevoelens kunnen snel wisselen en kunnen door hormonen, slaapgebrek of stress rond de zwangerschap en bevalling veroorzaakt of erger worden.

Bianca Rozendaal

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor de teleurstelling, bijvoorbeeld druk vanuit de familie. Het hebben van een bepaald beeld van een geslacht kan ook invloed hebben, bijvoorbeeld dat jongens druk en lastig zijn. Moeders van zonen zijn het vaakst teleurgesteld en zij hebben een grotere kans op het krijgen van een postnatale depressie dan vrouwen die een meisje krijgen.

Gender Disappointment komt niet alleen in Westerse landen voor, ook in bijvoorbeeld China in India. Daar gaat de voorkeur in de meeste gevallen uit naar een zoon.

Bianca Rozendaal, praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg, heeft een website over dit onderwerp opgezet om het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Zij roept mensen én hulpverleners op om meer over dit onderwerp te praten en personen met Gender Disappointment serieus te nemen.

Bron: Genderdisappointment.nl / Volkskrant.nl

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je