{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het slaapmonster! Wat is dat en hoe versla je hem.

Het verslaan van het slaapmonster dat onze ukjes zo lastig valt ieder slaapje weer opnieuw.

Afbeelding blog 'Het slaapmonster!  Wat is dat en hoe versla je hem.' Achtergrond blur afbeelding

Al ruim 650 keer hebben we het slaapmonster verslagen. Soms ging dat goed, andere keren koste dat wat moeite.

Dan zul je denken dat we ondertussen wel pro's zijn. Dat we alle trucjes weten, alle in's and out's. Dat het monster zich misschien wel niet meer laat zien. Maar nee, helaas. Wanneer het weer tijd is om te slapen, verschijnt daar al jengelend het monster. Mijn onderbuik begint zich samen te knijpen. De gedachte oh jee daar is die weer komt in me op. Maar daarmee samen komt de strijdlust. We gaan het monster dit keer weer verslaan! 

Wat is een slaapmonster zul je denken. Nooit van gehoord, nooit meegemaakt misschien. Een slaapmonster is het monster dat bij ieder slaapje van ons ukje haar slaap probeert op te eten. In het begin was hij daar heel goed in. Hij deed dat zo sneaky en wij waren nog zo onervaren dat ons ukje uren achter elkaar wakker was. Zelfs de kraamzorg en het consultatiebureau had niks door. Een lekkere wakker ukje, als ze moe is zal ze wel in slaap vallen, ze huilt toch niet. Waar maak ik me druk om? Nou waren we daar bijna in de valkuil gevallen! Wat hoorde ik daar dan grommen in de hoek, waarom ging ons ukje nou nog minder slapen en werden zelfs de nachten moeizaam? Boeken werden gelezen, internet afgestruind. Zelfs kinderartsen werden geraadpleegd. Nou het was zover. De oplossing lag 'm in het volgen van een slaaptraining. We gingen in slaaptraining om te leren het slaapmonster te verslaan. Brood nodig, want het slaapmonster was ondertussen aan de winnende hand. Maar eerst moest de verborgen reflux worden aangepakt en een voorspelbaar ritme toegepast. Daarna volgde de eerste stap. Het slaapmonster leren kennen.  

Hoe werkt nou het slaapmonster? De eerste weken met je ukje zijn zo heerlijk. Drinken en dan lekker knuffelen. Het slaapmonster fluistert je in doe maar lekker lang, ga maar lekker genieten. Ze valt wel in slaap als ze moe is. Ze begint wel te huilen als ze het niet meer leuk vindt. Even nog naar opa en oma en ook die willen lekker genieten. En poef dan is het opeens opgegeten. Het slaapmonster trekt zich terug in de hoek, want alle slaap is weg. Druk maaiende armen, onrust, huilen zijn het gevolg. Ja en dan het ukje nog in bed krijgen, no way dat dat lukt! En tja misschien lukt het even een klein uurtje. Het is ondertussen weer tijd voor de volgende voeding. De nieuwe slaapgolf komt er ook weer aan en natuurlijk... het slaapmonster verschijnt weer.

Het verslaan van het slaapmonster, tijdelijk dat wel, is makkelijker dan je denkt. Je moet er vroeg bij zijn, zodat je het monster nog weg kunt sturen. Bij het eerste gaapje, niet meer aankijken en de tong naar binnen en weer buiten gauw slaapzak aan en in bed. Voordat het slaapmonster er dan is, is de slaap al in gebruik. 
Soms door de drukte of door omstandigheden lukt het toch dat het monster dichtbij komt en al aan de slaap begint te snoepen. Dan gaan we ten strijde. Dan haal je je hele trukendoos te voorschijn. Speen dr in, troosten en weer neerleggen. Desnoods wiegen, heen en weer lopen en is de slaap bijna in gebruik weer neerleggen. Na een half uur als er toch wel veel van de slaap is gesnoept heb je je grootste tool nodig. Alles wat je in huis hebt komt ten strijde. Hier is dat de draagdoek. Want hup in de draagdoek en gelukkig poeh binnen een kwartier is alsnog het slaapmonster verslagen. Hij laat ons ukje dan gelukkig met rust. Soms wordt ze tussendoor nog wakker van het gegrom, maar hoe beter ze ieder slaapje slaapt hoe uitgeputter het slaapmonster wordt. 

Al ruim 650 keer hebben we het slaapmonster verslagen. Soms ging dat goed, andere keren koste dat wat moeite.
Maar ooit, ooit komt er een dag dat we het gaan winnen. Definitief. Dat het slaapmonster zich niet meer laat zien. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je