{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het leed dat prikpil heet

De mogelijke gevolgen van langdurig gebruik

Afbeelding blog 'Het leed dat prikpil heet'

Het leed dat prikpil heet. Niet dat de prikpil echt vreselijk was. Eigenlijk had het juist veel voordelen. Ik was 13 of 14 jaar toen ik aan de pil ging. Ik had super veel last van mijn menstruatie. Extreem bloedverlies, krampen, misselijkheid, migraine aanvallen ..... Ook had ik veel last van mijn eisprong ik kon hem letterlijk voelen. Al met al was ik veel ziek en ben ik aan de pil gegaan. De pijn bleef. De huisarts kwam erachter dat de gewone pil onvoldoende was en stelde een prikpil voor. PRIK-pil. Brrr krijg er nog steeds de kriebels van. Ik heb namelijk helemaal niks met naalden. Ik krijg zelfs bij het schrijven klamme handjes. De prikpil bevat meer hormonen dan een gewone pil en moet om de drie maanden gezet worden. Ook dit bleek onvoldoende en de doses werd verhoogd door de prik al om de twee maanden te geven. Hier reageerde ik goed op en de menstruatie stopte. Dit was een super voordeel, zeker in mijn tienerjaren.

Tot mijn huidige vriend en ik besloten dat we er klaar voor zijn om ouders te worden. In maart 2019 besloot ik om geen nieuwe prik te laten zetten. Na ongeveer een half jaar kwamen de klachten zoals tien jaar eerder terug. Veel buikkrampen, migraine aanvallen en vooral ook extreem last van pijnlijke borsten. Dit deed mij doen besluiten om langs de huisarts te gaan. Hij vermoedde dat dit te maken had met mijn hormoonschommelingen en ik moest bloedprikken. De uitslagen waren er snel en ik bleek te hoge waarde te hebben op het mannelijke hormoon (ik ben de naam even kwijt),. Hij zou ons doorverwijzen naar een gynaecoloog. 

Hier konden we in januari terecht. Ik deed mijn verhaal over de prikpil en al gauw werd duidelijk dat dit een langdurig proces kon gaan worden. De prikpil heeft namelijk vaak extra lang nodig om uit te werken. Wel 1-2 jaar. Nooit maar dan ook nooit is mij door een huisarts vertelt dat dit een nadeel kon zijn. Soms kan ik mij er zo boos om maken! Als mijn vriend en ik dit hadden geweten hadden we wellicht besloten om eerder te stoppen en gebruik te maken van andere anticonceptiemiddelen. Want iedereen kan wel zeggen 'ag je bent nog jong' of 'je hebt tijd zat', zo voelt dat niet. Wij zijn er klaar voor en dat heeft niks met leeftijd of tijd te maken... 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je