Snap
  • Baby
  • baby
  • zwanger
  • coronavirus

Het coronavirus (COVID-19), zwanger zijn en baby's.

Dit moet je erover weten

Nu het coronavirus ook Nederland heeft bereikt, maken veel zwangere vrouwen zich zorgen over de consequenties van het virus op eigen gezondheid en dat van het ongeboren kindje in de buik. Niet alleen zwangere vrouwen maken zich zorgen, ook veel vrouwen vragen zich af wat het effect van dit virus is op baby's. In deze blog hopen wij al jullie vragen hierover te beantwoorden.

1. Is het coronavirus (COVID-19) gevaarlijk voor zwangere vrouwen? 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schreef eind februari dat zwangere vrouwen die besmet raken met het virus geen hoger risico lijken te lopen op een erger beloop. Dit bleek na onderzoek bij 147 zwangere vrouwen. De eerste studies wijzen bovendien uit dat zij het virus tijdens de zwangerschap niet op hun ongeboren kind overdragen.

Voor zover bekend verloopt een infectie met dit coronavirus bij zwangere vrouwen hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Hoge koorts kan echter, net als bij andere infecties tijdens de zwangerschap, wel problemen geven voor je ongeboren kindje. Het is daarom belangrijk dat je bij klachten goed je temperatuur in de gaten houdt en zo nodig paracetamol gebruikt. Bij koorts hoger dan 38 graden wordt het aangeraden om je huisarts of gynaecoloog te bellen. 

Er valt helaas nog weinig te zeggen over de gevaren van luchtweginfecties. Daar is nog te weinig wetenschappelijke informatie over.

2. Wat zijn de gevaren voor (pasgeboren) baby's?

Het lijkt erop dat COVID-19 bij baby's en jonge kinderen mild verloopt. Ernstige problemen zijn bij kinderen niet gebruikelijk. Vooral oudere mensen en mensen met een zwakke weerstand worden ernstig ziek. Wel is het zo dat kinderen met onderliggende gezondheidsproblemen groter risico om ernstig ziek te worden, net als bij andere griepachtige virussen. 

Over pasgeboren baby's waarvan de moeder het coronavirus heeft is nog weinig informatie beschikbaar. Uit een onderzoek onder een klein aantal patiënten volgden aanwijzingen dat baby’s van besmette moeders wel gezondheidsproblemen kunnen hebben na de geboorte. Of dit komt door het coronavirus en op welke manier moet nog verder onderzocht worden.

3. Welke extra voorzorgsmaatregelen kan je nemen als je zwanger bent?

Voor zwangere vrouwen geldt hetzelfde advies als voor niet zwangere vrouwen. Namelijk: 

Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten.Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden.Zorg voor goede hygiënemaatregelen:Was je handen regelmatig met water en zeepHoest en nies in de binnenkant van je elleboogGebruik papieren zakdoekjesGeen handen schudden

4. Wat moet je doen als je symptomen hebt van het coronavirus?

Als je zwanger bent en je niet goed voelt, wees dan extra alert op klachten die mogelijk bij het coronavirus passen. In het geval dat je koorts en luchtwegklachten krijt, kun je het beste direct contact opnemen met de huisarts. Mocht je in de afgelopen twee weken contact hebben gehad met iemand die het virus heeft, neem dan ook contact op met je huisarts of bel de GGD. 

Let op: bel je huisarts eerst voordat je er naartoe gaat, zo voorkom je dat je andere mensen in de wachtkamer eventueel besmet.= met het virus. 

Het advies is om eerst te bellen en niet meteen naar de huisartspraktijk toe te gaan. Zo voorkom je dat je andere mensen in de wachtkamer besmet.

5. Borstvoeding geven als je besmet bent met het virus, kan dat?

Er worden geen virusdeeltjes gevonden in moedermelk, dat blijkt uit onderzoek. Het lijkt erop dat het virus dus niet in de moedermelk terechtkomt. De uitgevoerde onderzoeken zijn echter wel kleinschalig. Onderzoek op grote schaal ontbreekt, waardoor deze conclusies niet helemaal zeker zijn. 

Heb jij twijfels? Dan kun je het het beste overleggen met je huisarts, verloskundige of kinderarts hoe je dit veilig kunt aanpakken.

Verder luidt het advies bij borst- of flesvoeding om onderstaande voorzorgsmaatregelen te nemen: 

Het advies luidt om bij het geven van borstvoeding of flesvoeding in ieder geval de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

Was je handen voordat je je baby of de borstkolf of fles aanraakt;Probeer te voorkomen dat je hoest of niest tijdens het voeden; Reinig een borstkolf na gebruik grondig volgens de bijbehorende instructies;Ben je besmet? overweeg om een gezond persoon (je partner bijvoorbeeld) een flesje (afgekolfde) melk te laten geven aan je kindje;Overweeg om een mondmasker te dragen tijdens het voeden.

Zijn hier zwangere mama's die besmet zijn (geweest) met het coronavirus (COVID-19)?

BRON: Quest.nl, VUMC, RIVM

4 jaar geleden

Ik heb medische artikelen gelezen er over, en er staat nog steeds overal dat er niet genoeg bekend is om te zeggen of er een hoger risico is. Ook is het niet goed onderzocht wat het doet met borstvoeding misschien slim als jullie ook de informatie van medische onderzoeken artikelen lezen voor dat dit geplaatst wordt.