{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het aflikken van de speen is goed voor het immuunsysteem van je kind

We zijn te schoon geworden met z'n allen waardoor het immuunsysteem lui is

Afbeelding blog 'Het aflikken van de speen is goed voor het immuunsysteem van je kind'

De speen van je kind valt zo'n 30 keer per dag op de grond. Gelijk afspoelen onder de kraan denk je dan, toch? Fout! Uit onderzoek is gebleken dat ouders de speen beter kunnen aflikken en vervolgens teruggeven aan je kind. Door de 'vieze' speen in je mond te doen en aan je kindje te geven worden er onschuldige bacteriën overgedragen en wordt het afweersysteem van je kind beter afgesteld.

Amerikaanse onderzoekers presenteerden de resultaten van een studie over 74 moeders en hun baby's. De groep kinderen waarvan de moeders de speen in eigen mond deden, had een kleinere hoeveelheid van de immuunstof IgE in het bloed. Hoe minder je van deze stof in je lichaam hebt, hoe beter je lichaam onderscheid maakt tussen 'goede' en 'slechte' bacteriën. De conclusie van het onderzoek was dus: door de speen af te likken, wordt je kind gezonder. 

Te schoon geworden

"De afgelopen eeuw zijn we steeds schoner geworden. We zijn veel zeep en antibiotica gaan gebruiken. Door deze grote hygiëne is ons immuunsysteem lui geworden. Het gevolg van dit luie immuunsysteem is dat ons lichaam op steeds meer gaat reageren. Op gluten, op pollen, noem maar op." - Aldus microbioloog Jasper Buikx. 

De uitkomst van het onderzoek verbaast Jasper dan ook niet. Een likje meer of minder aan de speen kan geen kwaad, het is juist goed voor het kind. "Wees gewoon iets minder schoon. Dat heeft echt effect op je gezondheid. Je denkt dat je goed bezig bent als je aan het Dettol-len bent, maar dat is het dus niet. Lik aan de speen van je kind en laat hen die zandtaartjes gewoon wél opeten," Jasper. 

Spastisch

Tamana Zamini, verloskundige van het Geboortecentrum Amsterdam, vindt dat ouders te spastisch zijn en raadt ouders gewoon aan het speentje zelf schoon te likken. "Je eigen bacterien zijn het beste. Kinderen moeten een beetje worden blootgesteld. Maar voor de duidelijkheid: het gaat dus wel om de ouders, niet om andere mensen." - Tamana 

Ook waarschuwt Zamini zwangere vrouwen die al een kindje hebben. Wanneer je zwanger bent mag je de speen niet schoonlikken. Het kindje in de buik kan ernstig ziek worden van de bacteriën die op de speen zitten.

We zijn benieuwd: lik jij de speen van je kindje schoon of spoel je 'm af onder de kraan? 

Bron: RTLNieuws


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je