Snap
  • Baby
  • Gezond

Help, mijn dochter kijkt scheel; part IV

Weer een controle bij de optometriste, deze keer gelukkig goed nieuws!

De 4e update inmiddels al weer. Vorige week hadden we weer een controle bij de optometriste omdat Izzy scheel kijkt. Vanaf ongeveer 7 maanden zijn we haar 'goede' oogje gaan afplakken om te voorkomen dat dit een lui oog zou worden. Twee maanden geleden was het nog niet helemaal bijgetrokken.

Bij de afspraak van vorige week dan eindelijk een beetje goed nieuws. Ze kijkt nu afwisselend met beide oogjes scheel. Het klinkt gek, maar dat betekent blijkbaar dat haar oogjes op het zelfde niveau zitten en ze zullen dan ook allebei even goed (of slecht) ontwikkelen. 

Het scheelzien op zich is niet te verhelpen met afplakken. Daar zal ze ooit aan geopereerd moeten worden, al is de kans klein dat het nog helemaal goed komt, aangezien ze het op zo'n jonge leeftijd al had. Bij sommige kindjes gaat het ook vanzelf weer over. Ze hebben dan een sterke + afwijking, die ze zelf accommoderen, waardoor  ze wel gaan loensen. Bij Izzy is dit helaas niet het geval. 

Over 2 maanden moeten we weer terug. Dan wordt er gekeken of de oogjes nog steeds op het zelfde niveau zitten of dat er toch weer geplakt moet worden. 

Wat ik vooral jammer vind, is dat ze nu geen diepte kan zien. Ik vraag me dan ook af of haar ontwikkeling hier onder lijdt. En of ze eventueel wel in 3D ziet na een operatie. De tijd zal het leren... ;)


8 jaar geleden

ik heb ook een oogafwijking waardoor ik steeds maar met 1 oog echt kijk. Ik zou dus eigenlijk geen diepte moeten kunnen zien. Doordat ik dit al van kinds af aan heb ben ik er zo aangewend dat ik dus wel diepte zie. Mijn hersenen hebben zelf een manier gevonden om wel diepte te kunnen zien. Dus de kans dat je dochter wel gewoon diepte gaat zien is zeker wel aanwezig

8 jaar geleden

Bij ons is het scheel zien helaas ook erfelijk. Ik heb er zelf geen last van, wel -5.50 in mijn lenzen, maar mijn moeder wel. Hoewel zij dit in veel mindere mate heeft.

8 jaar geleden

Er is geen oorzaak gevonden voor de nystagmus. Het is een geboren afwijking. Komt ook niet in onze familie voor. Het scheelzien is erfelijk vanuit mijn vaders kant. Maar de meeste hebben het maar aan een oog. Ikzelf ben er vroeger ook aan geopereerd. Een achterneefje heeft het ook aan beide ogen gehad. Onze kinderen hebben het allebei. Onze dochter aan een oog en onze zoon aan beide ogen. Het us in onze familie dus echt erfelijk helaas. Onze zoon is nu aangemeld bij visio (expertisecentrum voor blinden en slechtzienden) daar gaan ze onderzoeken wat hij nu precies ziet. Want dat willen wij graag weten ook voor in de toekomst op leergebied.

8 jaar geleden

Wel fijn dat hij in ieder geval niet meer scheelt kijkt! Ik was er al bang voor dat diepte zien er niet meer in zat. Tja, ze zijn inderdaad ook niet anders gewend. Ik zal de trucjes in de gaten houden ;) Hoe komt jouw zoontje dan aan de nystagmus? Of is hier geen oorzaak voor gevonden?