{{ message.message }}
{{ button.text }}

Goedbedoeld advies vs. bemoeizucht

Als je een moeder iets ziet doen, waarvan je weet dat het niet helemaal goed is, en zelfs gevaarlijk kan zijn…. Durf je er dan nog wat van te zeggen tegenwoordig?

Afbeelding blog 'Goedbedoeld advies vs. bemoeizucht' Achtergrond blur afbeelding

Moedermafia. Een hip woord. Maar ook een irritant woord. Wat mij betreft stoot het zó irritantste woord van 2017 ‘genderneutraal’ van de troon. Of is ‘moedermafia’ in voorgaande jaren al ooit eens irritantste woord van het jaar geweest? Het bestaat toch al weer een jaar of vijf. Dat woord.

Wat is moedermafia eigenlijk? Het zijn aanvallende betweterige moeders die zich bemoeien met alles wat jij ‘fout’ doet met jouw kind. Flesvoeding geven als borstvoeding véél gezonder is. Oorbelletjes schieten bij je 3 maanden oude baby, terwijl dit ‘verminking’ is. Je kindje bij elke kik oppakken, terwijl 5 minuten laten brullen beter is. Je kindje een half uur schermtijd per dag gunnen, terwijl 5 minuten wetenschappelijk bewezen meer dan genoeg is. Enzovoorts enzovoorts enzovoorts.

Of…. Zijn het misschien wel goedbedoelde adviezen die door onzekere moeders gelijk als aanval worden aangezien? ‘Wist je dat….’ ‘rot op met je bemoeienis! Ik wil het niet horen!!’
Okaaaaayyyyy…..

Afgelopen zomer kwam er een artikel voorbij dat wanneer je een hydrofieldoek over de kinderwagen drapeert, tegen de felle zon, dat dit heel erg gevaarlijk kan zijn, wegens warmteophoping onder de doek. Mensen denken dat het onder de doek koeler is voor de kleine maar het blijkt precies andersom te zijn! Oei! ‘Zie je een kinderwagen met zo’n doek eroverheen, waarschuw dan de ouders’, was het advies van het artikel.

‘Waarschuw dan de ouders’…. Slik….. Durf ik dat wel? Ik heb het afgelopen zomer tig keer gezien. Zo’n kinderwagen met doek erover. Maar ik heb niemand erop durven aanspreken. Niet wetend hoe ik het moest doen zonder gelijk betweterig/moedermafia-achtig/bemoeiallerig over te komen. Mensen zijn er tegenwoordig gewoon niet van gediend als je iets goedbedoeld zegt, want het wordt gelijk opgevat als kritiek.

Kijk naar de kwestie van Lieke van Lexmond met haar kindje omgekeerd in de draagzak. Ze kreeg reacties van mensen die haar erop wezen dat het niet zo goed voor de heupjes is. En dat vatte ze niet zo positief op. Ze werd er ‘moe’ van, en noemde het 'een storm van kritiek'. En ze werd bijgestaan door heel veel gekrenkte moeders die het inderdaad ook enórme bemoeienis vonden. ‘Hou je commentaar voor je, het is gewoon een prachtige foto van Lieke.’

Dat klopt. Het ís een prachtige lieve foto. Maar mag je er dus niks meer van zeggen als iets je opvalt? Ook niet als het goedbedoeld is? Ik kijk vol meelij naar al die kinderwagens met doeken erover in de hitte. Maar ik zeg niks. Dat de moeders er zelf maar achter komen dat hun kind oververhit raakt…. Scheelt mij weer een boze snauw ‘waar bemoei je je mee?’ waar ik dan weer wakker van lig. Maar wat een arme babytjes…… Dilemma hoor.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je