Snap
  • Baby
  • Voeding

Gezondheid van rijstewafels

Rijstwafels zijn een handige, lekkere, goede snack voor je opgroeiende kind, maar het wordt afgeraden om dit dagelijks aan je kind te geven.

Een vriendin stuurde mij laatst een artikel dat "Kinderen worden gewaarschuwd om rijstwafels niet te eten". Met zo'n titel wordt elke moeder van opgroeiende kinderen zenuwachtig. Er zou te veel Arseen in zitten, wat bij volwassen mensen geen gezondheidsproblemen geeft, maar wel bij kleine kinderen tot 6 jaar. Aangezien ik een voedingsachtergrond heb wilde ze graag mijn mening weten over deze kwestie.

Recent las ik een Facebook post van Hoogleraar Martijn Katan over de chemicaliën in voeding. Er werd alleen gewaarschuwd kinderen niet elke dag rijstproducten te geven, omdat Arseen (arsenicum) van nature in de grond zit en wat vaker in rijstproducten. Zijn post was gebaseerd op onderzoek van de EFSA, de Europese waakhond van onze voeding, onder andere voor goedkeuring van E-nummers, voedingsclaims op producten en alles wat met onze voedselveiligheid te maken heeft. 

Aangezien hier veel opspraak over was is per 1 januari 2016 een wettelijke norm van 0,3 mg/kg vastgesteld in Nederland. Vandaag lanceerde de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) het onderzoek dat alle onderzochte rijstwafel producten voldeden aan deze norm. 

Dus het advies aan alle ouders van opgroeiende kinderen tot 6 jaar, je kan je kinderen best rijstwafels en rijstproducten geven, maar niet elke dag. Wissel de snacks per dag af en geef kinderen niet vaker dan 4 keer per week rijstproducten. 

8 jaar geleden

pfff dan kan ik toch nog opgelucht ademhalen. Wij eten vaak rijst, maar wel hooguit 4 x per week. Maar hoe doen ze dit in Aziatische landen dan?