{{ message.message }}
{{ button.text }}

Gemiddeld €10.000 uitgeven aan je eerste kind, moet dat echt?

Afbeelding blog 'Gemiddeld €10.000 uitgeven aan je eerste kind, moet dat echt?'

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat ouders gemiddeld €10.000 uitgeven aan het eerste kind. Dat is ongeveer gelijk aan 17% van het besteedbare inkomen van de ouders. Een tweede kind is al minder prijzig. Aan twee kinderen besteden ouders gemiddeld 28% van hun inkomen. Dat is ongeveer gelijk aan €16.000 per jaar in totaal. Maar, moet dat echt zo duur?

Volgens Renée Lamboo is het de kunst om het verschil te maken tussen wat je wordt aangepraat en wat je écht nodig hebt. 

"Als je babyspullen gaat aanschaffen, bedenk dan van tevoren wat je budget daarvoor is. Veel van die spullen zijn optioneel. Zo'n flessenwarmer bijvoorbeeld, die koopt iedereen, maar je kan de melk net zo goed in de magnetron opwarmen", zegt Renée, moeder van twee kinderen van twee en vijf jaar.

Ze heeft zelf niet meer dan €2.500 uitgegeven aan de baby-uitzet. "Een kinderwagen kun je ook voor een paar honderd euro bij de BabyDump kopen in plaats van 1.000 euro aan zo'n dure uit te geven. Maar veel mensen zien de kinderwagen als een soort statussymbool."

Luiers zijn vaak in de aanbieding, dus als je de aanbiedingen goed in de gaten houdt hoef je er niet veel geld aan kwijt te zijn - adviseert Renée. 

Aan hun tweede kind gaven Renée en haar partner 'gênant weinig geld uit'. "We hebben de kleding van de oudste in zakken op maat opgeborgen, dus die pakken we er nu zo weer bij. Nog een tip: ga niet te vaak winkelen met je kind. Dat zorgt voor aankopen die je anders niet zou doen."

Kinderbijslag

Volgens Karin Raadstaak, van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), zijn de kosten voor een tweede kind inderdaad een stuk lager doordat ouders spullen hergebruiken. "Bovendien krijg je meer kinderbijslag en soms kindgebonden budget, dus er komt ook wat extra geld binnen."

Je kunt kleding en speelgoed ook tweedehands aanschaffen op Marktplaats, dat scheelt een hoop geld.  "Babykleding slijt niet zo snel. En denk ook aan kringloopwinkels en speelgoed- en kledingbeurzen", zegt Radstaak.

Bij oudere kinderen kom je vaak niet meer zo makkelijk weg met tweedehands kleding. "Maar een tweedehands fiets in plaats van een nieuwe kan natuurlijk prima. En kijk ook eens of je nog ergens een gebruikt mobieltje in de la hebt liggen."

Kinderopvang

Een kostenpost waar je niet omheen kunt als werende ouders, is de kinderopvang. Hoeveel Renée vindt dat de deze kosten wel overdreven worden.  "Als je ziet wat je terugkrijgt, valt het reuze mee. En als je weinig terugkrijgt, zul je goed verdienen, dus kun je die kosten doorgaans wel dragen."

Volgens het CBS geven stellen met minderjarige kinderen gemiddeld 2,3 procent van hun totale bestedingen uit aan kinderopvang.

Financiële situatie 

Volgens Karin, van het Nibud, is het slim om goed te bekijken wat er precies verandert in de financiële situatie als een van de twee ouders minder gaat werken, of als ze dat allebei doen. Volgens Karing kiezen veel stellen ervoor dat de persoon die het meest verdient, fulltime blijft werken als er kinderen komen, terwijl de ander parttime gaat werken. Ze raadt ouders aan te kijken naar wat er gebeurt als beide ouders vier dagen in de week gaan werken. "Soms pakt dat juist beter uit."

Basisschool

Wanneer kinderen naar de basisschool gaan worden ze een stuk goedkoper. Volgens het CBS kost een kind tussen de zes en twaalf jaar nog 14 procent van hun besteedbaar inkomen. Voor twee kinderen is dat een kwart.

Bron: NU.nl

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je