{{ message.message }}
{{ button.text }}

Geitenmelk - waarom hipster moms massaal voor geitenmelk kiezen

door Barbara den Hollander, oprichter van Bio Bebo - de webshop voor babyvoeding

Afbeelding blog 'Geitenmelk - waarom hipster moms massaal voor geitenmelk kiezen'

Waar geitenmelk een tijdje terug nog vooral te vinden was ergens op de onderste plank in een gammele stellingkast van de natuurvoedingswinkel, zien we nu steeds vaker hipster moms in binnen- en buitenland zweren bij geitenmelk voor hun kindje*. Hoe zit dat precies? Waarin verschilt geitenmelk van koemelk en waarom zou je voor geitenmelk kiezen? Sit tight, want ik ga het je allemaal uitleggen.

Steeds populairder

Geitenmelk is in grote delen van de wereld al de meest geconsumeerde melk en het stijgt in rap tempo in populariteit. Ook bij Bio Bebo zien we een groeiende vraag naar geitenmelk. Vooral de producten van Kabrita zijn niet aan te slepen. En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. Geitenmelk beschikt namelijk over een aantal unieke eigenschappen die het een vriendelijk en voedzaam alternatief maken voor koemelkproducten. De belangrijkste zijn de unieke vet- en eiwitsamenstelling, de hoeveelheid natuurlijke voedingsstoffen en de milde smaak.

Afbeelding blog 'Geitenmelk - waarom hipster moms massaal voor geitenmelk kiezen'

Geitenmelk wordt steeds populairder, ook bij blogger moms.

Geitenmelk heeft een unieke vet- en eiwitsamenstelling

De kleinere vetbolletjes en relatief hoge hoeveelheden van korte en middellange vetzuurketens in geitenmelk zijn relatief gemakkelijk voor het lichaam om af te breken. Daarnaast zorgt de relatief lage hoeveelheid αs1-caseïne eiwit in geitenmelk ervoor dat er een zachtere massa in de maag wordt gevormd, die soepel door het spijsverteringskanaal beweegt.

Geitenmelk is van nature rijk aan belangrijke voedingsstoffen

Geitenmelk bevat veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamines (A, D, B1, B2 en B12), mineralen (calcium, fosfor, magnesium, zink en jodium), eiwitten en vetzuren. Het bevat van nature ook een hoge concentratie nucleotiden, die helpen om het immuunsysteem en celgroei te ondersteunen.

Vitamines

Vitamines zijn nodig voor een gezonde groei en ontwikkeling. Geitenmelk is van nature rijk aan vitamine A, D, B1, B2 en B12. Bepaalde groepen zoals jonge kinderen en zwangere vrouwen, hebben extra vitamines nodig. De meeste merken geitenmelk, zoals Kabrita, hebben voor deze groepen speciale producten samengesteld die deze vitamines in de optimale hoeveelheid leveren.

Mineralen

Naast vitamines heeft ons lichaam ook bepaalde mineralen nodig voor een gezonde groei en ontwikkeling. Geitenmelk is een natuurlijke bron van calcium, fosfor, magnesium, zink en jodium. Net als vitamines bevat geitenmelk ook niet alle mineralen in voldoende mate voor bijvoorbeeld jonge kinderen en zwangere vrouwen. Daarom worden ook deze mineralen vaak ook extra toegevoegd aan flesvoeding.

Onverzadige vetzuren (DHA en AA)

DHA en AA zijn omega-3 en omega-6 onverzadigde vetzuren die de natuurlijke ontwikkeling ondersteunen van de hersenen en de ogen. Het lichaam maakt deze gezonde onverzadigde vetzuren zelf aan, maar vaak niet in voldoende mate. Moedermelk bevat deze onverzadigde vetzuren van nature ook en om zeker te zijn dat je baby of peuter voldoende onverzadigde vetzuren binnenkrijgt, worden ze bij de meeste merken ook extra aan de geitenmelk babyvoedingen toegevoegd.

Voedingsvezels (FOS & GOS)

FOS en GOS zijn voedingsvezels die de groei en de activiteit van gezonde darmbacteriën stimuleren. Vezels zijn belangrijk voor het menselijk lichaam, omdat zij ons natuurlijke immuunsysteem ondersteunen en helpen om onze darmgezondheid in evenwicht te houden. De meeste geitenmelk flesvoedingen zijn daarom verrijkt met FOS en/of GOS voedingsvezels zodat je kleintje voldoende van deze vezels krijgt bij elke voeding.

Afbeelding blog 'Geitenmelk - waarom hipster moms massaal voor geitenmelk kiezen'

Geitenmelk is van nature rijk aan belangrijke voedingsstoffen.

Geitenmelk heeft van nature een milde smaak

Geitenmelk heeft een kenmerkende milde smaak, die verschilt van andere soorten melk. Consumenten die geitenmelk gebruiken omschrijven de smaak als mild, licht, fris en lekker.

Geitenmelk bij allergieën en intoleranties

Geitenmelk is, in tegenstelling tot wat sommige mensen mogelijk verwachten, geen geschikt alternatief bij een medisch vastgestelde koemelkallergie. Bij een medisch vastgestelde koemelkallergie vindt er in het lichaam een immuunsysteem reactie plaats op de eiwitten in koemelk. Deze aandoening komt het meeste voor bij kinderen onder de 6 jaar (ongeveer bij 2 tot 3% van deze groep is allergisch voor koemelk), maar kan ook volwassenen treffen. Deskundigen geloven dat vooral het αs1-caseïne eiwit deze allergische reactie veroorzaakt, maar ondanks de relatief lage hoeveelheid αs1-caseïne eiwit in geitenmelk bestaat er nog steeds een grote kans op een kruisreactie.

Hoewel geitenmelk geen geschikt alternatief is voor mensen met een medisch vastgestelde koemelkallergie, kan het door de relatief lage hoeveelheid αs1-caseïne eiwit wel een geschikt alternatief zijn voor mensen met een koemelk intolerantie (niet te verwarren met een lactose intolerantie) of met een verhoogd risico op de ontwikkeling hiervan (bijvoorbeeld als het vaker in de familie voorkomt). Consumenten met een koemelk intolerantie hebben moeite met het verteren van bepaalde componenten uit koemelk (zoals de vetten of eiwitten). Dit kan leiden tot een scala aan ongemakken, waaronder buikpijn, constipatie, krampen en / of milde tot matige eczeem. Geschat wordt dat deze laatste groep veel groter is en tussen de 10 en 20% van de bevolking treft.

Wanneer je vermoedt dat je baby of peuter een koemelk intolerantie heeft, dan dien je altijd eerst een arts te raadplegen om een koemelkallergie uit te sluiten.

Enthousiast geworden over geitenmelk voor jouw kindje? Bij Bio Bebo vind je een uitgebreid assortiment aan geitenmelkproducten

Liefs, Barbara
Oprichter Bio Bebo

www.biobebo.nl
facebook.com/biobebo.nl
instagram.com/biobebo.nl
www.kabrita.nl

Afbeelding blog 'Geitenmelk - waarom hipster moms massaal voor geitenmelk kiezen'

Bio Bebo oprichter Barbara den Hollander

*Moedermelk is het beste voor je baby. Zowel de World Health Organisation als Bio Bebo raden je aan om je kindje in ieder geval 6 maanden exclusief borstvoeding te geven. Er kan een moment komen dat je overstapt op flesvoeding, eventueel gecombineerd met borstvoeding. Overleg met het consultatiebureau of je arts als je zuigelingenmelk wil gebruiken.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je