Snap
  • Baby
  • Kind
  • Voeding
  • Gezond
  • baby
  • kind
  • moeder
  • gedrag
  • invloed

Gedrag moeders meer invloed op baby’s dan gedacht

“Zo vader zo zoon”. Het zijn niet alleen genetische eigenschappen, maar ook het gedrag van ouders dat overgedragen kan worden naar de kinderen. Dat die invloed van ouders veel groter is dan gedacht is laatst weer gebleken. Het gedrag van de moeder heeft overigens meer invloed op het kleintje, dan gedrag van de vader.

Kinderen en beweging

Uit onderzoek onder 135 kleuters en hun moeders blijkt dat kinderen die voldoende beweging krijgen, meestal ook actieve ouders hebben. In totaal kreeg veel minder dan een kwart van alle kinderen voldoende beweging. Dagelijks bewegen kleuters dus echt veel te weinig. Volgens de onderzoekers is dit te wijten aan het feit dat de ouders van deze kinderen ook niet voldoende beweging krijgen. Het gedrag van ouders heeft op dit gebied heel veel invloed op kleuters.

Moeders meer invloed dan vaders

Uit dit onderzoek is gebleken dat een actieve papa ook actieve zonen heeft, maar geen actievere dochters. Actieve moeders echter hebben actievere zonen én dochters, al is het effect bij meisjes sterker zichtbaar. Als de vader negatief staat tegenover sport en lichaamsbeweging en meer televisie kijkt, dan zijn zowel jongens als meisjes minder fysiek actief.

Ouders die liever de fiets pakken of te voet naar bijvoorbeeld de supermarkt gaan, hebben ook fysiek actievere kleuters.

Gezonde voeding

Op het gebied van voeding is het gedrag van moeders ook bepalend. Amerikaanse onderzoekers geloven dat het eetgedrag van de zwangere moeders invloed heef t op de voorkeur van voedsel, voor de ongeboren baby. Dit nog ver voordat de baby überhaupt de eerste papjes eet.

Al in de baarmoeder zou de foetus een voorkeur voor voedsel krijgen, vanwege de eetgewoonte van de moeder. Foetussen kunnen namelijk smaken herkennen via het vruchtwater. Onze smaak wordt mede bepaald door onze reukzintuigen. Dat houdt dus in dat geur= smaak. Omdat foetussen kunnen ruiken wat de moeder gegeten heeft, kunnen ze ook al smaak herkennen.

Of deze smaakimpressies ook blijven na de bevalling, werd getest door een groep zwangere vrouwen op te delen in drie. Eén groep werd gevraagd om elke dag wortelsap te drinken tijdens de zwangerschap, de tweede groep tijdens het borst voeden en een derde werd gevraagd geen wortels te eten.

Op het moment de kinderen vaste voeding kregen, werden ze getest door de onderzoekers. Ze kregen granen met water of wortelsap. Baby's waarvan de moeder wortelsap had gedronken aten meer van de granen met wortelsap.

Actief bewegen+ veel groente eten tijdens de zwangerschap= grotere kans op een kleuter die dagelijks voldoende beweging krijgt en van groente houdt.