Snap
  • Baby
  • gebarentaal
  • screening
  • babygebaren
  • gehoorscreening
  • gehooronderzoek

Gebarentaal pas nu erkend!

Hoe was jullie gehooronderzoek?

Vaak krijgt je baby in of na de eerste week van zijn geboorte de neonatale gehoorscreening. Deze screening is volledig pijnloos, maar vaak wel even spannend. Zou je kindje wel goed kunnen horen? 

Tijdens dit onderzoek krijgt het kind een dopje in zijn oor. Via een apparaatje krijgt de baby zachte klikjes te horen. Die klikjes bereiken, als het oor goed functioneert, via de gehoorgang, het trommelvlies en de gehoorbeentjes uiteindelijk ook het slakkenhuis (zie ook mijn berichtjes over het oor op Instagram). In het slakkenhuis zitten hele fijne trilhaartjes die in beweging komen. Hierdoor produceert een gezond oor zelf ook geluiden. Deze worden opgevangen door de microfoon die in hetzelfde dopje zit waar de geluidjes uitkomen. Aan de hand van deze geluiden meet het apparaat of het gehoor voldoende functioneert (o.a. erg belangrijk voor de spraak-/taalontwikkeling!). 

Snap

Zo'n eerste onderzoekje bij je kind vond ik super spannend. Ook al had ik er vertrouwen in, was ik toch onzeker. En net als het tweede oortje gemeten wordt begint ze te huilen... moet het opnieuw... en als het dan weer niet lukt dan krijg je lichtelijk paniek...maar gelukkig toch een goede uitslag. Het is gewoon een fijn idee om te weten dat je kindje goed hoort. Al kan dit op latere leeftijd natuurlijk altijd nog verslechteren. 

Als je kindje niet of onvoldoende hoort, heeft dit een ontzettend nadelig effect op de spraak-/taalontwikkeling. Kinderen horen immers de klanken niet om te imiteren. Het is belangrijk om dit vroegtijdig op te sporen, om het kind zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Gelukkig kunnen dove kinderen nu gebarentaal leren. Een taal waarmee zij vlot kunnen communiceren met anderen. Wist je dat de gebarentaal jarenlang niet erkend werd als echte taal? En dat dit pas NU als een officiële taal wordt erkend? Belachelijk toch! Vroeger werd het mensen verboden om te gebaren.. verboden! Ze mochten niet gebaren. En als ze dit al op straat deden, werden ze soms gewoon uitgelachen of werd het als "nep" beschouwd. 

Hoe zou jij het vinden als je in een vreemd land kwam en je mocht je eigen taal niet spreken met andere Nederlanders? 

Gelukkig is het nu een erkende taal. Zo krijgen dove/slechthorenden eerder een tolk toegewezen. Dit is voor hen zo belangrijk. Om bijvoorbeeld ook gewoon een studie te kunnen volgen of om goed te kunnen werken (vergaderen). Eerder kregen ze niet altijd het recht, omdat de noodzaak niet altijd werd gezien. 

Ik ben blij! Want het is zo'n mooie taal. Zo iets unieks. Zonder woorden toch kunnen spreken. En wist je dat baby's / peuters al eerder kunnen gebaren dan kunnen spreken? Je kan frustraties wegnemen door een gebaar ter ondersteuning in te zetten. Bijvoorbeeld als ze nog een hapje willen of genoeg hebben gegeten.. of als ze een vliegtuig zien (en niet die vogel bedoelen!) of wanneer ze mama missen.. 

Kijk maar eens op mijn website van logopret. Hier leg ik nog veel meer uit over baby-/peutergebaren. En je kan een online workshop volgen! Ook te spotten op mamaplaats. 

Snap
3 jaar geleden

wat fijn om te horen zeg! Zal vast allemaal even wennen zijn. Zo te horen worden jullie goed begeleidt. Veel plezier met het leren van de gebaren... een echte meerwaarde 😃

3 jaar geleden

Haai! Zijn eerste reactie was echt fantastisch, zo mooi om te zien 🥰. Even wennen met de apparaatjes, vallen snel uit als hij op je arm ligt. Merken zeker verschil, hij was gestopt met brabbelen maar sinds hij de GA heeft brabbelt hij weer bijvoorbeeld. Als het goed is gaan we via Adelante in januari starten met nmg voor baby’s. Ben heel benieuwd.

3 jaar geleden

En? Zitten zijn apparaatjes goed? Ik ben benieuwd of jullie al verschil merken.. Heb je de NmG voor peuters al op logopret.nl gezien? Misschien iets voor jullie 😁

3 jaar geleden

En? Zitten zijn apparaatjes goed? Ik ben benieuwd of jullie al verschil merken.. Heb je de NmG voor peuters al op logopret.nl gezien? Misschien iets voor jullie