{{ message.message }}
{{ button.text }}

Flesvoeding wat een doolhof

"Waarom geven jullie hypo-allergeen? Dat is toch helemaal niet nodig?"

Afbeelding blog 'Flesvoeding wat een doolhof' Achtergrond blur afbeelding

Flesvoeding wat een doolhof is dat. Toen ik merkte dat mijn borstvoeding terugliep en ik niet meer genoeg gekolfd kreeg om Benthe bij te houden besloot ik alvast naar flesvoeding te gaan kijken. Er zijn zoveel verschillende soorten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik herinnerde me nog wel wat de kraamhulp destijds had gezegd: "Ga je over op flesvoeding, pak dan de hypo-allergeen dat is net iets lichter verteerbaar." Ik als leek had geen idee dus de H.A. van de kruidvat it is. 

In het begin ging het redelijk, tot ze niet meer wilde poepen. Het deed haar echt zeer en het lukte niet, ik had advies gevraagd bij het CB maar die zeiden dat dat niets met de voeding te maken kon hebben en het wel een fase dingetje was. Toch vertrouwde ik het niet helemaal en ging naar de huisarts. Daar kregen we een soort zeepoplossing die laxerend moest werken. Een half tubetje leegspuiten in haar achterste en dat zou het moeten doen. Ik vol goede moed en het laxeermiddel terug naar huis. En ja hoor nog geen seconde na het gegeven te hebben blafte ze de hele luier vol. Toch een verstopping. 

Bij de volgende controle bij het CB vroegen ze dan wat voor voeding ik gaf, gedeeltelijk bv en gedeelte de H.A. Dit vonden ze een beetje raar en vroegen waarom. "De kraamhulp heeft dat destijds aangeraden, dus ik dacht baat het niet dan schaad het niet." Verder hadden ze er weinig zinnigs over te zeggen. Toen mijn bv helemaal verdwenen was (5 dagen over 1 flesje doet niet zoveel meer) ben ik overgestapt naar Hero H.A. Ik las dat dit wat zoeter was en iets dichter bij de smaak van bv zou komen. Heb de voedingslijn van Hero nog gebeld en die zeiden dat de verstopping wel zou kunnen komen door de overgang van bv naar kunstvoeding. Maar dat een ander merk misschien al wel kon helpen. Ja jeetje, wat moet je dan geloven? Daar gingen we weer, ze reageerde super op de Hero. Ik kon wel een gat in de lucht springen, iets wat ze duidelijk lekker vond en waar ze niet van verstopt raakte. Nu nog 1 probleem tackelen; het teruggeven. Dus ben ik iets verder gaan kijken wat ik daar eventueel voor kon doen. Een tijdje hebben we extra JHBP door de voeding heen gedaan, maar daar raakte alle spenen van verstopt en we hadden niet echt het idee dat het hielp. 

Per toeval nam Martijn met de boodschappen de verkeerde voeding mee, de Comfort in plaats van de H.A. Eigenlijk wilde ik hem terug gaan brengen. Maar er stond op de verpakking dat het hielp bij spugen, moeilijke ontlasting en buikkrampen. (Die laatste had ze ook nog steeds in overvloed) Wederom bij een controle bij het cb gevraagd of ik deze kon gebruiken. Dit was geen probleem, ze raadde het me zelfs aan. Mooi meegenomen! Het teruggeven zou volgens het cb met 4 maanden moeten stoppen dus we zouden het niet lang hoeven te geven. We merkte dat het teruggeven wel minder werd maar het waren nog steeds hele sloten, net na de voeding of uren daarna, het maakte niet uit. 

Bij de ziekenhuis controle (omdat ze prematuur was moesten we ook nog steeds bij de kinderarts op controle) heb ik nog nagevraagd of het geen reflux kon zijn. Dit sloot de kinderarts uit, want ze had er geen last van. Het deed geen pijn, dus geen reflux. Maar als het nou echt aan zou houden was er nog wel een speciale voeding waar rijstebloem in zit. Uiteraard alleen te bestellen via het internet. Die hebben we maar laten passeren. Ondanks dat ze nog steeds elke dag 5 keer een complete verschoning moest hebben en we een hele la vol met hydrofiele doeken erdoorheen joegen op een dag deed ze het goed op de comfort. Ondertussen waren we ook van de difrax flessen overgestapt naar de Dr.Brown flessen, dit hielp ook wel een beetje mee. 

Met de 6 maanden check up bij het cb had ik een ander persoon. Zij vroeg zich af waarom we comfort gaven, we hadden beter A.R. voeding kunnen geven. "Maar de kinderarts zei dat het geen reflux was." Ik snapte er werkelijk niets meer van. Ja het was niet na 4 maanden over dus ergens dacht ik wel dat het niet zomaar iets was waar elk kindje wel last van heeft. Maar wat was het dan wel als de kinderarts zei dat het geen reflux was? "Je hebt reflux en refluxziekte." Vervolgde ze haar verhaal. "Reflux is een woord voor iets teruggeven, en bij refluxziekte hebben ze er echt last van, brand het aan de slokdarm en zorgt het voor pijn." Ik begreep hieruit dat ze dan wel reflux heeft.. Lekker als alle instanties er hetzelfde over denken, van het kastje naar de muur. 

Ik wilde dit toch ook nog aan de kinderarts vragen. Dit keer ook weer een ander, onze arts was met zwangerschapsverlof. Hij begon een heel verhaal over maagklepjes die niet bestaan en dat het inderdaad reflux is. Verdorie, had niemand mij dit eerder kunnen vertellen? De kinderarts verzekerde mij, omdat ze 6 maanden was en nu meer vast voedsel zou gaan eten dat het vanzelf beter zou gaan. Dat was dan een klein lichtpuntje. Martijn en ik hadden al overlegd dat we geen andere voeding zouden gaan proberen. Dat heen en weer gedraai met flesvoeding wordt ze zelf ook niet blij van. 

We zijn begonnen met de groente en fruit hapjes, en het was niet alleen melk wat omhoog kwam, nu kreeg het een kleurtje. We moesten volhouden en doorzetten, want ze had er op het oog geen last van. Nu is ze bijna 9 maanden, omdat ze vrolijk rond kruipt en druk doet, komt er nog wel eens een plasje uit. Dit is alleen nog maar als er druk op de maag staat. Anders valt het mee en we gebruiken allang niet zoveel hydrofiele doeken meer. Ze krijgt 3 flessen op een dag en de rest is lekker vast eten. De kinderarts had daarin wel gelijk, hierdoor geeft ze veel minder terug.

Ik wil iedereen in het doolhof van de flesvoeding meegeven; kijk naar je kindje. Hoe reageert hij/zij erop en ga daar op af. Voelt het goed, blijf er bij, voelt het niet goed, dan probeer je iets anders. Tot je iets gevonden hebt wat bij jullie past. Maar ga niet blindelings af op wat instanties of mensen die er eigenlijk verstand van zouden moeten hebben zeggen. Neem het advies aan, maar kijk ook naar jezelf, want negen van de tien keer, staan ze kaarsrecht tegenover elkaar en jij zit er middenin met een enorm vraagteken boven je hoofd. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Voeding

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je