Snap
  • Baby
  • Mama
  • Voeding
  • zwangerschap
  • voeding
  • zwangerschapscravings

Eten tijdens je zwangerschap - Elke dag een ananas en afhaalbami

door Barbara den Hollander, oprichter van Bio Bebo

Bami van de Chinees, met van die lekkere dunne noodles, en dan het liefst een extra grote portie. Dat was mijn zwangerschapscraving. En toen wist ik nog niet eens dat ik zwanger was. Wonderlijk toch hoe het menselijk lichaam werkt. Een vriendin van me at haar hele zwangerschap lang elke dag een ananas. Weer een ander werkte bakken met yoghurt weg, maar moest niets meer weten van vlees.

Het is duidelijk dat veel vrouwen bijzondere eetbehoeftes krijgen tijdens hun zwangerschap. Maar wat kun je nou het beste vermijden? En wat heb je in ieder geval wel nodig? 

Hard aan het werk

Tijdens de 40 weken durende zwangerschap heeft je lichaam zware taken te vervullen: je kindje wordt volledig gevoed via de navelstreng en moet voortdurend van voedingsstoffen voorzien worden. Kortom, je lichaam bevindt zich in een uitzonderlijke toestand en draait op volle toeren. Uitgerekend nu is een gezonde voeding van essentieel belang.

Belangrijke voedingsstoffen

Alles wat je kindje nodig heeft, haalt het uit jouw bloedsomloop. Wanneer nodig, zal het ook de reserves van jouw lichaam aanspreken. Voedingsstoffen als foliumzuur, jodium en ijzer bevorderen de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je kindje. Indien deze stoffen in voldoende mate voorhanden zijn, kan je kindje zich optimaal ontwikkelen en kom jij als moeder ook niets te kort. Moeder en kind hebben er dus beide evenveel baat bij dat de moeder zich goed voedt.

Denk erom dat er ook tijdens de borstvoeding veel van je lichaam verlangd wordt. Daarom is het ook dan nog belangrijk dat je evenwichtig eet en voldoende voedingsstoffen tot je neemt.

Eten voor twee?

De oude regel dat je moet eten voor twee, klopt echter niet. Tijdens de eerste drie maanden heeft een zwangere vrouw geen extra energie nodig. Pas daarna, dus vanaf de vierde maand, mag je per dag ca. 250 kcal meer eten. Dat komt overeen met een extra kommetje muesli of een belegd broodje.

Wat moet je dan doen om ‘goed’ te eten? Wat telt, is de inhoud van de voedingsmiddelen. Je eten moet zoveel mogelijk verschillende vitamines en mineralen bevatten en zo weinig mogelijk calorieën. Niet de kwantiteit telt, maar de kwaliteit.

Experts hebben het in dat verband over een hoge voedingsstofdichtheid. Dat wil zeggen: dagelijks vers fruit, groenten, sla, aardappelen, volkorenproducten, magere melkproducten, regelmatig zeevis voor de omega-3-vetzuren en af en toe vetarm vlees – dat is het ideale dieet tijdens de zwangerschap. 

Maar ook als je bewust eet, is het mogelijk dat er tekorten ontstaan van bepaalde voedingsstoffen. Vooral foliumzuur en jodium en omega-3-vetzuren met een lange keten (DHA) zijn vaak in onvoldoende mate in de voeding aanwezig.

Daarom raden voedingsdeskundigen aan om tijdens de zwangerschap en de borstvoeding voedingssupplementen te nemen die exact afgestemd zijn op de behoeften van zwangere en borstvoedende vrouwen. Overleg met je verloskundige.

Snap

Wat kun je beter niet eten?

Tijdens je zwangerschap kun je bepaalde voedingsmiddelen beter vermijden. Ze kunnen schadelijk zijn voor je kindje of voor jezelf. Het voedingscentrum heeft een uitgebreid overzicht gemaakt, waarin je precies kunt zien welke voedingsmiddelen je beter kunt mijden. Wist je bijvoorbeeld dat je beter niet te veel drop kunt eten? Of dat je bepaalde supefoods beter kunt laten staan?

Ook drinken is belangrijk

Denk erom voldoende te drinken. Zeker tijdens de zwangerschap heeft je lichaam veel water nodig, niet alleen als transportmiddel, maar ook voor de vorming van bloed en vruchtwater en voor je ongeboren kindje. Aanbevolen dranken zijn bijvoorbeeld mineraalwater en kruideninfusies, zoals de vruchtenthee van Hipp Biologisch. Die is trouwens ook geschikt voor kindjes vanaf 4 maanden. 

Ook wie geen dorst heeft, heeft vloeistof nodig

Er zijn hulpmiddeltjes voor wie niet zoveel kan drinken. Drink iets wat je lekker vindt en drink op vaste tijdstippen, bijv. direct 's ochtends, in de middagpauze of direct na je werk. Drinken is ook een gewoonte. Vaak wordt er gewoon niet aan gedacht.

Snap

Wat kun je beter niet drinken?

Zwangere vrouwen drinken het best niet te veel pure vruchtennectar, vruchtensappen en limonades, want deze bevatten veel suiker en dus onnodige calorieën. Bovendien moet je voor de gezondheid van je kindje volledig afzien van alcohol.

Bonenkoffie en zwarte thee beperk je het best tot 2-3 koppen per dag, aangezien te veel cafeïne nadelige gevolgen kan hebben voor moeder en kind. Cafeïnevrije koffie of lekkere kruideninfusies zijn beter.

Liefs, BarbaraOprichter Bio Bebowww.biobebo.nlfacebook.com/biobebo.nlinstagram.com/biobebo.nl

Snap