Snap
  • Baby
  • Voeding

Eerlijk over voeding!

Vanaf het moment dat je zwanger raakt begint het al: de propaganda dat borstvoeding toch echt het beste is voor uw kindje, borstvoeding is natuurlijk, borstvoeding is goed tegen allergie en andere kwalen, past zich automatisch aan aan de behoefte van uw kindje, is intiem om te geven en al de andere fantastische voordelen van borstvoeding. Overal waar je als zwangere of nieuwbakken moeder komt word je doodgegooid met deze posters en "informatievoorzieningen".

Flesvoeding is blijkbaar van de duivel, is alleen voor luie moeders die op geen enkele manier geven om hun baby en eigenlijk mag je blij zijn als je kind er groot op wordt, volgens de World Health Organisation. De WHO is voor een groot deel verantwoordelijk voor de aandacht voor borstvoeding. Het is dan ook dankzij de WHO dat er geen "reclame" gemaakt mag worden voor de flesvoedingen en er mogen geen kortingen, stunts of wat dan ook worden gedaan ter stimulatie van de verkoop van de flesvoedingen.

Dit maakt dat wanneer je je als moeder wilt verdiepen in welke voeding het meest geschikt is voor je kindje en wat dan precies het verschil is tussen de voeding van eigen merk en de duurdere voedingen, dan kan geen mens je daar antwoord op geven. Je kunt op internet niets vinden over wat er nu precies in zit en waar je goed op zou moeten letten bij de keuze van voeding. Iets wat ik erg frustrerend vind aangezien ik een van die verschrikkelijk luie en slechte moeders ben die mijn kindje de borstvoeding ontzegt, want zo wordt er over flesvoedende moeders gecommuniceerd, wij ontzeggen onze kinderen de borstvoeding.

Ik, gezamenlijk met 2/3e van alle Nederlandse moeders, heb ervoor "gekozen" om te stoppen met het o, zo natuurlijke, intieme en gezonde borstvoeden en wilde graag weten wat het beste alternatief was. En helaas, die informatie was niet beschikbaar. Ik kon het doen met het veelomvattende advies: "Ach, in Nederland zijn de eisen zo streng dat alle voeding wel prima is", aldus ons consultatiebureau. Ook in de winkel kon geen mens mij meer vertellen dan dat alles wel goed is en dat de duurdere merken zo duur  zijn ivm het merk en dat uiteindelijk alles uit dezelfde fabriek komt. Volgens de fabrikant zelf waren ze duurder doordat ze veel geld en energie stoppen in onderzoek en doorontwikkeling. Wat dit dan vervolgens toevoegt aan hetgeen ik in de winkel kan kopen is me nu nog niet helemaal duidelijk geworden.

Gefrustreerd en wel kom ik dus tot de conclusie dat je je als moeder niet kan oriënteren op wat je je kind nu echt geeft! Dankzij de WHO is het nagenoeg onmogelijk om een goed vergelijk te maken tussen de verschillende voedingen. De eerste zin op de verpakking van flesvoeding is, is dat borstvoeding de beste voeding voor uw kindje is. Prima, wil ik geloven, maar als dat nou niet lukt?! Dan wil ik toch graag weten wat de beste tweede voeding is? Daar moet ik mij toch goed in kunnen informeren?

En dan nog: als ik dan alleen "geïnformeerd" mag worden over borstvoeding, waarom dan ook niet het hele verhaal doen? Borstvoeding is namelijk naast heel natuurlijk, goedkoop, intiem en gezond ook erg vermoeiend, pijnlijk, onhandig, beperkend, ingewikkeld, moeilijk, eenzaam, maakt je kind nogal hongerig en huilerig, je slaapt nooit meer en is bovendien fysiek enorm uitputtend! Daarbij is de borst niet altijd even betrouwbaar in de aanvoer en moet je erg goed oppassen wat je eet en drinkt, wil je voorkomen dat je jouw baby vergiftigd.. Dat staat nooit in de mooie folders, daar is geen vereniging voor opgezet! Het is niet voor niets van 2/3 e van onze Nederlandse moeder dit niet kunnen/ willen! Er is een alternatief, godzijdank, daar maak ik graag gebruik van, maar laat me dan ook de informatie kunnen krijgen die ik nodig heb. Ik ben namelijk niet lui en wil het beste voor mijn kind, maar wat het beste is voor de een, is niet automatisch het beste voor iedereen!

10 jaar geleden

AMEN AMEN! ik had graag bv gegeven maar ivm medicatie is het simpelweg geen optie. als ik bv geef, vergiftig ik mijn kind, zo simpel is. En wat is dan het beste alternatief? geen idee!

11 jaar geleden

Heel goed dat dit ook eens gezegd wordt!! Je bent heus geen slechte moeder als je FV geeft, en eigenlijk ben ik er van overtuigd dat het soms zelfs beter dan BV is (oh jee, nu ga ik echt op de zwarte lijst van de BV-maffia!!) *omdat je geen extra vitamines hoeft te geven, *omdat er niet de uien/ knoflook oid van mijn vorige maaltijd in zitten, *omdat je precies weet hoeveel ze binnen krijgen, *omdat je zeker weet dat elke druppel evenveel voedingstoffen bevat Ik heb het altijd belachelijk gevonden dat er geen reclame voor FV gemaakt mag worden, wie is WHO om voor ons te beslissen dat onze kinderen verplicht BV moeten hebben?!

11 jaar geleden

Bedankt voor je post! Helemaal mee eens! Bij mijn eerste zoon 3 maanden borstvoeding gegeven, 3 maanden pijn en ellende! Beide zaten we te janken als het weer tijd was. Ik had veel eerder over willen stoppen maar inderdaad er was geen info te vinden. Als ik flesvoeding gaf kreeg hij namelijk hele erge krampen. Uieindelijk af kunnen bouwen door elke voeding te eindigen met een beetje flesvoeding zodat we beiden konden wennen. Bij tweede zoon wel weer geprobeerd maar binnen week gestopt, zelfde ellende! En zo goedkoop is borstvoeding niet; 2euro extra aan eten voor de moeder per dag(volgens het Nibud), borstpads, kolf, voedings BH, speciale kleding etc.

11 jaar geleden

Grrr... Bostvoedingsmaffia! Ik heb bij mijn kinderen geen borstvoeding kunnen geven, ik maak nauwelijks melk aan. Bij mijn zoon ben ik er niet eens aan begonnen, bij mijn dochter heb ik de eerste 4 dagen een beetje borstvoeding bij de fles extra gegeven, daarna kreeg ik trombose en bloedverdunners dus hield dit ook op. Maar er is gewoon nauwelijks informatie te vinden over wat dan wel.... Ook als ik wel borstvoeding had kunnen geven denk ik niet dat ik er geschikt voor zou zijn geweest, ben een veel te onrustig persoon :-). Wat ook heel jammer is dat niemand informatie geeft over vergoedingen van het ziekenfonds, in sommige gevallen kun je je voeding namelijk vergoed krijgen en dat is niet eens zo heel moeilijk. Ik heb voor allebei mijn kinderen het hele eerste jaar alle hypoallergene flesvoeding volledig vergoed gekregen, gelukkig was ik daar zelf achter gekomen!