{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een geschenk

Afbeelding blog 'Een geschenk'

Lieve Jort,

Gisteren zat mama op je kamer en stroomden de tranen weer even over mijn wangen. Maar niet alleen van verdriet. We zijn inmiddels alweer negen maanden verder sinds jouw geboorte. Ik mis je enorm, lieve schat. Maar ik begin me ook steeds meer te realiseren wat je ons hebt gebracht. Zoveel liefde, tussen je papa en mij, liefde en bewondering voor je grote broer die met de dag nieuwe dingen lijkt te kunnen, bewondering voor andere dingen, zoals de lente die er nu aan lijkt te komen. Dankbaarheid, ik sta veel bewuster in het leven en waardeer wat ik heb veel meer. Niets is meer vanzelfsprekend sinds jij ons moest verlaten. Ik denk dat de vluchtigheid van mijn leven voor jouw komst is verdwenen. Ik realiseer me dat dat voor veel mensen nogal vaag en misschien zelfs zweverig klinkt, maar ik hoor ook herkenning wanneer ik dit benoem, vooral bij mensen die zelf ook iets heftigs hebben meegemaakt. Ik leef veel meer in het moment en probeer zoveel mogelijk te genieten. En dat heb jij voor elkaar gekregen, kleine Jort! Ook is het ontroerend en geeft het veel steun om te merken hoeveel meer mensen naast wij ook aan jou denken. Dat ik elke maand op de 15de of de 18de even een berichtje krijg van je tante, dat ze aan ons denkt, aan jou... En van je peettante, gisteren een ontzettend lieve kaart voor jou. En van je lieve oma, een berichtje met een vlindertje... Je stoere oom, die mama een berichtje stuurde dat hij jouw monumentje heeft gedeeld via Facebook, want 'iedereen zou een kaarsje voor hem moeten opsteken'. Kleine gebaren, maar ze betekenen zoveel voor ons! Want elke 15de van de maand heb ik het moeilijk lieve Jort. Dan word ik weer teruggeslingerd in de tijd, naar de dag van jouw geboorte. De dag dat alles nog goed was en we dachten dat de rest van ons leven als gezin begonnen was.

Als ik dan op jouw kamer zit, in de schommelstoel, voel je weer zo dichtbij. Dan voel ik verdriet, blijdschap en dankbaarheid. En sinds een aantal maanden voel ik ook hoop. De belofte van nieuw leven. Want zoals jij al lang weet natuurlijk, mogen papa en mama over vier maanden hopelijk een nieuw wonder verwelkomen. Dan word jij grote broer, Jort! Papa en mama zijn zo ontzettend blij en dankbaar dat het ons nogmaals gegund is, maar het is tegelijkertijd ook heel spannend. Hoewel de kans heel klein is dat deze kleine baby hetzelfde heeft als jij, blijft toch de angst aanwezig: de angst om weer afscheid te moeten nemen van ons kindje. Het is ook lastig soms voor mama om te accepteren dat blijdschap en verdriet naast elkaar kunnen bestaan. Dat ik verdrietig kan zijn om jou, maar ook blij om dit nieuwe wonder in mijn buik. En soms voel ik me ook schuldig daarover, dat we uitkijken naar een nieuw leven terwijl jij er niet meer bent. Maar ergens voel ik dat jij ook blij bent: voor ons, voor Fedde en voor jezelf. Misschien heb jij het zelfs wel een beetje gestuurd zo... Mama vertelt Fedde natuurlijk al regelmatig over jou, dappere Jort, en voor deze baby zal dat niet anders zijn. Hij zal opgroeien, wetende dat er een grote broer is die over hem waakt. Die er altijd voor hem is, ook al ziet hij hem niet. Die hem onzichtbaar zal steunen, zijn leven lang. Bij wie hij altijd terecht kan, als hij verdrietig is of blij. En die hij ooit zal ontmoeten, als hij grijs, gerimpeld en oud is. Ik hoop dat we je trots kunnen maken Jort, met een lief broertje over een aantal maanden. En dat je dan zal toekijken vanaf je wolk, of vanwaar je ook bent, en sterren- en vlinderkusjes zal sturen.

En zo besef ik hoe rijk ik ben: wat een prachtig geschenk eraan komt en wat een geschenk jij bent lieve Jort. Wat je mama allemaal al hebt geleerd, nog zal leren en hoe je net als wij zult uitkijken naar de eerste kreten van je kleine broertje. En hoe trots je zult zijn, zoals een grote broer dat is. Een grote broer in de hemel... Een grote broer die we nooit zullen vergeten!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je