Snap
  • Baby

Een baby, helemaal zo leuk nog niet!

Laatst had ik een eerlijk gesprek met mijn zusje, ook een mama van een jong kind. We kwamen tot een verrassende conclusie.

Eigenlijk durfde ze het helemaal niet te zeggen of te vragen. Heel voorzichtig begon ze ‘Heb jij ook wel eens gedacht dat je een baby hebben helemaal niet leuk vindt?’ Het was niet de eerste keer dat ik deze vraag kreeg en dat ik een open gesprek had met een mama in mijn omgeving en waarschijnlijk ook niet de laatste.

Een heleboel gedachten gingen door mij heen terwijl ik haar vraag probeerde te beantwoorden. ‘Ik vind baby’s eigenlijk ook niet zo heel leuk. De mijne zijn zeker leuker dan die van een ander en ik wil er heel graag goed voor zorgen, maar ik vond het eigenlijk pas echt leuk worden toen de communicatie echt op gang kwam. Ik hou van mijn kinderen, baby of niet, maar het leukst vind ik kinderen met wie ik kan praten en dingen kan ondernemen.’ Zoiets moet mijn antwoord geweest zijn.

Ik voel me daarin wel eens tekort schieten. Zeker als ik met mama’s praat die helemaal op en top genieten van het verzorgen en knuffelen van een baby en die bij verbaasd aankijken als ik zeg dat ik niet kan wachten tot ik een gesprekje kan voeren. Of samen kan knutselen of samen een tripje plannen. Dan denk ik wel eens dat ik raar ben. Net als mijn zusje dat dacht.

Ik ben helemaal niet raar en mijn zusje ook niet. Wel afwijkend van de mama’s die helemaal op kunnen gaan in de hulpelozekleinebabytijd. Ik vind die tijd enorm pittig. Fysiek, emotioneel, voor je relatie. Wat betekent dat huiltje, doe ik het wel goed, begrijp ik je wel? Dat speelt zeker parten in mijn voorkeur iets oudere kinderen.
Ik geniet op mijn manier van mijn kleine jongen die, ondanks mijn drang om met hem te kunnen praten en actief te kunnen zijn, toch veel te snel groot lijkt te worden. Ik ben aan het plannen voor de toekomst en geniet nu van de kleinste stukjes communicatie. De momenten dat ik het wel relaxt vind gaan –en dat zijn er genoeg- en het samen ontdekken van de wereld.

Er komen nog genoeg momenten dat ik –waarschijnlijk- ga denken: ‘Waren ze maar weer zo hulpeloos en klein. Kon ik ze nog maar in mijn armen nemen en zo het probleem wegnemen.’ Of: ‘Waarom hebben ze ooit leren praten? Mijn oren kunnen het geluid niet meer aan.’ Maar toch hoop ik nu dat de jongste ook gaat kletsen zodat we samen kunnen praten over de wereld om ons heen.

Ben jij een babymama? Of herken jij je wel in mijn verhaal?

8 jaar geleden

Ik ben een baby mama en zal dat altijd blijven... mijn dochter is 7 jaar en meervoudig gehandicapt, dus eigenlijk een grote baby, hoe raar dat ook klinkt.. Als ze onrustig is of huilt dan denk ik wel eens, kon ze het maar zeggen.. Wat gaat er in haar om?

8 jaar geleden

Dubbel hè dat je soms ook zo weemoedig kan zijn! Geloof me, het wordt steeds leuker:)

8 jaar geleden

Soms denk ik wel eens dat ik meer van het moment moet genieten... Maar dat is zo lastig als je kan dromen over wat er allemaal nog gaat komen :)

8 jaar geleden

Ik vind het ook geweldig dat ons zoontje nu meer kan dan alleen maar liggen. Toch denk ik ook al vaak met weemoed terug aan mijn kleine baby. Ik vind het wel steeds leuker worden, omdat ik nu steeds meer met hem kan.