{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een ALTE bij Xam

De ALTE bij Xam had bij ons in het gezin een enorme impact

Afbeelding blog 'Een ALTE bij Xam'

Wat is een ALTE? Bij ons in het gezin had het een enorme impact.
 
 Zoals veel mensen misschien weten die ons gezin kent heeft onze Xam geen goede start gehad helaas. Ik wil hier graag over schrijven zodat ik het zelf goed verwerken kan en een plaatsje kan geven.

Xam is geboren op 18 augustus 2017, een prachtige warme zomerdag. De bevalling was in twee en half uur gebeurd en Xam was een prachtige baby van drie kilo. Ik werd ingeleid omdat ik veel pijn had door mijn nierstuwing en omdat Xam door de groeiecho’s groot werd geschat. En groot bedoelen we met 37 weken al meer dan vier en halve kilo. ( ja, daar hebben ze even flink misgezeten!!)

In de kraamweek waren er al wat zorgen over zijn drinkgedrag en geelzien, ook zijn navelstompje was aan het ontsteken dus in de eerste 5 dagen hadden we al twee ritjes ziekenhuis terug gehad.

Op 24 augustus kregen wij de schrik van ons leven. Xam had lekker zijn flesje gedronken om 20.00 en lag bij paul in zijn armen. Samen keken ze tv ( ofja papa keek tv). Ik was met onze oudste al lekker op bed gaan liggen want ik was stiekem best wel moe. Om 20.30 hoor ik Paul in paniek mijn naam roepen, hij komt naar boven gerend met Xam in zijn armen. Xam maakte een stikkend geluid en zijn ogen draaide weg, hij was zeiknat van het overgeefsel en hij leek erin te stikken. Ik heb Xam gelijk bij Paul vandaan gepakt en hem op zijn zij gelegd om het overige spuug uit zijn mond te laten lopen, er zat veel slijm bij dus met gaasjes het slijm uit zijn mondje proberen te halen maar nog kreeg Xam geen lucht. Ik riep in paniek naar Paul dat hij 112 moest bellen maar paul was hier al mee bezig, ik keek door het raam of de buren toevallig buiten zaten om hun hulp te vragen (zij werken in de zorg dus altijd handig) Paul is ondertussen dat hij belde naar 112 naar de buren gelopen om hulp te halen. Onze twee dochters waren ook thuis dus we moesten rustig proberen te ogen want straks raken hun ook nog in paniek. Jeetje wat duurt het lang voordat de ambulance er was. Tenminste dat idee hadden wij, achteraf duurde het tien minuten. De buurvrouw heeft Xam van mij overgepakt en hem in allerlei houdingen gehouden om hem zoveel mogelijk lucht te krijgen. Gelukkig werkte dit iets waardoor hij toch een klein beetje zuurstof binnen kreeg. In die tien minuten schoten er hele vervelende gedachtens door mijn hoofd. Ik was al afscheid aan het nemen van hem want ik dacht werkelijk waar dat hij dit niet ging overleven. Met tranen in mijn ogen stond ik op mijn wang te bijten om maar niet nog meer overstuur te raken voor de meiden.

Gelukkig daar was de ambulance, lief personeel nam het over van de buurvrouw. Xam werd meteen de ambulance mee ingenomen en werd aan allerlei toeters en bellen gelegd. Ik ben mee gegaan met hem in de ambulance en Paul had zijn ouders gebeld om op de meiden te passen en is later gekomen. Gelukkig ging het steeds beter met Xam toen we aankwamen in het ziekenhuis.
Hij is goed onderzocht en de kinderarts vertelde dat hij een ALTE had gehad.

ALTE staat voor Apparent Life Threatening Event en is het plotseling optreden van een ogenschijnlijk levensbedreigende situatie bij een kind van nul tot twee jaar. ALTE is levensbedreigend, maar door snel en adequaat ingrijpen kan een kind worden gered. Hiervoor is sterke stimulatie nodig (prikkelen, licht schudden) en eventuele mond-op-mondbeademing. Na zo’n episode lijkt de baby weer kerngezond. En dat was zo want na deze enge gebeurtenis was meneer diezelfde avond weer gewoon zichzelf.

Iedereen mag best weten dat dit een groot impact heeft gehad op mij maar ook op ons gezin.

Liefs Mama Joon

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je