Snap
  • Baby
  • post

Draagzakken, wel of niet?

Wat vinden jullie van kindjes in draagzakken dragen?

Als het van wetenschapper en auteur Jared Diamond afhangt, dan moeten westerse ouders de opvoedingstechnieken van de traditionele stammen uit Afrika en het Amazonegebied volgen. Volgens hem moeten ook wij onze kinderen rechtop dragen en naar voren laten kijken, want dat stimuleert hun ontwikkeling. Maar is dat ook echt zo?

Professor Diamond is overtuigd van zijn gelijk hebben. Volgens hem moet een baby net als zijn ouders naar de wereld rondom zich kunnen kijken.

Draagzak
En dat gaat niet vanuit een buggy, maar wel van op de borst van de ouders. “Van daaruit komt de baby in contact met de wereld, waardoor hij zelfverzekerder, nieuwsgieriger en zelfstandiger wordt”, vertelt Diamond. Moderne ouders zouden de techniek kunnen nabootsen met het gebruik van een draagdoek, die de laatste jaren steeds populairder wordt.

De 75-jarige professor van de University of California baseert zijn uitspraken op zjin bezoekjes aan traditionele stammen, zoals die in Nieuw-Guinea. Diamond is ervan overtuigd dat kinderen meer voordeel halen uit hun traditionele levenswijze, omdat baby’s dezelfde instincten hebben als onze voorouders.

Ook snel een huilende baby troosten, hem naast zijn ouders laten slapen en veel fysiek contact zijn goed voor het kind, stelt Diamond. “Het is nog maar recent dat sommige van deze opvoedingstechnieken uit de mode raakten in het Westen. Het is hoog tijd om die weer in te voeren”, aldus de professor.

Contra
Toch is niet iedereen het daarmee eens. In de eerste plaats zijn er heel wat mensen die waarschuwen voor de schadelijke effecten op het lichaam van je baby. Zo geeft deze draagwijze geen steun aan de benen en het hoofd van je baby en legt het te veel druk op zijn lies en ruggengraat.

Daarnaast wordt er ook gewaarschuwd voor problemen op psychologisch vlak, vooral door het feit dat er geen oogcontact is tussen de ouder en het kind. Volgens de Australische kinderexperte Catherine Fowler zijn “mama’s die hun kinderen naar voren laten kijken zelfs wreed en egoïstisch”. Zij meent dat kinderen angstig worden in een draagzak, omdat ze het vertrouwde gezicht van mama of papa niet kunnen zien. Zij is ook van mening dat de baby’s er niet de wereld door ontdekken, maar net blootgesteld worden aan te veel stimuli.

Net zoals zo vaak ligt de waarheid waarschijnlijk in het midden. De ene baby kijkt graag naar de wereld, terwijl de andere liever het veilige gezicht van mama ziet. Het beste wat je kunt doen is dus kijken naar de reactie van je kind en hem dragen op zijn favoriete manier.

Dan mijn vraag aan jullie:

Wat is jullie favoriete manier van je kind dragen?

Zijn jullie voor of tegen draagzakken en met name de draagdoeken?


Ik ben benieuwd naar jullie mening, en zie hieronder graag een reactie tegenmoet!

xoxo,
Andrea

10 jaar geleden

Net als de meeste hier heb ik vorige week een draagzak gekocht van het merk Gold Baby Carrier. Eigenlijk nog nooit eerder van gehoord van dit merk maar ik ben er harstikke blij mee en de prijs was ook nog betaalbaar 44,50 op Zusano.nl.

10 jaar geleden

Ik gebruik een draagdoek voor mijn zoontje van nu 14 weken. Heerlijk! Wij wonen aan zee en vinden het heerlijk om uit te waaien op het strand. Mijn zoontje gaat lekker mee in de draagdoek. Als je hem goed knoopt krijg je geen last van je rug. Sterker nog, ik voel amper dat hij er in zit. Hij is toch al 7,5 kilo. Enig nadeel is dat knopen enige oefening kost. Dat is dan ook het enige. Mijn zoontje vindt het erg fijn en slaapt zelfs lekker.

10 jaar geleden

Voor mij te zwaar

10 jaar geleden

Bij onze oudste had ik een draagzak super fijn ding weet niet meer welk merk. Bij onze tweede een draagdoek deze was waardeloos niet fijn te knopen. Nu zwanger van derde heb ik draagzak en betere draagdoek gekocht tweedehands en ga kijken wat nou makkelijk is.