Snap
  • Baby

Draagdoekconsulente

In mijn eerste blog ben ik zo vrij om me eerst eens netjes voor te stellen. Mijn naam is Christel en ik ben moeder van 4 jongens, waarvan er 1 een sterretje is geworden. De andere heren zijn 6, 4 en 1 jaar oud. Ik ben draagdoekconsulente en eigenaresse van de website en webshop www.indedoek.nl

Een draagdoekconsulente kan een moeder (of vader, adoptieouder, opa of oma) leren op de juiste wijze haar kindje te dragen met een draagdoek of andere ergonomische drager. Een draagdoek (rekbaar of geweven) moet geknoopt worden, met de beschrijving die vaak bij zo'n doek geleverd wordt kan men wel iets uit de voeten, maar het perfecte knopen leer je niet uit een boekje, maar is heel individueel voor moeder en kind. Iedereen is namelijk anders gebouwd en wat de 1 prettig vindt, hoeft voor de ander helemaal niet zo te zijn.

Een kindje dat op de juiste manier gedragen wordt, zit in een drager of doek met de juiste spreid-hurk houding (kikkerhouding). Dit wil zeggen dat de beentjes zo gespreid zijn dat de heupkop op de juiste manier in de heupkom valt. De billen zitten lager dan de knietjes, dit gebeurd niet met een drager die je gewoon in de winkel koopt, daarvan is het tussen stuk tussen de beentjes te smal, waardoor de beentjes naar beneden hangen en het niet de juiste positie voor de heupen bereikt.

Ook draag je met een ergonomische drager je kindje met een bol ruggetje, dit is een natuurlijke houding voor je kindje. De ruggewervel heeft nog niet de goede positie om de rug teveel te strekken. Er zijn veel variaties in dragers, van doek tot ergonomisch voorgevormde drager, van MeiTai tot ringsling en alles wat daar tussen zit, zo is er voor ieders wat wils.

Mensen die het knopen niet zien zitten, kunnen goed uit de voeten met een voorgevormde drager, deze zijn makkelijker en snel te bevestigen. (de meeste vaders kiezen hiervoor, die van mij ook). Als consulente ga ik in de meeste gevallen naar de ouders en het kindje toe, dit is voor het kindje het meest rustig.

Nadat er voor een bepaald draagsysteem gekozen is, oefenen we eerst met een draagpop, deze pop heeft het  gewicht en de lengte van een echte baby, wanneer moeder vertrouwd met het bevestigen van de draagdoek of drager is, nemen we de baby in de draagdoek/drager. Ik ga vaak weg met een slapende baby in een doek of drager, dit geeft mij het beste gevoel, hier doe ik het voor. Heerlijk om te zien, dat beide zich er goed bij voelen.

In mijn blogs probeer ik zo veel mogelijk aspecten van het dragen te benoemen, er is veel over te vertellen. Mochten er vragen zijn hoor ik het graag, dit mag via een reactie, maar ook via info@indedoek.nl

11 jaar geleden

Hallo biver75, Wanneer je je kindje draagt en zeker als het kindje al iets groter is, heb je als moeder (wanneer je draagt) meestal geen gewone jas aan, maar een draagjas, een gewone jas past vaak niet meer om jullie beide heen. Deze jas bestaat uit een los pand, welke je voor of achter in de jas kunt zetten, de 2 ritsen zitten dan aan de zijkant. Snel koud heeft een kindje het niet, je bent zelf natuurlijk ook lekker warm en omdat je je kindje dicht tegen je aan draagt, geef je je eigen warmte aan hem/haar door, daarnaast kun je er met een geweven doek voor kiezen om i.p.v. 1 laag stof, 3 lagen over je kindje te dragen, dit geeft ook warmte. Bij een rekbare draag je altijd al met 3 lagen stof, hiermee moet je juist in de zomer rekening houden dat hij/zij niet te snel warm wordt. Je moet een doek eigenlijk zien als een extra kledingstuk, dus als het warm is, kleed je je kindje minder kleding aan. In het nekje kun je de tempratuur goed voelen.

11 jaar geleden

Ik heb even een praktische vraag. Heeft de kleine geen last van kou of een rits wanneer het fris is buiten en moeders een jas aan heeft?