{{ message.message }}
{{ button.text }}

Die onzekerheid is er soms toch

Eigenlijk dacht ik best zeker te zijn over de opvoeding van mijn dochter, maar af en toe bekruipen met toch die onzekerheden

Afbeelding blog 'Die  onzekerheid is er soms toch'

We hebben vrij normale opvattingen (in mijn ogen) van wat we wel en niet willen voor onze dochter. Bijvoorbeeld geen zout, suiker en e-nummers in de voeding. We koken eigenlijk altijd vers behalve als we ergens zijn waar adat lastig is kiezen we voor het gemak voor iets voorgefabriceerds, maar dan wel altijd biologisch. Ze krijgt gewoon water of melk en heel af en toe wat diksap en tussendoor een rijstwafel (zoutloos).

Ik werk in een winkel of een kinderafdeling, dus ik zie er heel wat moeders en kinderen op een dag voorbij komen. En vaak zie ik ze dan sabbelen op een liga een krentenbol of een kinderkoekje. Ook mijn achterneefje die een weekje ouder is dan mijn dochter zag ik laatst een koekje naar binnen werken. En dan ga ik me toch afvragen of ik niet te streng ben. Hier kan ik na een interne discussie nog wel met mezelf in het reine komen door te besluiten dat ze al die stoffen toch echt niet nodig heeft, dus waarom zou ik ze haar geven?

Maar ook drinken en de manier waarop we dat geven lijkt vreemd als ik al die kinderen om me heen zie. We geven sinds ze zeven maanden is al het drinken overdag in een tuitbeker. Alleen haar laatste fles krijgt ze in, nou ja een fles. (met 7 maanden kreeg ze nog wel meer flesjes, maar ala). Met 9 maanden zijn we begonnen haar te leren uit een open beker te laten drinken. Soms wordt het een waterballet maar vaak genoeg gaat het er prima in. Ze kan het dus waarom zouden we het haar niet zo leren. Beter voor de (toekomstige) tandjes en voor de spraakontwikkeling. Maar weer zie ik kinderen die veel ouder zijn dan mijn dochter overdag gewoon uit een fles drinken. Ik vraag me eerst af, waarom drinkt deze, duidelijk 1 jarige, nog uit een fles? En daarna denk ik, zijn wij nu zo snel? Vragen of verwachten we teveel van onze dochter? 

Nog zo'n dingetje, het aankleden in deze kou. Ze gaat in de voetenzak in de kinderwagen, met winterjas en muts en als we lange tijd buiten zijn ook wantjes. Maar vaak zie ik mensen gewoon met de wagen zonder voetenzak en zonder muts. Dan vind ik mezelf echt een tuttebel. Waarom moet ze zo ingepakt? Is dat wel gezond? Maar ze is nooit warm of zweterig als ik haar uit haar wagen haal. Gewoon behaaglijk warm. En de gastouder was zo mogelijk nog extremer dan ik met inpakken. Die wilde haar zelfs een extra deken omdoen. Dus dan val ik toch nog best wel mee. 

Het is zo stom dat je het ene moment zo overtuigd bent van je eigen manier en dan af en toe door naar een ander te kijken toch weer gaat twijfelen. Maar ja af en toe een blik op een ander werpen is niet verkeerd. Dat doet je je standpunten heroverwegen. Ben ik het er nog steeds mee eens en doe ik het goed? En ik kom er toch altijd weer op uit dat onze manier werkt voor ons. En de manier van een ander blijkbaar werkt voor hen. Iedereen doet het op zijn eigen manier en dat is prima!

Of toch?.... grrr. Onzekerheden, vast wel herkenbaar of niet?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Voeding

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je