Snap
  • Baby
  • Zwanger

De voordelen van borstvoeding

Borstvoeding is het allerbeste wat je je baby kunt geven. En het geven van borstvoeding is ook nog eens goed voor je eigen gezondheid! Wij zetten de voordelen van het geven van borstvoeding voor je op een rijtje:

De voordelen van borstvoeding voor je baby

  • Borstvoeding geeft je baby een maximale bescherming tegen ziektes als bijvoorbeeld eczeem, oorontstekingen, luchtweginfecties, astma en hooikoorts. Vooral in de allereerste moedermelk, colostrum, zitten sterke beschermende bestanddelen. Als je je baby borstvoeding geeft, is dat geen garantie dat je baby geen eczeem of andere allergie ontwikkelt.
  • In moedermelk zitten alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Als de behoefte van je baby verandert, past de samenstelling en hoeveelheid van moedermelk zich aan.
  • Het kost je baby meer inspanning om aan de borst te drinken. Hierdoor worden zijn mond- en kaakspieren goed getraind, wat goed is voor zijn mondmotoriek.
  • Het schijnt zo te zijn dat kinderen die borstvoeding hebben gekregen een minder grote kans hebben op overgewicht. Hoe langer de baby door de moeder is gevoed, des te lager de kans op overgewicht is. Over hoe lang je borstvoeding 'mag' geven, is nogal eens discussie tussen moeders. Mama Muisje heeft er een mooie blog over geschreven.
  • Er zijn onderzoekers die een positief verband hebben weten te ontdekken tussen het geven van borstvoeding en de hoogte van de intelligentie. Niet alleen zou dit komen door de goede bestanddelen, ook het intieme contact tussen moeder en kind zou hier aan bijdragen.
  • Borstvoeding werkt als een natuurlijk kalmeringsmiddel voor de baby. In moedermelk zitten stoffen die als ‘slaapmiddel’ werken. Ook als je baby tijdens of na het voeden niet in slaap valt, kan moedermelk hem toch rustiger maken.
  • Borstvoeding is vaak dan ook meer dan alleen ‘voeding’. Het biedt ook ‘troost’.
  • Spugen (reflux) komt bij veel baby’s voor. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die borstvoeding krijgen een kortere periode last hebben van spugen. Lees meer over spugen en het geven van borstvoeding.
  • Borstvoeding is gratis.
  • Borstvoeding heb je altijd bij de hand en heeft altijd de juiste temperatuur. Als je op pad gaat hoef je dus geen flesjes en poedermelk mee te nemen.
  • Als je borstvoeding geeft heb je heel intiem contact met je baby. Dit zorgt voor een veilige hechting.

De voordelen van borstvoeding voor mama

  • Als je borstvoeding geeft maak je onder andere het hormoon oxytocine aan. Door dit hormoon voel je je ontspannen. Zo voelen borst voedende moeders zich minder gestrest tijdens het voeden.
  • Het hormoon oxytocine zorgt er ook voor dat je baarmoeder zich na de bevalling samentrekt en sneller slinkt.
  • Borstvoeding geven kost energie. Daardoor kun je weer eerder op je oude gewicht zitten van voor de zwangerschap. Deze vlieger gaat helaas niet voor alle moeders die borstvoeding geven op, maar veel moeders vallen wel sneller af door het geven van borstvoeding.
  • Moeders die borstvoeding geven of gegeven hebben, hebben een kleinere kans op borstkanker, eierstokkanker en osteoporose.

Sommige moeders zien op tegen het geven van borstvoeding in het openbaar. Lees hierover meer in het artikel van een lactatiedeskundige.

7 jaar geleden

That was such an awesome little video!I agree, I dislike Twilight quite a lot..the only vampire which interests me is Dracula. (partly because he&#39;s the original, partly because he was played by Bela Lugosi at one point!)I can&#39;t wait to see the Bad Romance dance! <a href="http://rzmiklgxtpw.com">hahyR-oban</a>

7 jaar geleden

Full of salient points. Don't stop belenviig or writing!

9 jaar geleden

Voordeel: 's nachts niet naar beneden rennen om een flesje klaar te maken, je kunt je baby lekker bij je in bed nemen.... daarna weer heerlijk terug in het eigen bedje

9 jaar geleden

Het voordeel van borstvoeding, naast dat het goed, gratis en altijd warm? Het is jouw ultieme momentje met je kindje. Even samen op de bank, stoel of in bed. Het is in het begin echt even afzien, want je voelt je net een lopende melkfabriek, maar als je eenmaal je ritme hebt gevonden. Echt ik vond het zalig! Zowel bij mijn oudste als bij mijn tweeling.