{{ message.message }}
{{ button.text }}

De verschillen tussen Nederland en Duitsland met betrekking tot zwanger zijn, bevallen en andere zaken rondom de geboorte.

Afbeelding blog 'De verschillen tussen Nederland en Duitsland met betrekking tot zwanger zijn, bevallen en andere zaken rondom de geboorte.' Achtergrond blur afbeelding

Er zijn grote verschillen tussen Duitsland en Nederland als het gaat om zwangerschap, bevallen, kraamtijd en alles wat bij kinderen komt kijken. De zwangerschappen van Nova* en Kyra heb ik volledig in Duitsland doorgebracht. De zwangerschap, bevalling en kraamtijd van Zoë heb ik grotendeels in Nederland doorgebracht en wat een wereld van verschil was dat!

Het begint al op het moment dat je een positieve test in handen hebt. Als eerste maak je dan een afspraak met je gynaecoloog, de Frauenarzt. Hij/zij is verantwoordelijk voor alle controles en echo’s. Ook kun je een Hebamme zoeken, dit is een soort van verloskundige die voornamelijk voor de nazorg verantwoordelijk is en tijdens de zwangerschap kun je bij (over het algemeen) haar je cursussen doen. Helaas is er in Berlijn een groot tekort aan Hebammen dus ik heb er geen gehad. Rond de 20 weken kun je naar de Feindiagnostik, dit staat gelijk aan de 20-weken echo maar deze is in Duitsland niet standaard. Je krijgt hiervoor alleen een doorverwijzing als er vermoedens zijn van afwijkingen. Ik kreeg bij Kyra hiervoor een doorverwijzing omdat Nova* veel te vroeg geboren werd en men het zekere voor het onzekere wilde nemen. Nu moet ik zeggen dat de zwangerschappen van zowel Kyra als Zoë risicozwangerschappen waren dus ik kwam bij beiden al snel onder controle in het ziekenhuis.

Bij Kyra kreeg ik vanaf 12 weken zwangerschap een Beschäftigungsverbot, dit houdt in dat ik vanaf dat moment geen minuut meer mocht werken maar met behoud van 100% loon. Vanwege de risicozwangerschap, de voortijdige weeën en alle andere klachten moest ik zoveel mogelijk plat blijven liggen en bij Zoë was het niet anders alleen was ik toen werkloos en was ik in Nederland.

Bevallen doe je eigenlijk altijd in het ziekenhuis, een thuisbevalling is hier uitzondering en wordt absoluut niet gestimuleerd. Kraamzorg kennen ze hier niet dus over het algemeen blijf je na je bevalling zo’n 5 dagen in het ziekenhuis tenzij je zelf eerder naar huis wil. Dan moet ik zeggen dat ik de kraamzorg na de bevalling van Zoë echt als luxe ervaren heb.

De geboorteaangifte van Kyra konden we direct in het ziekenhuis doen en de geboorteoorkonde mochten we een aantal weken later ophalen in de wijk waar zij geboren is. Dat was op dat moment niet de wijk waar wij woonden.

Binnen een paar weken na de geboorte krijgt de baby zijn/haar eerste post en wel een brief met zijn/haar Steueridentifikationsnummer. Dit is een soort van burgerservicenummer. Met dit nummer kun je dan het Kindergeld (kinderbijslag) aanvragen. Alleen hiervoor kan ik iedereen aanraden naar Duitsland te verhuizen. Op dit moment ontvangen wij €219 per kind per maand. Vanaf 3 kinderen stijgt dit bedrag per kind.

Zoals ik in het voorstelrondje al schreef krijgen ouders in totaal 14 maanden ouderschapsverlof die zij samen moeten verdelen. In de praktijk komt het er op neer dat de meeste moeders 12 maanden nemen en de vaders 2 maanden. Hiervoor moet je Elterngeld aanvragen want dit verlof wordt niet door de werkgever betaald. Elterngeld bedraagt ongeveer 70% van het laatst verdiende loon. Ook dit is een stapel aan documenten waar je U tegen zegt.

In Duitsland kon voor Corona bijna niets digitaal. Voor alles moest je persoonlijk langskomen en documenten dienden per post opgestuurd te worden. Inmiddels kan veel wel digitaal maar moet je alles ook per post sturen. Dubbel houdt beter denk ik. Ik heb me er vaak aan geërgerd maar inmiddels weet ik niet beter. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je