{{ message.message }}
{{ button.text }}

De MRI scan

En wat waren we slecht voor gelicht over wat er zou gebeuren die dag. Want we wisten niks, de voorlichting die op internet stond was voor oudere kinderen, niet voor baby's ?

Afbeelding blog 'De MRI scan ' Achtergrond blur afbeelding

Om 12 uur moesten we ons melden op de neonatologie afdeling. Daar werd ons ook pas verteld wat we konden verwachten. Er zou een kinderarts komen kijken naar L, een sonde geplaatst worden en hij moest onder sedatie. Als hij weer goed wakker zou worden en goed zou drinken mochten we weer naar huis. De kinderarts die kwam, was toevallig de zelfde die ook de echo's gemaakt had van zijn hoofd en buik. Hij herkende ons meteen en dat gaf ons een vertrouwd gevoel, benoemde ook hoe goed hij gegroeid was in 4 weken tijd. Hij werd 'goedgekeurd' en de sonde werd in gebracht, om 14:00 kreeg hij de eerste sedatie en ging heerlijk slapen. Alle toeters en bellen moesten uit voorzorg mee naar de MRI scan en daar gingen we dan. Eenmaal in het apparaat raakte hij zo overstuur, dat ze hem nog een 2e sedatie hebben gegeven. Hij sliep daarna heel vast. De scan zelf ging goed. Maar ik vond het vreselijk om als moeder toe te kijken hoe ze hem met een sedatie in de sonde rustig maakte en ik hem niet even kon troosten ?

Afbeelding blog 'De MRI scan '

Hij heeft daarna geslapen tot 18:00 en werd gillend wakker, van de honger en ik denk ook vanwege de sedatie. Het was in iedergeval niet iets wat wij van hem kende, zo overstuur. Het lukte hem niet aan de borst te drinken, dat duurde hem te lang en hij raakte nog meer overstuur. Dus besloten we gekolfde voeding in de fles aan te bieden en dit ging er goed in, daarna was hij weer vertrokken. De kinderarts controleerde hem nog maals en de sonde mocht er uit. Hij moest nog wel even aan de monitor blijven tot hij echt goed wakker werd. Rond 20:00 werd hij goed wakker en konden we naar huis. Op de een of andere manier vond ik dat toch wel eng, hij sliep erg veel en lang die avond en nacht. Fijn zou je dan denken, maar deze mama heeft ieder half uur van de klok gezien en boven het wiegje gehangen om te checken of alles nog oke was. De dag er na heeft hij nog even bij moeten komen en wat meer geslapen als normaal. Maa

Als er geen ernstige dingen zouden zijn zouden we de uitslag 8 weken later krijgen, bij de kinderarts. Inmiddels wisten we dat zijn ogen en oren goed waren dus dit was het laatste, dan konden we dit afsluiten. 8 weken gingen sneller voorbij als ik had verwacht, want ondertussen deed L het super goed en vertoonde geen tekenen van de CMV. En met een peuter en baby heb je genoeg afleiding hihi. 

Toch gingen we met wat gezonde spanning naar de kinderarts. Iets ernstigs kon het niet zijn want dan zouden ze bellen. En toch had de neuroloog iets afwijkends gezien, rondom de omhulsing van de zenuwbaan. Daar was het wat witter, normaal hoort het daar grijzer te zien. Alleen hoeft dit niks te betekenen. Hij zou hierdoor eventueel een achterstand kunnen ontwikkelen, maar dit hoeft niet. Om daar zeker van te zijn had de neuroloog als wij als ouders dit hadden gewild een extra MRI scan kunnen maken van zijn hoofd. Maar in goed overleg met onze kinderarts hebben wij besloten dat niet te doen zo lang hij zich goed ontwikkeld. Mochten er afwijkingen zijn in de ontwikkeling kan dit altijd nog en anders blijven we zo in de medische malle molen met ons ventje. 


En toch, na alle goede uitslagen die we hebben gehad, maak ik me sneller als normaal zorgen over L. Zo ben ik nooit geweest, maar de CMV speelt regelmatig op in mijn achterhoofd. Ook omdat het consultatie bureau overal iets van vind wat betreft L.  We hebben veel zorgen gehad, vooral omdat het een feit is dat 90% van de baby's met aangeboren CMV geen klachten heeft vlak na de geboorte, maar dit later nog wel kan opspelen. Nooit dacht ik aan wat als, maar af en toe denk ik wel eens wat als. En als ik dan naar ons ventje kijk nu 7 maanden later ben ik soms wel extra trots, hij doet het nu zo goed ?Afbeelding blog 'De MRI scan '

En ik kan het niet laten, in een volgend blog ga ik wat dieper in op CMV. En waarom er zo weinig over bekend is, er nauwelijks over voorgelicht word. Dat maakt me toch boos. Er kan zo veel leed bespaard worden. Want bijna iedere zwangere vrouw weet dat ze moeten uitkijken met kattenpoep en rauw vlees. En bijna niemand weet dat ze ook moeten uitkijken met kleine kinderen, voor al als je als zwangere al een jong kindje hebt. Deel bijvoorbeeld geen beker. En dat is toch gek? De gevolgen zijn namelijk net zo erg! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #MRI, #CMV

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je