Snap
  • Baby
  • baby
  • baby's
  • hik

De hik bij baby's

O jee, een baby met de hik! Lees hier de oorzaak van de hik bij baby's en tips om hik baby te stoppen...
Oorzaken van hik baby

1. De baby drinkt niet goed aan en krijgt teveel lucht naar binnen.

2. De baby drinkt te snel of juist teveel (het buikje zet op).

3. Er is sprake van verborgen reflux. Bij reflux gaat er melk vanuit de maag terug de slokdarm in. Je baby zal dan ook veel voeding teruggeven. Lees hier wat de kenmerken van reflux zijn. Bij twijfel is het raadzaam om de huisarts raad te plegen.

4. De baby is allergisch. Hierdoor kan er een ontsteking in de slokdarm ontstaan, wat het middenrif prikkelt. Lees hier over een moeder die haar ervaring van een koemelkallergie bij haar kind beschrijft. Heb je het vermoeden van een allergie? Ga dan naar de huisarts.

Ken je dat? Ben je de fles aan het geven, begint je baby te hikken. Natuurlijk kan hij zo niet doordrinken. Dan maar even een pauze. De hik duurt langer dan verwacht. Zijn er trucjes, waardoor die hik verdwijnt? Is er een manier om de hik bij baby's te voorkomen? Deze praktische tips zijn voor elke moeder meer dan welkom!

Wat is de hik?

Hikken doet ieder mens, dus ook een baby. De hik wordt veroorzaakt door het samentrekken van het middenrif. Wist jij al dat de baby al kan hikken in de baarmoeder? Hier drinkt hij of zij namelijk vruchtwater. Lees hier ervaringingen van andere moeders over de hik bij baby?

Wat kan je doen tegen de hik?

- Je kunt de houding tijdens het voeden veranderen (het liefst zo verticaal mogelijk). Kan je kindje al zitten? Voed hem zittend!- Probeer de fles wat langzamer te geven.- Geef je borstvoeding? Zorg dat je je baby goed aanlegt. Lees hier tips om je baby voor het eerst goed aan te leggen.- Laat de baby tussendoor boeren. Klop zachtjes op het rugje van de baby om het boeren te stimuleren.

Wat stopt de hik?

- Zet je baby'tje even rechtop. Hierdoor loopt de voeding naar beneden en gaat de lucht omhoog.- Masseer zachtjes het ruggetje. Het idee is dat dan het middenrif ook ontspant.- Geloof het of niet, soms helpt het als je je baby even afleidt. Doe gek met hem of haar en geef een hik als reactie.

Als je baby echt veel en vaak hikt, is het verstandig om naar de dokter te gaan.

Heb jij nog tips voor de hik bij baby's die niet in dit artikel staan? Wij horen het graag hieronder in een reactie!