Snap
  • Baby
  • Voeding

De eerste hapjes van je baby

Als je baby 4 maanden oud is, mag je beginnen met het geven van de vaste voeding. Ieder kind is anders en daarom zal het ook voor ieder kind een ander moment zijn dat het ook echt toe is aan de eerste hapjes. Tussen de 4-6 maanden staat je baby open voor nieuwe smaken. Daarom is het in deze periode ook een goed moment om de eerste hapjes bij je baby te introduceren.

Signalen dat je baby toe is aan vaste voeding

Als je de volgende signalen bij je baby ziet, kan dat een teken zijn dat hij toe is aan vaste voeding:

  • Je baby sabbelt op zijn vuistje en maakt smakkende geluidjes.
  • Je baby lijkt niet meer verzadigd te zijn met alleen maar borst- of flesvoeding. Na een flinke fles of borstvoeding heeft hij als snel weer honger.
  • Je baby wordt ’s nachts weer wakker, terwijl hij al doorsliep.
  • Je kind is erg geïnteresseerd als jij eet. Hij kijkt anderen de eten uit de mond.

Het eerste hapje

Voor je baby is het eerste hapje spannend en interessant. Als je je baby vanaf het begin gezonde eetgewoontes aanleert, zal hij de rest van zijn leven blijven genieten van gezonde smaken. De voeding die je baby nu nodig heeft, is alleen wel heel anders dan de voeding van jezelf. Laat je baby vooral zijn eigen tempo bepalen. Laat je baby aan nieuwe smaken wennen. Bied je baby daarom stap voor stap groenten en fruit aan.

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat baby’s die beginnen met groentehapjes later meer groente eten dan baby’s die starten met fruit? Als je je baby eerst laten wennen aan de smaak van groente, dan staat hij meer open voor de smaak ervan en waardeert hij de groente meer als hij ouder is. In de potjes voor de allerjongste baby’s zitten zachte groenten zoals worteltjes, broccoli of sperzieboontjes. Prei en bepaalde koolsoorten worden pas verwerkt in maaltijden voor oudere kinderen, omdat de darmen van baby’s dit soort groente nog niet kunnen verdragen.

Borstvoeding en de eerste hapjes

Ook baby’s die borstvoeding krijgen, kunnen vanaf 4 maanden starten met vaste voeding. Het beste moment om met het eerste hapje te starten, heeft niet zo veel te maken met borst- of flesvoeding. Je baby laat zelf namelijk duidelijk merken wanneer hij aan zijn eerste hapje toe is. Geef jij borstvoeding en laat je kindje van 4 of 5 maanden merken dat hij toe is aan zijn eerste hapje? Laat hem dan, vast wennen aan wat nieuwe smaken. Tot 6 maanden blijft borstvoeding de belangrijkste voeding voor je baby.

9 jaar geleden

Mijn zoontje is nu 6maandjes ik begon al met vaste voeding toen hij 4maandjes was en het beviel hem goed ik denk dat het beste wat je kunt doen is bekijken hoe je kindje erop reageert je kunt het beste beoordelen als je je kindje goed kent.

9 jaar geleden

Ik denk eigenlijk dat het niet zo is zou het niet 100% zeker weten maar dan zouden ze toch geen fruit/groente hapjes maken die baby's vanaf 4 maanden mogen lijkt mij dat ze (bv. Olvarit) dat dan ook wel zouden weten :) misschien weet het consultatie bureau het?

9 jaar geleden

Ik heb ergens gelezen dat het verstandiger is om te wachten met vast eten tot dat de baby 6 maanden is. Dit i.v.m. de beschermlaag in de darmen. Volgens die informative is na 4 maanden de eerste beschermlaag in de darmen klaar en als deze beschadigd zit er geen beschermlaag mee onder. Na 6 maanden is de tweede beschermlaag in de darmen klaar. Als de beschermlaag dan beschadigd zit de tweede laag er alweer onder. Klopt die informatie of is dat onzin??