Snap

De eerste 1000 dagen: Ontwikkeling baby en kind

De eerste twee levensjaren van jouw kleintje zijn naast erg bijzonder ook super belangrijk. Wij delen graag wat nuttige informatie en feitjes omtrent de ontwikkeling baby en kind met je. Zo neemt de lengte van jouw kleintje in de eerste 1000 dagen bijvoorbeeld met 50% toe! Lees snel verder en ontdek wat deze eerste periode voor stempel drukt op de rest van de ontwikkeling van jouw kindje.

1000 dagen: we tellen vanaf de bevruchting

Even snel rekenen vertelt ons dat de meest belangrijke periode in de ontwikkeling baby en kind zich afspeelt in de eerste 1000 dagen vanaf de bevruchting. De ontwikkeling en groei gaat in een stroomversnelling: organen en hersenen groeien, het immuunsysteem ontwikkelt zich en de spijsvertering komt op gang.

Voeding maakt deze groeispurt mogelijk

Groeien kost jouw kleine baby enorm veel energie, om dit op peil te houden is goede voeding het sleutelwoord in deze periode. Er is (helaas) niet één soort 'supervoeding' om deze cruciale 1000 dagen in de ontwikkeling baby en kind optimaal te ondersteunen. Nee, er zijn voor elke fase aparte voedingstoffen belangrijk. We lopen deze graag even met je door.

De zwangerschap

Gezond eten is altijd belangrijk, maar extra belangrijk wanneer je zwanger bent. Via jou krijgt je baby voedingstoffen binnen om te kunnen groeien. Ook start je lichaam vast met het opslaan van reserves voor als je op een later moment borstvoeding wil gaan geven. Welke vitaminen en voedingstoffen extra belangrijk zijn (bijvoorbeeld foliumzuur) lees je in het volgende artikel: Zwangerschap en Voeding »

De eerste hapjes

Wanneer jouw baby tussen de vier en zes maanden oud is, krijgt het vaak de behoefte om te starten met eten. In kleine hapjes weliswaar, maar de basis is gelegd. Deze fase is een hele ontdekking en een belangrijk element in de ontwikkeling. Zo leert jouw kleintje smaken en structuren kennen en wordt de mondmotoriek gestimuleerd. Wil je meer lezen over de eerste hapjes van je baby? Lees dan dit artikel »

Leuk: Met je peuter aan tafel

Misschien wist je het niet eens maar een peuter heeft hele andere voedingsbehoeftes dan een volwassene. Juist door de vele groei-spurten die een kleuter maakt, heeft het bijna twee keer (!) zoveel voeding nodig vergeleken met jouzelf. Wow! Meer weten? Check hier meer »

Kijktip: zwangerschap van week tot week